Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.11.2003, 12:22   #1
licz
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.11.2003
licz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Problemy z błędami na TEAC CD-W540E

Witam!
Mam kilka pytań w stosunku do mojego TEAC CD-W540E.
1. Jak zmienić w nim firmware? Ściągałem ze strony TEAC i robiłem wszystko co trzeba i nic. Wyskakiwało, że nie mam nagrywarki czy coś takiego.(teraz nie przytoczę dokładnie, bo nie pamiętam)
2. Od jakiegoś czasu nie bardzo mogę na niej płyty wypalać, bo nie można potem danych odczytać. Problem, jak się okazało, tkwi w tym, że niektóre bity są przekłamane, tzn. przy weryfikacji wyskakują błędy. Sprawdziłem je przez TC i porównałem wg zawartości. Okazuje się, że ogólnie jest bardzo podobnie, ale w paru miejscach 'literki' są pozamieniane, co wiadomo do czego prowadzi.
(Pewnie już takie tematy były, ale nie bedę przeglądał 14000 wątków...:)

Ostatnio zmieniany przez licz : 17.11.2003 o godz. 20:27
licz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.11.2003, 18:13   #2
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ale ty chcesz w cd-romie zmienic bios, czy to jest nagrywarka??
Takie oznaczenie ma i nagrywarka i cd-rom, a to CD przed symbolem sugeruje wg mnie ze masz cd-rom.
To by tłumaczyło czemu wyskakuje komunikat o braku nagrywary
Stary 17.11.2003, 18:24   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kolega dobrze sie okreslil, CD-W540E to nagrywarka (literka "W" ).
Pytanie jaki masz bios aktualnie w swoim sprzecie bo jesli 2.4A to o ile pamietam nie dalo sie go zmienic i moze tu jest przyczyna
Stary 17.11.2003, 20:20   #4
licz
Nowy na forum

Wygląda na to, że 2.4A (tak pisają przy bootowaniu).
Ale nie o bios mi chodzi. Głownie o nagrywanie płyt.
Nie wiem z czego mogą wypływać tak liczne błędy zapisu. Czy to połączenie (mam na pojedynczej taśmie, nie mam pojęcia jakiej, nie mam pojęcia jaka powinna być, za inf w tej kwestii też będę wdzięczny, tylko bez odnośników do artykułów, proszę, już się naczytałem i nic z tego nie przyszło), czy to rozsynchronizowana lub brudna optyka. Za porady będę wdzięczny.
Może napiszę coś jeszcze. Otóż przy pierwszym wypalaniu (zaraz jak kupiłem) płyta została nie wypalona, a zniszczona. Na mniej więcej środkowej części płyty była bardzo wyraźna i gruba rysa, a z nagrywarki po otworzeniu wysypały się nieliczne wiórki!!! (chyba coś wpadło do środka, tylko nie wiem jak) Po terapii wstrząsowej ta usterka przeszła.... Ale to tylko anegdotka.

Stary 17.11.2003, 20:33   #5
mr_spock
Merry F****** Christmas

Mysle ze takie rzeczy sa raczej anormalne, jesli szukasz przyczyny problemow to te "wiorki" moga byc odpowiedzia.
Ja bym sie nie bawil w zmiane biosu, czy inne, tylko -jesli na gwarancji to odrazu pobiegl do serwisu, a jesli nie - sam otworzyl naped i zobaczyl co w Teacku piszczy
...niezle - jeszcze czegos takiego nei slyszalem
Powodzenia,
Stary 18.11.2003, 08:42   #6
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
O ile jestem na bieżąco w temacie to BIOSu 2.4a nie da się zmienić: nie ma nowszego.
Stary 18.11.2003, 16:10   #7
licz
Nowy na forum

Z chęcią bym go może i otworzył, ale co mi z tego Nie bardzo się znam na tego typu urządzonkach...
Stary 18.11.2003, 16:26   #8
mr_spock
Merry F****** Christmas

Ale bedziesz mogl wtedy stwierdzic, czy masz np uszkodzone fizycznie oczko lasera. Czyli juz po gwarancji rozumie - nie napsiales w koncu.
Stary 18.11.2003, 16:40   #9
licz
Nowy na forum

Tak, jest po gwarancji. Skończyła się 1. października
Jak stwierdzić, że oczko jest popsute?
Stary 18.11.2003, 16:47   #10
mr_spock
Merry F****** Christmas

Pisałes ze byly jakies wiorki itd. sprawdz poprostu czy nie ma zarysowan. Sprawdz co jest w srodku napedu, jakie elementy mogly sie wtedy uszkodzic. Tez nie wiem jak spawdzic czy oczko jest OK, jedyne co to czy nie ma jakies uszkodzen mechanicznyc
Stary 18.11.2003, 18:36   #11
licz
Nowy na forum

Cóż, z rozrkęceniem będzie problem, bo gdzieś zapodziałem swoje śrubokręciki. A co d wiórek: one były jak pierwszą płytę wypalałem. Potem przez długie miesiące chodziło dobrze, a potem zaczęło szwankować. Nie jestem do końca pewien kiedy się zaczęło, ale chyba po tym jak płytę główną wymieniłem.
A wiórki prawdopodobnie pochodziły z tej pierwszej płytki, bo ona miała głębokie rysy po wyjęciu (płytka nowa, oczywiście).
Stary 18.11.2003, 20:44   #12
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy Twoja nagrywarka nagrywa płyty z prędkością 40x, pomimo błedów jakie powstają? Chodzi mi o to, czy program kończy nagrywanie i komunikuje, że wszystko ok, czy przy przejściu z 32 na 40 wywala "Write Error"?
Vavoom jest offline  
Stary 18.11.2003, 21:48   #13
licz
Nowy na forum

NIe udało mi się ustawić pokazywania prawdziwej prędkości w Nero, więc nie wiem kiedy się prędkości zmieniają na większe i mniejsze.
Nero wpala wszystko pięknie na wszystkich prędkościach i szczęśliwy oznajmia, że zakończone pomyślnie. Ale już weryfikacja danych pokazuje, że nie jest tak ładnie. Przeważnie połowa lub więcej plików jest różna od oryginałów. Pliki mają pozmieniane zawartości. Dzieje się tak NIEZALEŻNIE od prędkości (na x4 też). Nie wiem czy na wszystkich płytach, bo sprawdzałem tylko na tych cinszych (platinum, dysan, mediasonic), ale i na nich kiedyś wypalałem bez takowych błędów.
Może to być spowodowane nieodpowiednim kablem Bo nagrywara jest UDMA-2, a kabel chyba 80 żyłowy podłączyłem (ale pewien nie jestem, bo się nie znam )

Ostatnio zmieniany przez licz : 18.11.2003 o godz. 21:52
licz jest offline  
Stary 18.11.2003, 22:11   #14
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wydaje mi się raczej że to nie chodzi o kabel. Problem wg mnie tkwi wewnątrz urządzenia. Mój teac stacił zdolność :-) wypalania płyt na 40x a czasem na 32x... :-(
Vavoom jest offline  
Stary 18.11.2003, 22:14   #15
licz
Nowy na forum

Tyle że u mnie na wszystkich prędkościach... To może optyka się rozstroiła Łapię się wszystkiego, jak tonący...
(a twój teac to po prostu impotent !!!
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: