Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.08.2002, 10:20   #1
krzysztof1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.08.2002
Posty: 5
krzysztof1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Teac CD-W540E i Communication failure

Kupilem soie wlasnie nagrywarke Teac CD-W540E.
Podlaczylem ja jako master, a jako slave mam CD-ROM Asus.
Na drugim kablu mam dwa dyski.
Przy uruchamiani bios wszystko wykrywa, wiec nie ma problemu.
W windows 98SE Nagrywarka jest widoczna i odczytuje plytki.
Dopiero przy probie nagrania wywala komunikat:
Communication failure
Dochodzi do polowy i wyskoczyl powyzszy komunikat.
I tak jest za kazdum razem, niezaleznie od ustawien.
Uzywam programu Nero 5.5.9.0
Wykorzystuje drivery via 4 in 1, ale od roku ich
nie aktualizowalem, moze to jest przyczyna?
No i ACPI mam w wersji 1.0


Moze ktos zetkna sie z tym problemem i wie jak sie go pozmyc ?
krzysztof1 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.08.2002, 11:40   #2
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;
 
Avatar użytkownika tomgoo
 
Data rejestracji: 28.06.2002
Lokalizacja: Sokołów Młp.
Posty: 2,766
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara
zainstaluj najnowsze aspii
zainstaluj nanowszy pack via4in1
zrób tak i daj znać o rezultatach
__________________
Pozdro for all
Chat
Tomgoo
tomgoo jest offline  
Stary 23.08.2002, 00:32   #3
Marius_The_Mad
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika Marius_The_Mad
 
Data rejestracji: 25.07.2002
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 465
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie instaluj najnowszego. Użyj ForceASPI. Najnowsze ASPI powoduje problemy czasami
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 23.08.2002, 07:36   #4
krzysztof1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.08.2002
Posty: 5
krzysztof1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Marius_The_Mad napisał(a)
Nie instaluj najnowszego. Użyj ForceASPI. Najnowsze ASPI powoduje problemy czasami
Wyczytałem, że ASPI instaluje się jak ma się złącze SCSI.
Czy jak nie mam tego złącza, to mimo wszystko instalować ASPI?
krzysztof1 jest offline  
Stary 23.08.2002, 08:13   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
instalowac (najlepiej wersje 4.60 - nie powodowala nigdy zadnych problemow)
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline  
Stary 23.08.2002, 08:21   #6
krzysztof1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.08.2002
Posty: 5
krzysztof1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki!
W weekend powalczę z nagrywarką i w poniedziałek
dam znać co z tego wyszło.
krzysztof1 jest offline  
Stary 26.08.2002, 12:21   #7
krzysztof1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.08.2002
Posty: 5
krzysztof1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W końcu wygrałem z nagrywarką.
Przyczyną była za długa taśma.
Po zastosowaniu taśmy dołączonej do nagrywarki,
wszystko pięknie nagrywa.

Dzięki za wszelką pomoc
krzysztof1 jest offline  
Stary 26.08.2002, 13:54   #8
maareczek
Bywalec
 
Data rejestracji: 17.07.2002
Posty: 30
maareczek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
tomgoo napisał(a)
najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara
zainstaluj najnowsze aspii
zainstaluj nanowszy pack via4in1
zrób tak i daj znać o rezultatach

a od kiedy to dyski sie podlacza razem z CDROM-ami albo CDRW ? po co ? zeby znmulic swoje dyski poprzez spadek transferu i wydajnosci. Mimo ze bedziesz mial nawet dyski ATA-100 albo ATA-133 to i tak ci beda chodzili jako ATA-33 tak jak CDROMY. nie wykorzystasz w pelni swoich dyskow.
DYSKI na jednej tasiemce a CD i CDRW na drugiej tasiemne, nie ma roznicy cza master czy slave. pokombinuj. ale zainstaluja sobie nowy VIA 4 in 1.
maareczek jest offline  
Stary 26.08.2002, 14:02   #9
Yahol
Gość
 
Posty: n/a
[QUOTE]tomgoo napisał(a)
[B]najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara


COOOOOOO?? JESZCZE RAZ!!
 
Stary 26.08.2002, 14:37   #10
krzysztof1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 22.08.2002
Posty: 5
krzysztof1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja zainstalowałem tak:

1. na pierwszej taśmie - dwa dyski
2. na drugiej taśmie - CDRW i cd-rom

Z tym, że CDRW mam na pierwszej wtyczce, a cd-rom na drugiej (na końcu taśmy)

ASPI 4.60
VIA 4 in 1 mam narazie starszą wersję, bo mi wszystko działa.
krzysztof1 jest offline  
Stary 26.08.2002, 16:41   #11
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;
 
Avatar użytkownika tomgoo
 
Data rejestracji: 28.06.2002
Lokalizacja: Sokołów Młp.
Posty: 2,766
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
[QUOTE]Yahol napisał(a)
[B]
Cytat:
tomgoo napisał(a)
najlepiej podłącz
1dysk twardy z cdromem
2dysk twardy z nagrywara


COOOOOOO?? JESZCZE RAZ!!
tzn.o co ci chodzi yahol
przecież napisał że ma dwa dyski twarde , cdrom i nagryware
__________________
Pozdro for all
Chat
Tomgoo
tomgoo jest offline  
Stary 26.08.2002, 16:51   #12
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;
 
Avatar użytkownika tomgoo
 
Data rejestracji: 28.06.2002
Lokalizacja: Sokołów Młp.
Posty: 2,766
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
maareczek napisał(a)



a od kiedy to dyski sie podlacza razem z CDROM-ami albo CDRW ? po co ? zeby znmulic swoje dyski poprzez spadek transferu i wydajnosci. Mimo ze bedziesz mial nawet dyski ATA-100 albo ATA-133 to i tak ci beda chodzili jako ATA-33 tak jak CDROMY. nie wykorzystasz w pelni swoich dyskow.
DYSKI na jednej tasiemce a CD i CDRW na drugiej tasiemne, nie ma roznicy cza master czy slave. pokombinuj. ale zainstaluja sobie nowy VIA 4 in 1.
oj to kolego troche przesadziłeś
jak ma sie 2 dyski twarde i dwa napędy optczne to tak jak napisałem sie je właśnie podłącza . Nawet popatrz artykuł cdrinfo na stronie głównej o konfiguracji napędów ide . A co do tego że nie ma różnicy jak jest na tasmie cdrom i nagrywara to też sie mylisz . Nagrywara powinna być na master . A via 4in1 nie powinno być najno2sze zainstalowane lecz wersja 4.60 bo ona nie sprawia probvlemów.
__________________
Pozdro for all
Chat
Tomgoo
tomgoo jest offline  
Stary 26.08.2002, 17:25   #13
cana
Łaskobójca
 
Avatar użytkownika cana
 
Data rejestracji: 24.04.2001
Lokalizacja: Sigil
Posty: 2,160
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
tomgoo napisał(a)


oj to kolego troche przesadziłeś
jak ma sie 2 dyski twarde i dwa napędy optczne to tak jak napisałem sie je właśnie podłącza . Nawet popatrz artykuł cdrinfo na stronie głównej o konfiguracji napędów ide . A co do tego że nie ma różnicy jak jest na tasmie cdrom i nagrywara to też sie mylisz . Nagrywara powinna być na master . A via 4in1 nie powinno być najno2sze zainstalowane lecz wersja 4.60 bo ona nie sprawia probvlemów.
co do via to ja zawsze istaluje ostatnie a napędy mam na odzielnych kanałach /wszystkie jako master / ale jak miałem tylko dwa kanały to zawsze miałem hdki na pierwszym a wypałek z cd/or dvd / na drugim i zawsze wypałek jako master / problemem moze być tylko palenie w locie ale jako że nie stosuje tej metody więc nie przeszkadza mi ten fakt /a połączenie hdd z cdrw or cd będzie powodowało spadek wydajności hdd zawsze wtedy gdy jednocześnie obydwa urządzenia beda próbowały posłać jakieś dane po kabelku ale nie az do prędkości najwolniejszego /a zresztą cd or dvd pracujące jako ata66 nie spowodują aż tak katastrofalnego spadku ogólnej wydajności /
więc rerasumując optyczne na drugim kanale a hdd na pierwszym i będzie IMHO ok
pozdro
__________________
. Lenistwo jest drogą do świętości,
^|^^ a bluźnierstwo do raju ^^|^
^| Vintage Sansui & Braun/ADS |^
cana jest offline  
Stary 26.08.2002, 17:32   #14
Yahol
Gość
 
Posty: n/a
Mnie uczono tak:
PM-HDD
PS-HDD
SM-CDRW
SS-CDrom
i bede sie upieral ze to jest optymalne polaczenie!
A ze nie mozna palic w locie, no coz sa dodatkowe kontrolery (mam) i mozna podlaczyc wszystko na master i kwita!
 
Stary 26.08.2002, 17:44   #15
Weron
All Eyez On Me
 
Avatar użytkownika Weron
 
Data rejestracji: 29.09.2001
Posty: 3,568
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Najlepsze polaczenie jest takie aby wszystko dobrze dzialalo
Weron jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.