Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.02.2003, 12:19   #1
Rzeźbi
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.02.2003
Rzeźbi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Pomocyz Lite-on'em (52x w 5:30 ???) :-(

Mam Lite-on'a 52246S i nagrywam płyty 700 MB z prędkością 52x i zajmuje mi to 5:30 !! Czemu tak długo Czego to może być wina Dodam jeszcze że mam włączone DMA, dyska mam podł. na MASTER, a nagrywarkę na osobnej taśmie i też na MASTER, korzystam z NERO, mam zainstalowaną płytę główną oraz nowe sterowniki ASPI, mam Celerona 400@500 Mhz, RAM-u mam 256 MB, chipset 440BX INTEL'a, i nagrywałem na przeróżnych płytach i na wszystkich jest tak samo. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić ?? POMOCY !!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.02.2003, 13:17   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Ja miałem ten problem przez 3 lata !!

Mam taka sama płyte 256MB ramu i PIII 550 - reszte zobacz sobie w profilu / moim /

Winny jest WINDOWS wiec jesli jedziesz na 98 to niestety musisz sie z tym pogodzic.

Rozwiazaniem jest przejscie na przynajmniej win2k - wsyztskie problemy zniknęły i nagrywam CD w 2:30sec a na Win98 nie mogłem nagrywac szybciej nish 16x bo jak dałem mu wiecej to sie dławił - innej rady nie ma tylko zmienic system.

Najciekawsze jest to ze na BX pod kontrola 98 nie chce sie właczyc poprawnie DMA - poprostu system podaje ze jest ono właczone ale i tak nic nie ulega zmianie.

Wiec jesli masz 98/98se i chcesz nagrywac z maxymalna predkoscia musisz zmienic system.

Poczytaj sobie na ten temat pod tymi linkami -opisałem tam moje zmagania z takim samym problemem jak Twój.

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hlight=Promise

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=16470
Laser jest offline  
Stary 01.03.2003, 02:31   #3
Rzeźbi
Nowy na forum

nareszcie

Wielkie dzięki!!! Jestem nareszcie szczęśliwy i mogę sobie nagrywać płyty z prędkością jaką chcę 52x wypala w 2:45--to mi wystarcza
Jeszcze raz ci dziękuję. Więcej takich na forum !!! Pytałem się wielu osób co to może być ale nikt nie mówił o zmianie systemu. Dopiero Ty. Mam teraz Windows XP Pro i wszystko gra. Dzięki i narazie
Stary 01.03.2003, 17:43   #4
Tomek777
Alojzy

Data rejestracji: 12.11.2002
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Szczerze się zdziwiłem, że system ma coś wpsólnego z prędkością nagrywania. Do niedawna miałem Me (w sumie to chyba ta sama, albo prawie ta sama, kompilacja co 98 SE) i mogłem bez problemów palić x48. Ciekawe rzeczy Laser opowiadasz , ale co takiego w tym 98 jest, że nie można rozwinąć prędkości większej niż x 16?
Tomek777 jest offline  
Stary 02.03.2003, 18:03   #5
Rzeźbi
Nowy na forum

Cytat:
Tomek777 napisa***322;(a)
Szczerze się zdziwiłem, że system ma coś wpsólnego z prędkością nagrywania. Do niedawna miałem Me (w sumie to chyba ta sama, albo prawie ta sama, kompilacja co 98 SE) i mogłem bez problemów palić x48. Ciekawe rzeczy Laser opowiadasz , ale co takiego w tym 98 jest, że nie można rozwinąć prędkości większej niż x 16?
Ja też nie wiem co ma system do wypalania. Ale nie miałem tak jak mówił Laser - ja mogłem wypalać z prędkością nawet 52x tyle że czas nagrywania płyty z taką prędkością był bardzo długi. Niby nagrywałem z 52x prędkością ale strasznie długo się nagrywałą płyta (5:34)
Stary 02.03.2003, 18:46   #6
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: nareszcie

Cytat:
Rzeźbi napisa***322;(a)
Pytałem się wielu osób co to może być ale nikt nie mówił o zmianie systemu. Dopiero Ty. Mam teraz Windows XP Pro i wszystko gra. Dzięki i narazie
Nie wszyscy spotkali sie z takim problemem A sprawdzenie na innym systemie to najprostsza z mozliwosci
Krzycho83 jest offline  
Stary 04.03.2003, 23:18   #7
Rzeźbi
Nowy na forum

może i nie wszyscy ale przynajmniej jeden laser miał- i jest good

Twoje uprawnienia: