Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.09.2002, 12:10   #1
noal
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.07.2002
noal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Teac W540E dziala, ale...

No wlasnie. Wczoraj kupilem te wypalarke. Na pierwszy ogien poszla kopia AudioCD w Clonie, wygrzana nonszalancko z predkoscia x32 dziala wysmienicie. Nosnik Platinium 80 32x. Pozniej wpadly mi w rece nowe Divixy do przegrania i tu sie zaczely jaja. Uzylem jednej Esperanzy Silver (40x) - nagrana z maksymalna predkoscia, oraz dwoch wspomnianych Platinium 32x, dla ktorych ustawilem w Nero 32x wlasnie, choc on sam proponowal 40x (co chyba jest juz dziwne? - tzn, ze Nero nie ograniczyl dostepnych predkosci). Nie bylo zadnych bledow, wiec zadowolony biore sie do ogladania. Przerzucilem plytke z nagrywary do DVD (Pioneer DVD-116), play i... Ruszylo, ale po chwili zaczelo niemilosiernie skakac az w koncu wyskoczylo totalnie (z komunikatem o bledzie)... To bylo na Platinium - jednym i drugim, z Esperanza okazalo sie byc podobnie. Sama nagrywara czyta plytki bez problemu, co zreszta potwierdzil Nero CD Speed. Na DVD pelno uszkodzonych i pojedyncze nieczytelne. Pomyslalem, ze moze nosnik cienki, wiec sprobuje nagrac wolniej. Znow te nieszczesne Platinium - nagrywalem odpowiednio x16 i x8. To samo. x8 w ogole nie da sie w DVD odczytac! Dodam tylko, ze do wczoraj uzywalem starego LG 8080B i nie bylo podobnych problemow. Co jest grane?

Pare slow o sprzecie:
- Teac ma firmware 1.0d
- Nagrywara podpieta jest aktualnie na drugim IDE jako slave (razem z DVD), bo przeczytalem w instrukcji, ze jest "strongly recommended", by tak wlasnie bylo. Wczesniej siedziala jako master, co zreszta nie ma raczej zadnego znaczenia, bo tak czy siak, nie ma problemow z detekcja czy predkosciami transmisji.

Z gory wielkie dzieki,
Noal
noal jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.09.2002, 01:31   #2
noal
Nowy na forum

Nikt nie potrafi pomoc?

Zrobilem w miedzyczasie update firmware'u, zarowno nagrywarki jak i DVD, nie pomoglo...

Testowalem tez na "szybszych" (niz 32x) plytkach. Oto wyniki surface testu w Nero CD Speed (Platinum 40x nagrywane z szybkoscia 24x):

1) odczyt w Teacu:
Good: 100.00 %
Damaged: 0.00 %
Unreadable: 0.00 %

2) odczyt w DVD:
Good: 26.49 %
Damaged: 0.83 %
Unreadable: 72.68 %

3) odczyt w DVD dokladnie takiej samej plytki, ale wypalonej w Plextorze 24x:
Good: 94.32 %
Damaged: 5.68 %
Unreadable: 0.00 %

Mimo paru uszkodzonych sektorow - przepasc O co tu chodzi? Teac nie lubi Platinum? Ma ktos w tej kwestii doswiadczenie i moglby sie nim podzielic? Czy nagrywara jest walnieta i jak najszybciej ja wymienic? Watpie, by byla to wina DVD, wszystkie moje stare plyty chodza bez problemu...

Pozdrawiam
Noal
noal jest offline  
Stary 26.09.2002, 15:35   #3
carvino
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2002
carvino w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A więc mam taką nagrywarkę i... od kiedy ją mam nie mam żadnych problemów z nagrywaniem.. no może prawie.
Wcześniej miałem TDK 32x i było tak jak u Ciebie - u mnie odczyt na TDK był super... a gdy szedłem do kogos innego to tragedia... kopiowanie DIVX z płytki TDK wypalonej 4x trwało 32 minuty na DVD Pioneera...
Sprzedałem Nagrywarkę, kupiłem Teaca i nie mam już prawie żadnyc problemów (chyba, że z Chu.. owymi płytami Memorex 16x - które odradzam nawet za 50 gr/szt.) Ostatnio nagrałem nawet audio x40 i mój CD pioneer.
A jeśli chodzi o Płyty Platinium to unikam.
carvino jest offline  
Stary 26.09.2002, 16:39   #4
noal
Nowy na forum

Dzieki za odpowiedz.

Bylem juz z nagrywara w sklepie celem sprawdzenia. Zabralem rowniez i DVDka. W serwisie wzieli Platinumka 40x, nagrali w locie z maksymalna predkoscia i... Pioneer odczytal bez problemu. W CD Speed same zielone... Sprawdzili jeszcze jednego CD-R, jeden CD-RW i nie bylo do czego sie przyczepic. Mialem tez nosniki wypalane na moim kompie, te byly wciaz nieczytelne... W "nagrode" musialem zabulic jeszcze 20zl za stracony czas serwisu. Jedyne co madrego uslyszalem, to zebym zreinstalowal system. Zrobilem tak i... oczywiscie latwo sie domyslec - nic sie nie zmienilo. Nadal plytki wychodza "zepsute" (prawie, bo Teac je czyta) :-( I najgorsze, ze nie mam zielonego pojecia o co tu cholera chodzi.
noal jest offline  
Stary 27.09.2002, 01:10   #5
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Użyj ForceASPI i sprawdź, czy pomogło.
Marius_The_Mad jest offline  
Stary 27.09.2002, 02:11   #6
noal
Nowy na forum

Nie pomogło :-( Sam już nie wiem. Raczej nie jestem w temacie sprzętu zielony, ale tym razem po prostu wymiękam. Prawa Murphy'ego rządzą...
noal jest offline  
Stary 28.09.2002, 10:11   #7
carvino
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.09.2002
carvino w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Słyszałem, że Teac lubi być sam na kablu, może tu jest problem?
carvino jest offline  
Stary 28.09.2002, 10:28   #8
pirat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.08.2002
pirat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
?!?

Nie mam pojęcia nic o tych nagrywarkach !!!

Ale wspominałeś że jest jako slave na IDE prawda...

Jeśli masz drugą taśmę i na płycie głównej drugie gniazd sprubuj podpiąć nagrywarke na drugą taśmę jako SLAVE MASTER

I jeszcze jedno jaki masz dysk...

Jeśli COŚ Z SAMSUNGA TO TUTAJ TEŻ MOŻE BYĆ PROBLEM

...o so chodzi...
pirat jest offline  
Stary 02.10.2002, 10:53   #9
Bidi
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.02.2002
Bidi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam teaca 40 i nie mam żadnych problemów, ale zmien płytki na jakie s lepszejsze i spróbuj, przelącz cdrw na secondary master a dvd na secondary slave, choć dvd ma słabszą korekcję błedów od cdrw wiec może w ty problem, choć mam cdrw 40x to wypalam nie szybciej niz 24x, 30 sekund mnie nie zbawi,
Stary 05.10.2002, 00:20   #10
ender_pl
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.09.2002
ender_pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a ja z teaciem nie mam zadnych problemow, narazie. mam go podpietego na seconda i mastera i nic wiecej tam ni mam i moj dv-5700a czyta wszystkie platinumy bdb nagrane teaciem
Stary 05.10.2002, 00:58   #11
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Skoro w serwisie nagrywara dzialala ok to znaczy ze problem jest u ciebie. Popatrzmy...
ForceAspi nie pomoglo... to moze zainstaluj Via4in1 (jesli to plyta glowna z via)?
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: