Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Test na wiedze (tylko dla profesionalistow) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/test-wiedze-tylko-dla-profesionalistow-21776/)

Karqs 29.05.2003 21:29

KONIEC TESTU

Witam,
SORRY ze tak dlugo czekaliscie (az 2 dni) ale po pierwsze nie wchodzielm do neta a po drugie zapomnialem o tym :) (nigdzie nie ucieklem). Chcialbym podziekowac za duze zainteresowanie tematem :) (swoja droga jest to dobry sposob na zwrocenie uwagi znawcow sprzetu, jesli nikt nie chce odpowiadac || )

A wiec tak:

Na poczatku myslalem ze to wina sterow via4in1. Gdy na czysto zainstalowalem wina i te stery to blad byl nadal. Wywalilem wiec te stery i wszystko bylo dobrze do... niedawna.

Tak sie zlozylo ze chcialem podkercic kompa i przy okazji sprawdzic DMA w biosie (w winie niby byl wlaczany). Gdy wlaczylem go w biosie znowu zaczely sie te same problemy. Po wylaczeniu DMA w biosie windows przestal pokazywac ze jest wlaczany i wszytko bylo dobrze dlugo i szczesliwie.

A wiec oglaszam, ze wina problemow lezala w DMA. Przypuszczam ze ta stara plyta sobie nie radzi.

ZWYCIESCA TESTU JEST... A WLASCIWIE SA...
-Sid-The-Rat=>
POSZUKIWACZ
oraz
MACIEJ

:jupi: :cisza: :papa: :piwo: :spoko: :uscisk:

Gralatuluje zwyciescom i pozdrawiam!

PS: pali->> Niestety odinstalowanie tapety pulpitu nie pomoglo (prubowalem 3 razy :) )
Laser->> nie trafiles, choc z pielgrzymka byles blisko :)

TEST ZAKONCZONY

bennyone 30.05.2003 12:35

:)

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
"wlaczenie zasilania skutecznie eliminuje blad metody pomiaru"

tak mawial moj wspominany z sentymentem wykladowca od pomiarow...

Światły z niego człowiek ;)
coś na wzór mojego profsa od Teleinformatyki ;) też mial takie powiedzonka.

pawelblu 30.05.2003 12:42

Re: KONIEC TESTU

Cytat:

Karqs napisa***322;(a)
Natomiast stary 3-letni cd-rom nie mial wiekszych problemow z odczytem.

Ponizej podam konfiguracje sprzetu i sterow:

Nagrywarka: LITEON 40125S - DMA ON
Cd rom: SAMSUNG 148B (czy cos takiego) DMA ON

No wiec jak rozumiem DMA na CD-ROMie dzialalo, skad wiec wniosek:
Cytat:

Karqs napisa***322;(a)
A wiec oglaszam, ze wina problemow lezala w DMA. Przypuszczam ze ta stara plyta sobie nie radzi.
Wiesz dociagnij jednak SP do Win98 SE i zobacz czy nadal DMA bedzie Ci krzaczyc.

icemac 30.05.2003 14:47

WOW, ale wypalajace maniactwo :D

tomekgr 31.05.2003 11:29

Re: Re: KONIEC TESTU

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Wiesz dociagnij jednak SP do Win98 SE i zobacz czy nadal DMA bedzie Ci krzaczyc.
wyszedl jakis sp do 98???
znaczy mowimy o sp a nie o jakims patchu czy pumulative patchu?

bo mimo szybkiego googlania nic nie znalazlem, a temat ciekawy :)

pawelblu 31.05.2003 11:34

Nie wiem czy blya jakas zbiorcza jak w XP - chodzilo mi o te updejty :) . Teraz mam XP wiec tak mi sie napisalo :)
Mi pomoglo nastepujace rozwiazanie ktore wyeliminowalo CRC i pozwolilo mi utrzymac UDMA2 (UDMA33):
Dociagniecie Updatetow do Wina i nowego BIOSu do mobo.
Zanim to zrobilem musilem jechac na PIO (litek 48246S i plyta na chipsecie 400 i dysk barrak V 80GB 7200)

Karqs 03.06.2003 18:24

Zadnego sp nawet jesli jest nie bede instalowal, poniewaz doslownie przed chwila dokonalem nowego odkrycia (nie wiem co o tym sadzic):

Po wylaczeniu DMA w dysku i cd-romie a wlaczeniu w nagrywarce nie ma tego problemu (jeszcze musze sprawdzic predkosc nagrywania)

co o tym myslicie?

Laser 03.06.2003 20:44

Cytat:

Karqs napisa***322;(a)
Zadnego sp nawet jesli jest nie bede instalowal, poniewaz doslownie przed chwila dokonalem nowego odkrycia (nie wiem co o tym sadzic):

Po wylaczeniu DMA w dysku i cd-romie a wlaczeniu w nagrywarce nie ma tego problemu (jeszcze musze sprawdzic predkosc nagrywania)

co o tym myslicie?

Witam !

ze jak pójdziesz do czestochowy na pielgrzymke to kto wie ....;) :3msie: :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:49.