![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() |
zawieszanie kompa przy próbie odczytu płyty
Mój problem wygląda tak:
Jak włożę płytę to nastepuje zawieszenie się kompa, wsaźnik myszy reaguje na ruch ale nic po zatym nie można nic kliknąć, pomaga tylko reset i to po wyjęciu płyty, bo start systemu z płytą w napędzie też się kończy zawieszeniem. Troche danych o kompie: win98se Atlon 1200 płyta KT133A lg 12x8x32 Dodam że wcześniej było OK, wczoraj jeszcze dzialało nagrałem płytę a dziś nic nie rusza. Padła nagrywarka ?? Jakieś sugestie co można sprawdzić? Po przeczytaniu dodoam jeszcze że problem dotyczy każdej płyty nie zależnie czy jest ona tłoczona czy nadrywana, audio czy z danymi... Ostatnio zmieniany przez WitoCornelius : 17.04.2004 o godz. 13:36 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() |
Cytat:
Nie grzebałeś nic przy kompie?
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Via pack mam zainstalowany od początku, jak wspominałem wcześniej wszystko działało OK. Nie instalowalem żadnych programów ani nic nie usuwałem, sprawdziłem że ta ostatnio nagrana CDRW jest nie od odczytu (sprawdziłem na innym kompie).
Jakieś inne sugestie?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.09.2003
![]() |
Na jednym napędzie mam podobnie. Jak wkładam płytę to czasami się zawiesz komputer. Po restarcie zazwyczaj później działa, ale nie zawsze. Nie będzie to problem ze sterami od Via, bo nie mam.
Ale jedna rzecz trochę pomogła. Masz kartę dźwiękową firmy Creative? To może być spowodowane sterownikami od autostaru z Ceativa. Podaj Kartę to podam link. Ostatnio zmieniany przez Dragon : 18.04.2004 o godz. 12:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Karta muzyczna faktycznie od Creative, bardzo stara SB 128.
Ale to chyba nie to bo wcześniej tj. w piątek jeszcze działało. Mimo wszystko podej mi ten link lub wyślij na witocornelius@tenbit.pl jak nie jest wieksze niż 4 MB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Chyba rozwiązałem problem.
Usunełem stare sterowniki ASPI i po restarcie zainstalowałem nowe. Już myslałem że to nie pomogło bo po następnym restarcie problem się powtórzył naczy zwis systemu jak włożyłem płytę, dodam że pod dosem było to samo (??). Pomysłałem że spróbuję inaczej. Po uruchomieni systemu bez płyty w napędzie otworzyłem kieszeń na płytę i kazałem NERO sprawdzić dane nośnika w nagrywarce, jak się spodziewałem napisał że nie ma płyty w napędzie, wtedy włożyłem płytę i w trakcie zamykania kieszeni jeszcze raz kazalem wykryć nośnik w napędzie. O dziwo wykrył nośnik i żeby było ciekawiej płyta jest widzoczna w systemi, nagrywarka czyta płyty i nic się nie wiesza, ale zabijcie mnie bo nie wiem czemu taka karkołomna operacja był potrzebna ... Może ktoś coś wie na ten temat? Bo dla mnie to dzwne zachowanie... No teraz wyłączam Wndowsa i po ponownym uruchomieniu zobaczymy czy nic się złego nie stało.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.09.2003
![]() |
Dla twojej karty nie ma tego pliku.
Możesz spróbować aktualizując poprostu sterowniki http://pl.europe.creative.com/support/drivers/ A przy okazji nie zmieścił by się na e-mail ^_^ . 76,2 Kb |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.01.2008
![]() |
mam taki sam problem a***380; dosz***322;o do tego ***380;e po kilkakrotnym restarcie wywali***322;o mi ca***322;***261; partycj***281; systemow***261; i zosta***322;am bez windowsa mam windowsaxp radeon9600,podejrzewam zasilacz bo nawet jak pr***243;bowa***322;am wgrac windowsa to bez przerwy zdycha***322; cdroom
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
Raz piszesz ze masz windowsa a raz ze juz nie
![]() A tak na serio. Docisnij kabelki i tasmy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Spamerzyna
Data rejestracji: 24.09.2006
![]() |
Sprawd***378; zasilacz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
obwąchaj zasilacz i włącz DMA
zasilaczy nie sprawdza sie wzrokowo a na węch. Jak sie sfajczył na pewno poczujesz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.02.2008
![]() |
Ten problem m***281;czy***322; mnie kilka miesi***281;cy przy nagrywaniu po za***322;adowaniu tacki i pr***243;bie odczytu poprostu wiesza***322; si***281;.Szlak mnie trafia***322;.Sprawdza***322;em wszystko dokupi***322;em pami***281;ci z 1G na 1,5G Zmieni***322;em obudowe z zasilaczem przeinstalowa***322;em system,za ka***380;dym razem my***347;la***322;em no teraz pomo***380;e - a tu lipa dalej swoje.Posz***322;em do sklepu kupi***322;e now***261; nagrywark***281; zamontowa***322;e - mino***322; rak i nic si***281; niedzieje dodam ***380;e wcze***347;niej mia***322;em L.G
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|