![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.01.2003
![]() |
![]()
Moj liteon dziwnie sie zaczol wychowywac. Na poczatku przy nagrywaniu w DAO nagranie leadin trwalo 2-5 min z TAO bylo ok ale od niedawna w predkosci powyzej 12x nie da sie nagrac plyty w DAO ani TAO nagrywarka zachowuje sie jakby cos szukala i nie mogla znalesc. Sprawdzalem "Seek Times" w nero cd speed i wychodzilo od 200-2500 ms !! Co jest chyba duzo. Zmienialem juz bios tasme soft, czyscilem oczko nie bylo ani brudne ani zerysowane nagrywarka ma 4 miesiace. Z gory dziekuje !
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
wylaczylo ci sie DMA - jak masz winXP albo 2000 to sprobuj odinstalowac kontrolery dyskow twardych i zrestartowac system tak zeby winda ja ponownie wykryla - powinno zalatwic sprawe
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
No niestety to nie to DMA jest wlaczone tryb 2 dla nagrywarki dokladnie. Ale przeinstalowalem te drivery i VIA 4in1 lecz to nic nie dalo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Masz pecha, chyba oślepło jej oko. Zawsze jest szansa trafienia
na wadliwy egzemplarz. Zresztą przy tych ilościach w jakich schodzą liteony...... Masz gwarancję? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
watpie raczej to sprawa jakiegos systemowego
smietnika. Z typowych rzeczy proponuje sprawdzic jeszcze ASPI -> tu polecam force aspi 4.60. Powodzenia aha i daruj sobie czyszczenie nagrywarki - chyba jeszcze na to za nowa jest. A jak by padla to podejrzewam ze i w TAO by nie nagrywala ![]()
![]() |
#6 |
Registered
Data rejestracji: 21.05.2003
![]() |
Ja niestety mam ten sam problem co Shikaka
![]() LiteOnik ten sam model dokładnie i ma dokladnie 32 dni uzywania Tez ma problemy z TAO, w DAO lepiej ale tez roznie. Czasami plytke nagra OK a za chwile taka sama mieli 10 min Albo felerna partia albo cos nie tak z systemem Sprobuje jeszcze powalczyc z ASPI Najgorzej, ze czasami nagrywa bez problemu, wiec pewnie w serwisie bedzie OK i tylko strace 2 tygodnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Dziekij wszystkim! Sprobowalem nowe ASPI przeinstalowalem system nagrywarka zachowuje sie tak samo a nawet coraz gorzej juz przy 12x nie moze otworzyc ani zamknac sejsi ale jak jakims cudem sie rozpedzi to chodzi normalnie. I do tego wszytskiego jeszcze nie mam gwarancji
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Powinenes miec rok/dwa lata u sprzedawcy i 2 lata u producenta. Poza tym mozesz powolac sie na prawo sprzedazy konsumenckiej i zarzadac serwisu nawet po 2. latach !!! No chyba ze grzebales w "bebechach" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered
![]() |
Wyglada, że grzebał i z gwarancji nici
![]() Zastanawia mnie tylko wpływ przeinstalowania ASPI na zachowanie nagrywarki. Bo jak reinstalacja pogorszyła to mogła tez poprawic. Ja za chwile zainstaluje najnowsze ForceASPI i napisze czy to cos dało |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Testus a jak u Ciebie z DMA ? (np. win98 ma default DMA OFF
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
No niestety grzebalem w bebechach zaraz po kupieniu mi plyta "wybuchla" w srodku i musialem ja wyczyscic puzniej z 3 miesiace chodzila OK. Testus mysle ze ASPI Ci nic nie da bo ja mowie ze sie pogorszylo bo ona zaczyna ostatnio z kazda plyta nagrana coraz gorzej chodzic a nie przez zmiane ASPI.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Registered
![]() |
To nie jest problem DMA. Sprawdziłem to jako pierwsze. Zreszta kilka wczesniejszych napedów (teac'e) działalo bezproblemowo.
Ten cholerny liteon potrafi nagrac 3 plytki normalnie, po czym przy nastepnej zaczyna mielic kilka minut przed nagrywaniem. Mi to wyglada na rozkalibrowywanie sie lasera lub wadliwe dzialanie SmartBurna. Co ciekawe po upgrade do biosu SS0C widzi mi CDRWx10 razy jako x16. I nawet tak nagrywa - o efektach wole nie wspominać. A ze tez mnie wzielo na wymiane mojego Teaca 516EB ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered
![]() |
Na niskich predkosciach jest znacznie lepiej.
Zreszta jak sie kaszani to wyglada to tak, że proboje nagrywac na np x 40; mieli, mieli, mieli i w koncu nagrywa x16 Plytka jest dobrze wypalona ale te mietolenie denerwuje Aha i zauwazylem cos jeszcze - plytka nagrana z aktywna pomoca SmartBurna nie jest poprawnie odczytywana. Wiesza sie w miejscu jego dzialania. Najwieksze watpliwosci mam wiec do tego SB. Bede mial urlop to oddam grata do serwisu zadajac wymiany |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |