![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Do tematu "DMA włączyć czy wyłączyć"
Ludzie pomocy!!! Czytam i czytam te posty na temat dma i jestem już "czeski". Wszystkim udaje się włączyć. A ja mam taki problem z dma. Mam LG16X10X40 - jako sec. mast. Podpięty jest samodzielnie, bez innych urządzeń. Jadę na płycie Asusa z chipem via. Mam win98se. Mimo, że w menedżerze urządzeń mogę niby włączyć to dma, ale po restarcie i tak nie jest włączone. Gdzieś czytałem, że muszę to najpierw włączyć w biosie. Włączyłem, bo jak zamiast Lg wepnę cd asusax52 to dma włączone jest on razu samo. Co mam robić? Pomóżcie proszę.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
zainstaluj VIA 4in1
#3 |
Bywalec
![]() |
Ale który? Instalowałem 4-in-1 od 4.37 po 4. I nic to nie dało!!!
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
znalazłem artykuł odnośnie starszej wypalarki LG8041 (x4) i pro ducent zaleca wyłączenie DMA - myślę że mi to pomaga wLG8080b,chociaż zalecane to jest dla VIA.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Zdecydowanie włącz DMA. Zainstaluj najnowsze sterowniki VIA.
(Za "chiny ludowe" nie chcą się podpiąć do załącznika!!!!!!) |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
Kurcze. Próbowałem z najnowszymi via 4-in-1. Wszystko przypomina jednak walenie głową w mur. Nic to nie dało.
|
![]() |
![]() |
#7 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Re: Do tematu "DMA włączyć czy wyłączyć"
Cytat:
Jak oba: to 4in1, Jak hybryda: to tylko ze strony ASUSa. Możesz mieć też problemy sprzętowe: znam klienta który włożył do CD-ROMu odwrotnie taśmę - wcisnął do środka jeden z bolców. Potem nawet jak włożył poprwnie taśmę to też nie miał DMA. Myśl i szukaj - to kwestia czasu i znajdziesz. Nie wymiękaj.8) |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
No nie. Przy całej swojej niewiedzy nie przypnę odwrotnie szelek, przecież są oznaczone i chyba nie da rady(?) włożyć ich odwrotnie. Chociaż jak się człowiek zaweźmie, to naprawdę "wielkie rzeczy może zdziałać". Co do płyty to mam asusa a7v133. Przy czym przychodzi mi do głowy jedna myśl. Kiedyś zmieniłem procka na durona 1,2. Żeby bios go prawidłowo widział, musiałem go wymienić na najnowszą wersję. Może tu jest tzw. Hund begraben?
Poza tym mostki: północny - via vt8363a południowy - via vt82c686b |
![]() |
![]() |
#9 |
OldBoy
![]() ![]() |
Upewnij się jeszcze SiSandrą (jest DMA czy nie ma). Jak nie ma dla LG a jest dla innych to moim zdaniem masz problem hardwaerowy. Taśma, lub LG (najprawdopodobniej) jest padnięty. Zresztą to też możesz łatwo sprawdzić - podłącz nieszczęsne LG do innego kompa. Jak będzie DMA to warto dalej postować, jak nie ma - to już nie będzie miał.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Sprawdziłem Sisoft sandrą. Nie ma DMA dla LG!. Co więcej zrobiłem nawet tak, że wrzuciłem LG na jedną taśmę z cdromem asusa. W sisoft sandrze asus miał a Lg nie. A więc co to oznacza? "Śmierć" Lg?
|
![]() |
![]() |
#11 |
OldBoy
![]() ![]() |
Raczej TAK.
Gdzieś już opisywałem moje przygody z regenerowanymi CD-ROMami DELTA. 2 tygodnie było UDMA2, potem tylko PIO4 (dzień, dwa) a potem nawet DOS z nich nie czytał, chociaż je rozpoznawał. Ciesz się narazie PIO4 i powoli myśl o nowym CD-ROMie. Na www.viaarena.com i www.viahardware.com znajdziesz sterownik IDE BUSMASTER, bodaj 3.14. Dokładnie (w szczegółach) rozpozna Ci aktualny tryb Twojego LG i jak nim nie wymusisz DMA to już niczym innym tego nie zrobisz. Pamiętaj jednak, że tak jak napisano w readme.txt robisz to na własną odpowiedzialność. |
![]() |
![]() |
#12 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
MS, muszę Ci powiedzieć, że nie jest tak źle. Ja mam płytę Abita ST6-RAID na Intelu 815ep. Tam jest taki program do obsługi kontrolerów Intel ATA Storage, czy coś takiego. Nagrywarkę (wiesz jaką) mam podłączoną jako Sec. Master. I tenże program zwraca mi informację o dostępnych wszystkich trybach pracy urządzenia. Jest więc zaznaczone, że pracuje ona w trybie MW-DMA2 (w zakładkach Menadżera urządzeń nie mam oopcji DMA, bo przejął to ww. program). Dla porówania sprawdziłem parametry dysku: tryb 5 czyli UDMA100 (zgodnie z prawdą). Może sprawdź swoją nagrywarkę u kogoś, kto ma w komputerze płytę główną z chipsetem Intela (jakiś BX - całkiem sobie je chwalę, lub inny intelowski). Wtedy zobaczysz, czy pojawi się możliwość włączenia opcji DMA pod wingrozą.
Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 02.07.2002 o godz. 09:38 |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |