Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.02.2004, 15:06   #1
cienislaw
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.02.2004
cienislaw w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TEAC CD-W540E raz jeszcze...

na poczatek prosze nie sypac linkami, bo przeczytalem to co znalazlem na forum i nic.

moj przypadek jest nieco inny, mianowicie ostatnio kupilem pare plytek Verbatiom Blue Diamond i od nich zaczela sie cala szopka. przy jakiejkolwiek probie ich nagrania wyskakiwal blad: power callibration error. dalem sobie spokoj z tymi plytkami i zaczalem nagrywac na LG z ktorymi nie mialem wczesniej problemow. obiawila sie magia windowsa - nagrywarka zniknela w czasie nagrywania z listy dostepnych uzadzen, nero sie wywalil, a ja moglem wyrzucic plytke do kosza. wlazlem na strone TEACa sciagnalem bios 1.0K no i flashuje. wszystko ok. proba nagrania na Verbatimie - dalej ten sam blad, proba nagrania na LG - write error... flashuje bios na 1.0H, teraz zmiast write error nero np staje na 4% i robi cos, diody migaja, trwa to w nieskonczonosc, a mnie glupiemu... poszedl pod mlotek cdrwin - tym razem rw, bo juz mi sie normalne skonczyly i mam dosyc wyrzucania do kosza. niby nagrywal, ale wyplul na koniec blad - FINISH TAO RECORDING command failde on device 1:0:0 (drugi kontroler, master). Read/Write error or bad medium detected ( 04h 00h 02h 03h 0Ch 00h )

jakby to powiedziec, po przeczytaniu o syndromie TEACa jestem zdeka zalamany. mialem w planach kupno nagrywary DVD i wychodzi na to ze bede musial to zrobic szybciej niz planowalem. pomysly jakies? dodam, ze nagrywara jest jeszcze na gwarancji - lapie sie taki bug na reklamacje? jesli nawet, to musze znalezc glupi paragon zakupu...

zapomnialem dodac konfiga: p3 500, microstar na bx, winxp pro wszystkie packi i krytyczne latki, nero 6.303, cdrwin 3.9c, aspi 4.60., dma wlaczone myslalem tez ze to wina sytemu - odpalilem z plytki knoppixa i k3b tez nie dalo rady, wypluwajac unknown error 254.

Ostatnio zmieniany przez cienislaw : 14.02.2004 o godz. 15:18
cienislaw jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.02.2004, 16:39   #2
tomasz9999
Bywalec

Data rejestracji: 22.12.2003
tomasz9999 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
windows xp wywala czasami napędy CD Wiec proponuje przeinstalować winde ewentualnie jak Ci sie nie chce to na próbe zmień kontroler na płycie głównej. Jak napęd sie pojawi to będziesz miał pewność że to wina systemu.
Pozdrawiam
tomasz9999 jest offline  
Stary 14.02.2004, 16:42   #3
tomasz9999
Bywalec

Data rejestracji: 22.12.2003
tomasz9999 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zmień taaśme i kontroler. Jak to nic nie da to sprobuj nagrac cos na innym kompie z Twoją nagrywarką. Jak sie to powturzy to reklamacja czeka
tomasz9999 jest offline  
Stary 14.02.2004, 18:53   #4
cienislaw
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez tomasz9999
zmień taaśme i kontroler. Jak to nic nie da to sprobuj nagrac cos na innym kompie z Twoją nagrywarką. Jak sie to powturzy to reklamacja czeka
zabawe z kontrolerami i kablami juz przecwiczylem pare razy - zero zmian. przetestowalem odczyt - chodzi jak zloto, zero problemow. sprobuje jeszcze raz pod knoppixem, pozniej innego kompa, jak tam bedzie chodzic no to raczej bedzie wiadomo gdzie lezy wina.
cienislaw jest offline  
Stary 14.02.2004, 21:03   #5
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Czy dobrze doczytałem, że Twoje doświadczenia dotyczą TAO?
A jak jest w DAO? 8)
Stary 14.02.2004, 21:23   #6
cienislaw
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez esem
Czy dobrze doczytałem, że Twoje doświadczenia dotyczą TAO?
A jak jest w DAO? 8)
sprawozdanie z frontu: jeszcze raz na tapete poszedl knoppix i k3b - niemozliwe, cud, pierw poszedl test, a potem plytka sie nagrala cala. odpalilem xine dla pewnosci i puscilem film na paredziesiat minut - bez zadnego problemu byl odtwarzany z nagranej plytki. reboot do windy - plytka jest widoczna, ale filmu sie z niej odtwarzac nie da, jednak przegrywa sie na dysk bez bledow. teraz jade surface test w isobusterze i jeszcze ja pomecze, ale wyglada na to ze czeka mnie reinstalka windy i dosc rygorystyczne instalowanie softu do nagrywania. a plytke nagralem w DAO, wczesniej pod winda tez wszystko w DAO, tylko najwyrazniej cdrwin polecial w TAO. jeszcze raz wychodzi na to ze produkt m$ jest jaknajlepszym srodowiskiem do frustracji i tracenia czasu, chyba przesiade sie na stale na pingwinka. srobuje odtworzyc film pod win z plytki, ale wiedzac ze mam cos w systemie skopane, szykuje sie na kolejna porazke. tymniemniej jestem w miare zadowolny nagrywara dziala...

update: knoppix tez polegl, co prawda nagrywa, ale z bledami - raz 2, drugi 140 bledow odczytu w surface test w isobusterze. wymiekam do jutra, jade do kumpla z nagrywara i sprawdze ja na obcym sprzecie i systemie, zeby miec pewnosc ze dziala lub nie.

Ostatnio zmieniany przez cienislaw : 15.02.2004 o godz. 00:15
cienislaw jest offline  
Stary 20.02.2004, 17:01   #7
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A spróbuj podłączyć Teaca na kablu 40 żyłowym bo u mnie na przykład jak go podepnę na 80-ce to po paru godzinach dostaje głupawki i rąbie mi cały system a na 40 działa idealnie, i Teace maja ten problem że często muszą być jako Master (u mnie np nie ale gdzieś to wyczytałem na forum że takie podłaczenie czasami eliminuje problemy)
Stary 08.03.2004, 00:47   #8
marko22
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.06.2002
marko22 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs down Chyba już złom z Teaca (mojego)

Mam Teaca 540E 2 lata. Wczoraj nagrywałem........dziś już nie....rw nagrała się na 10x, TDK 52x nawet na 16x nie i 5 poleciało do kosza. Co dziwne - test jest OK - wysypuje się przy nagrywaniu rzeczywistym. Wszystko w XP pro SP1 i już mi ręce opadają, ale muszę ją sprawdzić jeszcze właśnie na obcym sprzęcie. Sama nagrywarka siedzi na Masterze na 1 kanale bez żadnego towarzystwa. Taśma 80 i 40 - i nic.....płyty do kosza. Ogólnie odbijało jej prawie zawsze przy 40x - przy 32x szło, ale i to nie zawsze.....Chyba trzeba sobie sprawić "coś" nowego.....tylko co....?

Pozdrawiam.
Stary 14.03.2004, 00:08   #9
cienislaw
Nowy na forum

nagrywarka prawie po miesiacu wrocila z serwisu... podlaczenie, troche mieszan z aspi, zamiana nero na serie 5.x.x.x z 6tki. na pierwszy ogien 4 datacd - smazy bez zarzutu. potem ostatni alcohol i image. kiszka... desperacja w oczach, datacd - poszlo... ki grzyb? testy speedow nagrywania - image na 16x, uprzednio 4x i 8x - eureka. czyzby na platiniumach 52x nie mozna bylo nagrywac mniej niz 16x? nie wazne, dziala. aha, w nero przy probie smazenia na 4x wyskakiwla POWER CALLIBRATION ERROR, w alcoholu PREGAP -150 ERROR - jak ktos bedzie mial cos podobnego, radze poprobowac speedy. aha, i verbatimow Diamod blue juz nigdy nie kupie - mam 15 sztuk chce ktos?;-)
cienislaw jest offline  
Stary 16.03.2004, 15:34   #10
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja uaktualnilem bios do v. k, jak na razie wypala. Ale nie udaje mi sie zobaczyc predkosci x12 dla cdrw. cdr moga palic do x40, ale nie przekraczam x16. Teac jest podpiety jako master na secondary.
Wczesniejszy bios wywalal mi w win xp pl sp1 tryb udma na pio4. Na nowym biosie wydaje mi sie, ze jest ok - chociaz mam go 2 tydzien dopiero.
Stary 19.03.2004, 11:32   #11
cienislaw
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez terpilowski
ja uaktualnilem bios do v. k, jak na razie wypala. Ale nie udaje mi sie zobaczyc predkosci x12 dla cdrw. cdr moga palic do x40, ale nie przekraczam x16. Teac jest podpiety jako master na secondary.
Wczesniejszy bios wywalal mi w win xp pl sp1 tryb udma na pio4. Na nowym biosie wydaje mi sie, ze jest ok - chociaz mam go 2 tydzien dopiero.
mi dziala w DMA, ale wkurza mnie ze nie moge nagrywac mniej niz 16x - dla audio to troche za duzo. wie ktos czemu sie tak dzieje? hmmm, z update biosu sie wstrzymam - nagrywa, nie chce znowu wyladowac w serwisie na miesiac i byc bez nagrywary. i jeszcze zeby bylo smieszniej nie nagrywa mi CDRW - znaczy po nowosci raz mi sie plytke udalo nagrac i bylo ok, ale potem proba kasowania zakonczyla sie porazka.

Ostatnio zmieniany przez cienislaw : 19.03.2004 o godz. 11:34
cienislaw jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: