Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.09.2000, 12:02   #1
prymus
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.09.2000
prymus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
TEAC R58S -- Czy to normalne?

Kupilem to nagrywarke bo nastawilem sie ze ma 4mb bufor i jest na scsi zyli podaczas nagrywania bede mogl sluchac np. mp3 lub uruchamiac inne aplikacje jednak przy kazdej takiej probie musze sie modlic zeby sie nie spalila plyta. Czy to normalne mam 100Ramu i przy nagrywarce TEAC 4/12 nic takiego sie nie dzialo nawet moglem grac w gry Wiec co jest zle ? Nagrywarka? Czy ja cos zle robie?
prymus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.09.2000, 18:46   #2
CloneCD
Gość

Sugerowanie się wielkością bufora jest nieporozumieniem. Mógłbyś tak robić gdybyś miał dodatkowy dysk SCSI, lub CD-ROM SCSI, które służyłyby jako źródło danych przy nagrywaniu. Jeżeli masz IDE to pozostaje dalej się modlić.

Stary 18.09.2000, 23:28   #3
prymus
Nowy na forum

Hmmm nie do konca sie z Toba zgodze bo poprzednia moja nagrywarka byla TEAC 4120 i jako nagrywarka z buforem 1MB wypalala mi plyty gdy ja sluchalem mp3 lub nawet gralem w gry. Przy tej samej konfiguracji komputera oczywiscie. A co do tego co piszesz ze jesli bede mial cdroma scsi to wtedy nie bedzie mi bufor skakal? Czyli warto go kupic jak nagrywam naprawde duzo?
prymus jest offline  
Stary 19.09.2000, 20:48   #4
CloneCD
Gość

No właśnie poprzednia była x4, a nowa jest x8.... a to jest dość znaczna różnica...

Stary 19.09.2000, 23:58   #5
prymus
Nowy na forum

Fakt moze i roznica miedzy 4 a 8 ale ta 4 miala bufor 1MB a 8 ma 4MB wiec nie powinno byc problemow nie mam racji?
prymus jest offline  
Stary 20.09.2000, 11:52   #6
CloneCD
Gość

niestety nie.... bufor 4 MB przy prędkości nagrywania x8 daje "podtrzymanie" danych przez ok. 3.3 sekundy. Za to transfer przy prędkości x8 rośnie do 1,2 MB na sekundę i w tym przypadku często dyski się nie wyrabiają z dostarczeniem danych, szczególnie gdy masz tylko jeden dysk w systemie (wystarczy, że
podczas nagrywania zechcesz uruchomić któryś z programów i masz 90% pewności, że nagrywaną płytkę wyrzucisz do kosza.
Jak nie chcesz mieć problemów to kup drugi dysk, najlepiej scsi. Można takie kupić po 550 zł (9.1 GB UW SCSI, IBM). Widziałem ogłoszenia w tej cenie na pl.costam.gielda.sprzedam, a znajomy potwierdza, że gość, który je sprzedaje to pewniak.

Stary 21.09.2000, 00:12   #7
prymus
Nowy na forum

Dzieki serdeczne za pomoc tak tez myslalem ze to poprostu dysk nie wyrabia Ale mam jeszczejedno pytanko bo widze ze mam do czynienie z prawdziwym fachowcem powiedz mi jaki jest najlepszy program do kopiowania? Z góry dzieki
prymus jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: