![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() ![]() |
![]()
Problem wygląda następująco:
Komp z winXp spawarka Teac w522e i bios 1.05 podłączona na secondary slave wszystko gra pięknie kupione były dwie takie same nagrywarki i w tej drugiej nie można nagrać płytki koleś twierdzi że nic nie mieszał zamieniamy napędy i okazuje się że on ma bios 1.09 (kłamca) ściągamy bios 1.13 i upgrade bez podłączonego cdrom na secondary master test i jest już wszystko ok. podpinamy spowrotem spawarke z 1.05 ale drugi koleś też chce 1.13 - no to upgrade ale z podłączonym cdrom i jako slave - efekt nagrywarka nie czyta absolutnie płyt tylko mryga dioda, kolejny flash ale jako master i to samo chociaż nero wykazuje że bios jest 1.13 - próba zmiany biosu na starszą wersje i komunikat że nagrywarki nie odnaleziono nie robiliśmy próby upgradu bez cdrom - nie wiem czy by to pomogło -wątpie po całej zabawie mamy status quo jedna działa druga nie ale u innej osoby macie jakieś sugestie,pomysły |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
proponuje spod dosa wrocic do 1.05 i do serwisu!
czyms sie dalo (nawet jak nie widzi napedu),tylko nie pamietam tego flasherka ![]() ![]() no i raczej podpiety cdromik nie robi,ale warto sprobowac... duzo nie kosztuje (nie bez powodu zawsze mowia secondary master alone)
#3 |
![]() ![]() |
czy serwis nie uwzględni gwarancji po zmianie biosu ?
jeśli spod dosu to czym mam tylko programik do flashu pod winde i plik bin. i nie mogę nigdzie znaleźć biosu 1.05 a co do próby bez cdrom to dopiero jak pójdę do kolesia wieczorem spróbuję |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
faktycznie moze byc ciezko...
serwis by sie nie przyczepic,gdyby nic nie wiedzial ![]() ![]() czegos sensownego poszukam jeszcze,ale watpie... jedynie proba bez cdka zostaje
#5 |
![]() ![]() |
Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły
może ktoś ma biosik 1.05 w swoich zbiorach i sposób jak wgrać go pod dosem? lub inne sugestie? |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() ![]() |
Czy naprawdę nikt nie ma żadnych pomysłów
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
downgrade biosu w teacach to ciezka sprawa - jest na ten temat artykul na stronie glownej - czeka Cie edytor hexa i temu podobne zabawy
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
bezdomny
Data rejestracji: 21.10.2003
![]() |
Flashowałem wczoraj, Teac jako sec master, DVD sec slave, bez problemów, chociaż gruntowne testy jeszcze przed spawarą, poprzedni bios 1.09, biosu 1.05 raczej nigdzie nie znajdziesz (długo szukałem) bo 1.09 był niespecjalny.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
Co do biosu 1.05 to raczej go nie dostaniesz.
Ja wgrałem bios 1.09 . Po jakimś czasie miałem z nią problem i oddałem ją do serwisu-nie mieli zastrzeżeń że bios to 1.09 Ostatnio zmieniany przez krzysiekkac : 16.01.2004 o godz. 19:35 |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() ![]() |
![]()
Według rady wgrałem bios ponownie bez cdrom-u i jest pewna poprawa
mianowicie już widzi płyty w napędzie ale dalej nie chce ich czytać w systemie jest jako PIO i za cholere nie da się zmienić na DMA jakieś rady ? |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.05.2003
![]() |
A czy ktoś załadował do W522E bios 1.13, jak działa? Czy wszystko jest dobrze? Zmieniać czy zostać przy 1.09?
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Zrobiłem upgrade do 1.13 z 1.05, i wystąpiła poprawa z identyfikacją prędkości płyt, a także z buforem nagrywania(pod Win XP i 2000 wahał się od 3% do 95% co skutkowało wyrzucaniem płyt do kosza, teraz jest ok). Nie wiem czy warto z wersji 1.09, bo nie miałem z nią doświadczeń. Z 1.05 do 1.13 polecam
![]()
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.05.2003
![]() |
Dziękuję za odp. w sprawie biosu 1.13.
Używam wypalarki z wersją 1.09 (fabryczną) i wszystko jest dobrze więc się zastanawiam czy to coś da? Może ktoś zauważył jkąś poprawę z 1.09 do 1.13? |
![]() |
![]() |
|
|