![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 25.02.2002
![]() |
Wolny Asus 52x
Mam Cd-rom Asus 52x. Podczas tworzenia image'y z plytek Audio albo z gierek w Clonie osiaga predkosc 12x. Obrazy robia sie czsem 10 minut a czasami nawet dluzej. Co zrobic zeby to dzialalo szybciej ? Mam go podlaczonego na jednej tasmie z nagrywara Lg 12x8x32x.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Włącz tryb UDMA dla dysków i napedów.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Niektóre napęd mają ograniczony odczyt ścieżek audio, np. do 12, 24 lub 32, ale nie wydaje mi się, że tak występuje w ASUS-ie.
|
![]() |
![]() |
#4 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pewnie dlatego ze kazesz mu robic obraz z odczytem subkanalow, bo wtedy to mniej wiecej taka szybkosc wyciagaja. Jesli wiec nie sa ci subkanaly potrzebne to wylacz ich odczyt i poleci szybko.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
UDMA 33 dla dysku i cd-romu mam wlaczone caly czas.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jak przegrywam jaks plytke do w clonie daje np: Audio jak to jest audio albo Game jak to jest Game. Zmieniam cos w ustawieniach tylko jak mam zabezpieczona plytke.
|
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To wejdz w ustawienia odczytu, chyba prawa mysza (nie wiem dokladnie bo uzywam starej wersji clona) i zobacz - pewnie subkanaly sa domyslnie ustawione w profilu. Najlepiej ich jednak nie wylaczaj bo sie przydaja np do odczytu cd-textu w audio czy zabezpieczonych gier, no chyba ze bardzo ci sie spieszy i swiadomie je wylaczasz.
|
![]() |
![]() |
#8 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Z Asusem tak jest, że ma bardzo dobrą korekcje (czytał mi wszystko - no chyba że płytę potraktowano wiertarką), ale niestety zczytuje dość wolno. Mój Asus CD-500/S muzykę zrzucał max z prędkością x9.68, co i tak dla nagrywania w locie dawało możliwość max. x8 (co jak się okazało później było słuszne, choć teraz i tak najpierw zrzucam w EAC i potem nagrywam x8, chociaż mógłbym szybciej, to jednak nie warto).
Proponuję, abyś jednak dał sobie czas na dobre zrobienie obrazu. Uważam, że bardzo duże znaczenie ma bezbłędnośc odczytu dla późniejszej jakości kopii. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
|
|