Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.07.2003, 12:26   #31
Master/Pentium
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 107
Master/Pentium zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
dzesio napisa***322;(a)
kopia jest wierna co do danych ale muzyka to nie tylko dane. TU CHODZI O JAKOSC WYPALANIA SCIEZEK I ROWKOW. glownie o synchronizacje w czasie. nie chce mi sie zaglebiac, bo to temat rzeka. duze znaczenie maja tu np. kwarce sterujace wiazka laserowa. najlepsze sprzety maja kwarce bardzo wysokiej jakosci, stabilizowane, itd. synchronizacja to tylko 1 z czynnikow, a jest ich naprawde wiele i nie sa to rzadne bledy czy jakas interpolacja czy co tam.
Argument, ze sprzet wysokiej klasy nie ma korekcji bledow jest smieszny. Ci ludzie caly czas i wszystkie pieniadze poswiecaja ku dazeniu do perfekcji. Co chwile zmieniaja przetworniki, kable, napedy, przedwzmacniacze, koncowki mocy, kolumny. Zeby troche uswiadomic: sa inne kable do przesylania dzwieku cyfrowego i analogowego. Cena 2 tys zl za 2 m kabla jest cena umiarkowana. Te najdrozsze kosztuja 8-9 tys dolarow za pare kabli 2m.
Jakosc plyty audio mozna ocenic na 2 sposoby:
1. pod mikroskopem, mierzac wielkosc rowkow i odleglosci itd. - metoda najlepsza, ale trzeba miec dostep do takiego sprzetu
2. na sluch

Blad wszystkich uzytkownikow komputerow polega na tym, ze maja zbyt komputerowe podejscie do muzyki i dzwieku. Wydaje im sie za to tylko zera i jedynki. Gdyby tak bylo w rzeczywistosci to kazdy cyfrowy sprzet audio gralby tak samo, a tak nie jest. Np. najblizsze ich sercu komputery: Czemu np. dowolna karta dzwiekowa z przetwornikami D-A np. Burr-Brown gra o niebo lepiej od kazdego innego SoundBlastera? O slysze oburzenie - Przeciez Ja mam super platinum audigy gold pro edition... wszystko to jest GOWNO przeznaczone do gier. Mam jedna rade dla takich komputerowcow: zacznijcie w koncu sluchac muzyki poki nie jest za pozno. No tak, ale dla hip-hopu to i tak nie ma znaczenia.
Tłumaczę bo się nie rozumiemy:
1. Na muzykę wpływają zarówno tor cyfrowy jak analogowy:
2. Co do toru analogowego masz rację, kabelki, wzmaczniacze itp. stanowią krytyczny element toru całości. Karty graja inaczej bo mają INNĄ konstrukcję i inaczej reagują na spore zakłócenie EM (a tych w kompie jest pod dostatkiem), w praktyce komputery nie są sprzętem dla audiofili, to wiadomo nie od dziś. Przetworniki D-A stanowią bardzo istotną cześć gdyż wprowadzają dodatkowe szumy, nieliniowości (co dodaje nieparzyste harmoniczne do sygnału). Tutaj nie będę się bynajmniej sprzeczał. Masz w pełni rację ale...
3. Ja mówię tylko cześći toru cyfrowego - dokładniej o samym czytniku (nawet bez przetworników D-A). Świat nie jest idealny i zawsze mamy do czynienia z błędami zapisu.Standard określa metody detekcji i KOREKCJI tych błędów. W przypadku napędów Liteon możesz sobie zmierzyć (z pewnym przybliżeniem) stopę tych błędów. Podobną funkcję posiada omawiana nagrywarka. I tu dochodzimy do sedna sprawy: według standardu te "pomyłki" powinny być poprawione. Wtedy ta kopia jest WIERNA (bo błędy zapisu zostały skorygowane). Niestety przynajmniej część czytników audiofilskich dąży do takiej wierności odczytu że czyta całość jak leci. Zadne kwarce itp w tym przypadku nie pomogą (bo to nie są błędy jitter), sprawę rozwiązałby jeden scalak dokonujący stoswonych obliczeń korekcyjnych. Niestety czytniki te są tak wierne że nie dokonują tej korekcji, dzięki temu mamy WIERNY odczyt z płyty, tylę że ten odczyt NIE JEST WIERNY w stosunku do samego nagrania na tej płycie. Według standardu dopiero nieskorygowane błędy na poziomie C2 wpływają na jakość muzyki (wtedy dokonywane jest interpolacja ). Niestety takich czytników audio jeszcze w życiu nie widziałem - pod względem odczytu cyfrowego dowolne CDRW LG lub Liteon jest tutaj wręcz mistrzem. Rzecz jasna pod względem przetworników D-A i toru analogowego te napędy stanowią ścierwo i tutaj masz rację. Ja jednak mówię wyłącznie o nieprawidłowej obsłudze błędów przez czytnik a nie o pracy całości.
3. Proszę mnie nie oceniać poprzez pryzmat jednej wypowiedzi. Nie jest pan w stanie ustalić jakiej muzyki słucham ani jakie są moje umiejętności. Takie wypowiedzi nie stanowią dla pana korzystnej wizytówki. Rozmawiamy przecież o sprzęcie a nie ludziach
4. Moja teża jest prosta - wskutek nieprawidłowej obsługi błędów przynajmniej cześć czytników audiofilskich nieprawidłowo sobie radzi z kopiami. Ba nawet dwa rózne orginały (z tego samego tłoczenia) będą brzmiały inaczej (inne rysy itp.). Jeśli się mylę i różnice wynikają z innych czynników niz nieprawidłowy odczyt kopii to proszę mnie wyprowadzić z błędu. Potwierdzam że kopie nie są idealne w sensie fizycznym, żadne nie są, korekcja błedów (dotyczy i audio i danych) są po to aby ten fakt kompensować. Ja nie aspiruję do miana wszechwiedzącego, mogę o czymś nie wiedzieć. Czekam więc na odpowiedź.
Master/Pentium jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.07.2003, 13:00   #32
piotrek211
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.07.2002
Lokalizacja: LdZ
Posty: 78
piotrek211 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Master Przeniescie sie na OFFTOPIC to nie jest na temat PLEXA
__________________
powered by TEAC CD-W552E
GG - 5317727
piotrek211 jest offline  
Stary 10.07.2003, 13:08   #33
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika pawelblu
 
Data rejestracji: 17.01.2003
Lokalizacja: Wawa
Posty: 5,265
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wlasnie - ja czytajac twoja wypowiedz poprzednio zrozumialem - chodzi o pierwszy etap drogi - czyli ZCZYTYWANIE MATERIALU - zer i jedynek!!! Skupmy sie na tym stwierdzeniu:
"kopia jest wierna co do danych ale muzyka to nie tylko dane. TU CHODZI O JAKOSC WYPALANIA SCIEZEK I ROWKOW. glownie o synchronizacje w czasie." - nie no - niezaleznie od tego jak wyrazny bedzie rowek, gleboki, szeroki czy whatever - to liczy sie jedynie czy bedzie to 0 czy 1 - innych informacji z soba nie niesie (innymi slowy jezeli masz identyczny strumien 0 i 1 to dlaczego powstaly dzwiek mialby sie czyms roznic )!!! Muzyka to dane tylko w innym formacie - powiedzmy gorzej zczytywalne (bez bajtow korekcji - sampli jest wiecej i zuzywaja tez obszar korekcji) i w ktorych ma znaczenie offset - ze wzgledu na przesuniecie, ale te same dane to w tych samych warunkach to nadal ta sama muzyka (idealnie danych nie skopiujesz, wiec za kazdym razem strumien 0 i 1 bedzie sie roznil nieco od orginalu - korekcja moze to w pewnym stopniu zalagodzic) I dalej:
"nie chce mi sie zaglebiac, bo to temat rzeka. duze znaczenie maja tu np. kwarce sterujace wiazka laserowa. najlepsze sprzety maja kwarce bardzo wysokiej jakosci, stabilizowane, itd. synchronizacja to tylko 1 z czynnikow, a jest ich naprawde wiele i nie sa to rzadne bledy czy jakas interpolacja czy co tam." Co z tego ze kwarce maja dobre, jak zapis na plycie nigdy nie bedzie idealny - bledy beda zawsze, tylko odpowiednio niskie przy odzczycie z korekcja i odpowiednio wyzsze bez.
Od razu mowie ze audiofilem nie jestem ale w cuda cyfrowe typu - identyczny strumiem cyfr zachowuje sie roznie w tych samych warunkach, to nie wierze
pawelblu jest offline  
Stary 10.07.2003, 13:10   #34
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
bardzo mni einteresuje tekst o innych kablach do cyfrowki i analoga bardzo mnie o BAWI - jesli ktos ma pojecie o fizyce, zjawisku naskorkowatosci i elementarnej teorii pola elektromagnetycznegot o wie ze to jest bujda wciskanie ciemnogordu naiwnym i inne takie sprawy

reszta - zwlaszcza jakos uzytych tranzystorow i rozplanowanie sciezek na plytce (zgubne zaklocenia) znaczenie juz ma

korekcja bledow jest w audiofilskich sprzetach - jest i to niezla - inna sprawa ze trudno mowic o rowkach przy wypalonych plytach audio bno to troche nie ta bajka - plyty tloczone - z dobrej (nie zuzytej jeszcze matrycy) mozna uznac za identyczne - jitter i ewentulane bledy polozen sa tak niskie ze nie maja mozliwosci wplynac na jakosc dzwieku - jitter z plyt nagranych nawet z AMQR jest praiwe 100 razy wiekszy niz z plyt tloczonych a czesto jest wiekszy o jeszcze jedno czy dwa zera

zgodze sie tez z tym ze liteony maja rewelacyjna korekcje bledow

i teraz koncze te wypociny bo modem tyka
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline  
Stary 10.07.2003, 15:00   #35
Master/Pentium
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 30.10.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 107
Master/Pentium zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ano korekcja pewnie tam jest ale czemu taka słaba ?

Skoro nagrywarka za 200 zł potrafi sobie poradzić z tymi błędami (wiem że one są dziesiątki i setki razy wyższe) to czemu taki czytnik za grubą kasę nie potrafi ?
Master/Pentium jest offline  
Stary 10.07.2003, 16:24   #36
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: ano korekcja pewnie tam jest ale czemu taka słaba ?

Cytat:
Master/Pentium napisa***322;(a)
Skoro nagrywarka za 200 zł potrafi sobie poradzić z tymi błędami (wiem że one są dziesiątki i setki razy wyższe) to czemu taki czytnik za grubą kasę nie potrafi ?
Wiadomo pieniadze to nie wszystko i nie zawsze odpowiadaja wlasciwoscia danego sprzetu.

Sa firmy bardziej doswiadczone w danej dziedzinie i mniej
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 10.07.2003, 21:45   #37
SoBal
Były user
 
Avatar użytkownika SoBal
 
Data rejestracji: 08.04.2002
Lokalizacja: Olsztyn
Posty: 562
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ufff, było tego 5 razy więcej niż przypuszczałem - ale dodałem w końcu opis PlexTools Proffesional, teraz zostaje już chyba tylko podsumowanie.

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie - Nowy Px świetnie sobie radzi z SD w każdej wersji, szybki odczyt i bezproblemowy zapis.
__________________
Komputer został stworzony po to, aby ludziom życie ułatwić, a ziemia jest płaska....
SoBal jest offline  
Stary 11.07.2003, 01:24   #38
fido2001
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika fido2001
 
Data rejestracji: 24.04.2002
Lokalizacja: Krakow
Posty: 409
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No a co z tym BIOSem ?? Pasuje do modelu 48/24/48 ?? Jestem ciekawy...
__________________
Pomóż mi - pomogę Tobie....
fido2001 jest offline  
Stary 11.07.2003, 10:31   #39
tedp2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Lokalizacja: Bluszczów
Posty: 19
tedp2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a co z tym testem plyty audio nagrane za pomoca gigarec. Odczytuje to zwykly czytnik cd w wiezy hi-fi A moze by jeszcze sprubowac nagrac audio za pomoca Securec i rowniez sprawdzic czy czyta to zwykly czytnik cd-audio !! mozecie wykonac takie testy bardzo by mi to pomoglo przy wyborze nagrywarki jaką mam kupic !!
__________________
TEd
tedp2 jest offline  
Stary 11.07.2003, 10:36   #40
SoBal
Były user
 
Avatar użytkownika SoBal
 
Data rejestracji: 08.04.2002
Lokalizacja: Olsztyn
Posty: 562
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pewnie, zaraz nagram płytkę audio i sprawdzę w moich wieżach zobaczymy co i w czym będzie chodzić.
__________________
Komputer został stworzony po to, aby ludziom życie ułatwić, a ziemia jest płaska....
SoBal jest offline  
Stary 11.07.2003, 13:29   #41
tedp2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Lokalizacja: Bluszczów
Posty: 19
tedp2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
OK WIELKIE DZIĘKI
czekam !
__________________
TEd
tedp2 jest offline  
Stary 11.07.2003, 14:09   #42
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,726
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Moim zdaniem Plextor Premium jest do bani. W porównianiu z inny napędami, to aż tak rewelacyjnie nie wypadł. Posiada nowe funkcje, którymi chcą zwabić klientów, tak samo było z Ymahami. Ja wolę kupić coś innego, sprawdzonego np. Liteona niż wydawać kasę za nowe funkcje. I to ma być rewelacyjny napęd, który jest tak zachwalany przez Plextora Chyba tu jest jakieś nieporozumienie.
SEBAW jest offline  
Stary 12.07.2003, 21:56   #43
piotrek211
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.07.2002
Lokalizacja: LdZ
Posty: 78
piotrek211 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ale ta cena niech se w dupe wsadza za taka sumke mozna miec 3 liteony lub 2 teaci
pozdrawiam
__________________
powered by TEAC CD-W552E
GG - 5317727
piotrek211 jest offline  
Stary 13.07.2003, 13:16   #44
tedp2
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Lokalizacja: Bluszczów
Posty: 19
tedp2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
SoBal napisa***322;(a)
Pewnie, zaraz nagram płytkę audio i sprawdzę w moich wieżach zobaczymy co i w czym będzie chodzić.
napisales zaraz a ja wciaz czekam i czekam a czas biegnie!!
czy mógłby by Pan sie pośpieszyć z tym sprawdzeniem tego. Bardzo bym prosił!!
__________________
TEd
tedp2 jest offline  
Stary 14.07.2003, 10:02   #45
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika SEBAW
 
Data rejestracji: 09.06.2002
Lokalizacja: W-ń
Posty: 3,726
SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>SEBAW jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
piotrek211 napisa***322;(a)
Ale ta cena niech se w dupe wsadza za taka sumke mozna miec 3 liteony lub 2 teaci
pozdrawiam
Szczera prawda. Popieram.
SEBAW jest offline  
Dyskusja zamknięta

Tagi
plextor, plextor premium, premium

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.