![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.07.2002
![]() |
![]()
No wlasnie. Wczoraj kupilem te wypalarke. Na pierwszy ogien poszla kopia AudioCD w Clonie, wygrzana nonszalancko z predkoscia x32 dziala wysmienicie. Nosnik Platinium 80 32x. Pozniej wpadly mi w rece nowe Divixy do przegrania i tu sie zaczely jaja. Uzylem jednej Esperanzy Silver (40x) - nagrana z maksymalna predkoscia, oraz dwoch wspomnianych Platinium 32x, dla ktorych ustawilem w Nero 32x wlasnie, choc on sam proponowal 40x (co chyba jest juz dziwne? - tzn, ze Nero nie ograniczyl dostepnych predkosci). Nie bylo zadnych bledow, wiec zadowolony biore sie do ogladania. Przerzucilem plytke z nagrywary do DVD (Pioneer DVD-116), play i... Ruszylo, ale po chwili zaczelo niemilosiernie skakac az w koncu wyskoczylo totalnie (z komunikatem o bledzie)... To bylo na Platinium - jednym i drugim, z Esperanza okazalo sie byc podobnie. Sama nagrywara czyta plytki bez problemu, co zreszta potwierdzil Nero CD Speed. Na DVD pelno uszkodzonych i pojedyncze nieczytelne. Pomyslalem, ze moze nosnik cienki, wiec sprobuje nagrac wolniej. Znow te nieszczesne Platinium - nagrywalem odpowiednio x16 i x8. To samo. x8 w ogole nie da sie w DVD odczytac! Dodam tylko, ze do wczoraj uzywalem starego LG 8080B i nie bylo podobnych problemow. Co jest grane?
Pare slow o sprzecie: - Teac ma firmware 1.0d - Nagrywara podpieta jest aktualnie na drugim IDE jako slave (razem z DVD), bo przeczytalem w instrukcji, ze jest "strongly recommended", by tak wlasnie bylo. Wczesniej siedziala jako master, co zreszta nie ma raczej zadnego znaczenia, bo tak czy siak, nie ma problemow z detekcja czy predkosciami transmisji. Z gory wielkie dzieki, Noal |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
Nikt nie potrafi pomoc?
![]() Zrobilem w miedzyczasie update firmware'u, zarowno nagrywarki jak i DVD, nie pomoglo... Testowalem tez na "szybszych" (niz 32x) plytkach. Oto wyniki surface testu w Nero CD Speed (Platinum 40x nagrywane z szybkoscia 24x): 1) odczyt w Teacu: Good: 100.00 % Damaged: 0.00 % Unreadable: 0.00 % 2) odczyt w DVD: Good: 26.49 % Damaged: 0.83 % Unreadable: 72.68 % 3) odczyt w DVD dokladnie takiej samej plytki, ale wypalonej w Plextorze 24x: Good: 94.32 % Damaged: 5.68 % Unreadable: 0.00 % Mimo paru uszkodzonych sektorow - przepasc ![]() Pozdrawiam Noal |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
A więc mam taką nagrywarkę i... od kiedy ją mam nie mam żadnych problemów z nagrywaniem.. no może prawie.
Wcześniej miałem TDK 32x i było tak jak u Ciebie - u mnie odczyt na TDK był super... a gdy szedłem do kogos innego to tragedia... kopiowanie DIVX z płytki TDK wypalonej 4x trwało 32 minuty na DVD Pioneera... Sprzedałem Nagrywarkę, kupiłem Teaca i nie mam już prawie żadnyc problemów (chyba, że z Chu.. owymi płytami Memorex 16x - które odradzam nawet za 50 gr/szt.) Ostatnio nagrałem nawet audio x40 i mój CD pioneer. A jeśli chodzi o Płyty Platinium to unikam. |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za odpowiedz.
Bylem juz z nagrywara w sklepie celem sprawdzenia. Zabralem rowniez i DVDka. W serwisie wzieli Platinumka 40x, nagrali w locie z maksymalna predkoscia i... Pioneer odczytal bez problemu. W CD Speed same zielone... Sprawdzili jeszcze jednego CD-R, jeden CD-RW i nie bylo do czego sie przyczepic. Mialem tez nosniki wypalane na moim kompie, te byly wciaz nieczytelne... W "nagrode" musialem zabulic jeszcze 20zl za stracony czas serwisu. Jedyne co madrego uslyszalem, to zebym zreinstalowal system. Zrobilem tak i... oczywiscie latwo sie domyslec - nic sie nie zmienilo. Nadal plytki wychodza "zepsute" (prawie, bo Teac je czyta) :-( I najgorsze, ze nie mam zielonego pojecia o co tu cholera chodzi. |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Użyj ForceASPI i sprawdź, czy pomogło.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Nie pomogło :-( Sam już nie wiem. Raczej nie jestem w temacie sprzętu zielony, ale tym razem po prostu wymiękam. Prawa Murphy'ego rządzą...
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Słyszałem, że Teac lubi być sam na kablu, może tu jest problem?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 21.08.2002
![]() |
?!?
Nie mam pojęcia nic o tych nagrywarkach !!!
Ale wspominałeś że jest jako slave na IDE prawda... Jeśli masz drugą taśmę i na płycie głównej drugie gniazd sprubuj podpiąć nagrywarke na drugą taśmę jako SLAVE MASTER I jeszcze jedno jaki masz dysk... Jeśli COŚ Z SAMSUNGA TO TUTAJ TEŻ MOŻE BYĆ PROBLEM
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
ja mam teaca 40 i nie mam żadnych problemów, ale zmien płytki na jakie s lepszejsze i spróbuj, przelącz cdrw na secondary master a dvd na secondary slave, choć dvd ma słabszą korekcję błedów od cdrw wiec może w ty problem, choć mam cdrw 40x to wypalam nie szybciej niz 24x, 30 sekund mnie nie zbawi,
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
a ja z teaciem nie mam zadnych problemow, narazie. mam go podpietego na seconda i mastera i nic wiecej tam ni mam i moj dv-5700a czyta wszystkie platinumy bdb nagrane teaciem
#11 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Skoro w serwisie nagrywara dzialala ok to znaczy ze problem jest u ciebie. Popatrzmy...
ForceAspi nie pomoglo... to moze zainstaluj Via4in1 (jesli to plyta glowna z via)?
|
|