![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2002
![]() |
Nagrywarka do Audio
Witam
mam wielką prośbę. chcę kupić nagrywarkę. nagrywarka ma służyć (w 90%, albo i 95% ;-)))) do wypalania plytek z muzyką(przynajmniej na razie) mam zamiar tworzyć sobie takie własne składanki typu "The Best of.....", "Greatest Hits..", itp. w dwóch wersjach: mp3 i cda. zacząłem od działu dla początkujących, a potem próbowałem się "przekopać" przez większość działów, a także czytałem posty na forum i trochę już się dowiedziałem, ale dalej nie wiem najważniejszego - jaka nagrywarka i jaki program do nagrywania będą dla mnie odpowiednie(tzn. najbardziej funkcjonalne). po tej lekturze zastanawiam się nad - Ricoh MP-7200A (20x10x40x), i Teac CD-W512EB (12x10x32). jakoś większym zaufaniem obdarzam Ricoha-może wbrew temu co tu większość pisze,ale do Teaca mam uraz bo mi się kiedyś popsuł cd-rom tej firmy. piszecie że Ricoh nie nagrywa 800mb płytek, czy ten model także czy tylko te starsze? aha, i jeszcze jest Plextor, o którym gdzieś na tym Forum było powiedziane że się najlepiej nadaje do audio. i jeszcze na koniec(sorry, że się tak rozpisałem, ale w tym temacie jestem nowicjuszem) jakiego używać programu? Będę bardzo wdzięczny za jakąś poradę. Pozdrawiam Zbyszek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
Jeżeli zależy Ci na nagrywarce do Audio-CD to najlepsze są Plextory i Yamahy (najmniejszy współczynnik błędów odczytu/zapisu czy jakoś tak gdzieś widziłem porównanie)
|
![]() |
![]() |
#3 | |
Kinetic
Data rejestracji: 09.04.2001
![]() |
Cytat:
![]() Jednak sadze ze takze przy nagrywaniu jakos plyt jest bardzo wysoka. Liderami jest Plex - to jest chyba pewne. Yamahy - tez nie zle. Pozdro. Gazor P.S. Ale mysle ze inne nagrywarki tez nie wychodza tragicznie do nagrywania audio - mysle ze Teac nie bedzie wychodzil zbyt tragicznie ![]() A pozostale - no coz dla zwyklego czlowieka wystarcza nawet .... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
kupuj Plexa.
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2002
![]() |
dzieki za już i poproszę o jeszcze więcej ;-)
tzn. jaki model Plextora? i czy rzeczywiście warto wydać ponad 1tys PLN(bo poniżej to chyba nie ma szans)? Ricoh i Teac są jednak sporo tańsze... czy to prawda, że Ricoh nie nagrywa cdr80? w danych tech. piszą, że nagrywa. z danych wynika też, że Just Link jest lepszy od Burn Proof. przy okazji: co to jest Just Speed? a tak w ogóle, czy to nie jest tak jak z samochodami: Plex to Merc, a Teac i Ricoh to np.Toyota lub Volksvagen; jeden i drugi dojedzie tam gdzie zechce, a różnica tylko w prestiżu i ewent. w komforcie, a efekt finalny jest taki sam? ps.1. wie że była długa dyskusja na Forum temat "nagrywanie audio a audiofilstwo", tylko czy to nie jest już dzielenie włosa na czworo; czy zwykły człowiek zauważy różnicę w produkcie końcowym? a gdyby nawet to czy ona będzie tak istotna żeby usprawiedliwiła znacznie wyższą cenę? i i czy nagrywarka nie będzie tylko jednym z ogniw łańcucha - no bo trzeba by w dalszej kolejności wziąć pod uwagę cd-rom, ewent. twardy dysk, płytki cdr, stopień zniszczenia płyty źródłowej, sprzęt na którym później będziemy słuchać, może nawet programy do zrzucania i do nagrywania(ktoś nawet mówił o kablach połączeniowych). ps.2. a co na temat programu do nagrywania-jest to obojętne jaki, czy może któryś się bardziej nadaje od reszty do moich potrzeb? pozdro zbyszek |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Na temat nagrywarki nic Ci nie doradze, bo wedlug mnie wazne jest tylko, czy potrafi bez klopotow nagrywac. Jesli to, co nagrales ma byc odsluchiwane na sprzecie wartym tyle co samochod i drugie tyle wartych kolumnach, to faktycznie - dobor sprzetu do nagrywania ma wielkie znaczenie. W przeciwnym wypadku nie dostrzezesz zadnej roznicy, wiec nie warto dodatkowo wydawac pieniedzy.
Natomiast warto zastanowic sie nad programem do nagrywania. Generalnie nie ma znaczenia, czy to bedzie Nero, WinOnCD, czy jakis inny. Wydaje mi sie jednak, ze do audio najlepiej bedzie sie nadawal specjalizowany program, jak na przyklad Feurio!, któremu jednak jeszcze daleko do idealu. Ma jednak jedna niezaprzeczalna zalete - mozesz zobaczyc CALY projekt tak, jak zostanie wypalony i ewentualnie wyrowanc poziomy poszczegolnych nagran (co w przypadku skladanek jest szczegolnie pozadane). Jesli natomiast plyta nie musi zawierac CD-Textu, to polecam SoundForge z wtyczka CD Architect. Moim zdaniem nie ma lepszego programu do nagrywania audio (obawiam sie tylko, ze bedziesz musial poszukac starszej wersji, gdyz nowsza poprawili tak dalece, ze kompletnie nie nadaje sie do niczego). Pozdrawiam Napisz na co sie zdecydowales i jak idzie. PS. Jesli zdecydujesz sie na Feurio - zwroc uwage, ze rejestrujac go nieautoryzowanym kluczem losowo wybrane plyty zostana uzupelnione informacja, ze uzywasz nielegalnej kopii programu. Z kolei wesji demo nie da sie uaktualnic do bety. Najprawdopodobniej dlatego, ze skoro kogos bylo stac na zakup programu, to stac go bedzie takze na pokrycie wszelkich szkod, jakie nie testowana wersja beta moze mu wyrzadzic. A dzieki temu z entuzjazmem zakupi nastepna wersje, skoro sam przyczynil sie do jej powstania. Powodzenia Fragregg |
![]() |
#7 | |
ele mele dutki
Data rejestracji: 08.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.02.2001
![]() |
ja tam nagrywam na teac-u i nie narzekam. mialem wczesniej philipsa i yamahe i musze przyznac, ze nie slysze roznicy pomiedzy plytami nagranymi na roznych nagrywarach, choc sprzet mam nienajgorszy. ale coz, pewnie sie nie znam...
|
![]() |
![]() |
|
|