![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.01.2006
![]() |
Teac cdrw 540e źle wykrywana w BIOS
Witam
Od 3,5 roku jestem posiadaczem w/w nagrywarki, do tej pory nie miałem z nią większych problemów (czasem, ale rzadko zdarzało się jej zepsuć płytkę) do dzisiaj (właściwie to do wczoraj). W BIOSie w trakcie wyświetlania napędów zamiast CD-W540E wyświetla mi: CDmWu4pE` `` ` ` `, a w Windowsie jako CD-W5t0E` ` ` ` . Oprócz tego kilka razy wyświetlił mi się niebieski ekran, gdzie mnie poinformowano , że jedno z moich urzadzeń stwarza problemy i że w celu ochrony komputera system zostanie zamknięty. Zdążyłem przeczytać , że błąd ma coś wspólnego z UDFS.SYS . Kilka razy w trakcie pracy z Nero program sie zawiesił, ale udało mi się wypalić 2 płytki, zaraz potem zauważyłem, że w Nero poprawnie wykrywa Teaca, zrestartowałem komputer i w biosie też mi poprawnie wykrył. Gdy przestałem się cieszyć, że nic poważnego się nie stało przy kolejnym uruchomieniu komputera znowu źle wykrył. Dodam tylko, że z jakiś rok temu upgradowałem firmware do 1.0k (już nie pamiętam czemu, ale chyba nic specjalnego się nie działo). Piszę to wszystko nie dlatego, żeby się żalić tylko dowiedzieć, czy można coś z tym zrobić. Szukałem już w sieci rozwiązania mojego problemu, ale poza tym, że firmware 1.0k może stwarzać problemy nie dowiedziałem się niczego konkretnego. Jest jakaś szansa na przywrócenie teaca do pionu? Z góry dziękuję za pomoc |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zaktualizój frimware nagrywarki do najnowszej wersji:
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=2036011752 1.0k jest to wersja dosyć stara ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Ale jest najnowszy... (bo nie ma nowszego). Złe wykrywanie przez BIOS płyty (losowo, jak piszesz) sugeruje uszkodzenie taśmy... Bios 2.4A był tylko instalowany fabrycznie, na nielicznych modelach...
ASUS DRW-24B3LT ![]() Ostatnio zmieniany przez esem : 02.02.2006 o godz. 20:45 |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.01.2006
![]() |
Mgit dzięki za dobre chęci, ale jak zauważył Esem 1.0K jest najnowszym (choć jest stary) jaki wyszedł dla tego teaca, wspomniałem o nim tylko dlatego, że kilka osób zgłaszało problemy odkąd się na niego zdecydowały, a chciałem żeby mój pomocnik miał jak najpełniejszy obraz problemu.
Esem dzięki za dobre chęci, oraz wielkie dzięki za pomoc - taśmę zmieniłem i na razie po pierwszej próbie, wszystko jest OK. Jakby się działo jeszcze cos ciekawego na pewno się odezwę. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Myślę, że jest już po problemie, taśma jest w takiej sytuacji pierwszym i głównym podejrzanym...
![]() |
|
|