![]() |
Moze glupio sie zapytam ale czy masz zainstalowane via4in1? Widzialem juz dziwne rzeczy bez tych sterow. Przy takim procesorze obciazenie nie powinno przekraczac 10% - ja mam Durona 800 i trzymam sie w granicach 10%.
pozdrawiam SpideR |
Dalsze informacje
Ilość załączników: 1
Tak oczywiście, to ja, ten z www..... :)
W związku z moim problemem - ciąg dalszy: Mam poinstalowane 4in1 - testowałem kilka wersji. Ciekawe, że jak pisałem w Win 98 wszystko jest ok i Win 2000 jest super. Tylko ta jedna rzecz w XP-u nie pracuje jak powinna. Ta nagrywarka z zasady pracuje tylko w trybie PIO-4. Jednak w ustawieniach Win98 jest podłączona w trybie DMA, to samo w Win 2000 - system przyjął ją jako DMA. A w XP-u nie chce przyjąć jako pracującej w trybie DMA tylko PIO. W pliku załączyłem obrazki z Nero-info - podłączenia i tryby. Pozdrawiam. |
Moze usuniecie kanalu IDE i pozwolenie wczytania go ponownie przez WinXP pomoze. Masz cos jeszcze tam na tej samej tasmie ?
|
Cytat:
Sprawdzę i ten sposób ale w tej chwile dopiero przeczytałem tego posta. |
Dysk i nagrywarka na jednym kanale nie jest najleprzym rozwiazaniem (transfer w obie strony na koszt szybkosci no i nagrywarka na slave co nie jest polecane).
|
Zgadzam się z Tobą, ale wszystko działa full w 98, 2000 i ME - problem tylko w XP. Tym bardziej, że trudno zmieniać ustawienia tylko dla XP i to dla normalnego nagrywania CD > niż 8x. Lepiej już zmienić na nagrywarkę pracującą w trybie UDMA. Myślę, że jednak musi być jakieś rozwiązanie tego problemu tym bardziej, że w Win 2000 to działa.
Pozdrawiam |
Ale twoj teac pracuje w UDMA - wlasnie chodzi o to ze XP pewnie go nie zalapuje na UDMA. Bez DMA wlasnie nie odczuwa sie strat predkosci do 8x potem dopiero sie odczuwa straty. Probowales wyrzucic kanal i pozwolic zeby win wczytal go ponownie po resecie ?
|
U mnie jest dokladnie to samo. Mam LG 8400, WinXP SP1, szybki dysk z 8MB cache, a po kilku tygodniach od instalacji Win zarowno nagrywanie, jak i nawet wszelkie odczyty z CD ida kooooszmarnie wolno (ale na poczatku jest wszystko OK!!!). I chyba wroce do WinME czy 2K, bo juz mnie to zaczyna wkurzac (reinstalacja co miesiac).
|
Cytat:
U Ciebie jednak musi to być z powodu jakiegoś programu, który zmienia konfigurację. |
Cytat:
Po usunięciu i ponownym wczytaniu kanału wszystko (prawie) jest na medal. Kanał wczytał się jako: master - UDMA 5; slave: Multi-Word DMA tryb 2 (nagrywarka). I teraz obciąża to procesor od 0 - 4%. Gra i buczy. XP jest wzorowy w instalacjach. Pozostał nowy problem - InCD (z pakietu Nero) widzi teraz nagrywarkę jako zwykły CD i nie pozwala nagrywać w UDF płyt już nagranych. Nie miałem czasu sprawdzić, co się stanie jak sformatuję płytę (bo na to pozwala) i wtedy nagram. Tak czy inaczej - dziękuję bardzo wszystkim za chęć udzielenia pomocy i pozdrawiam. skorpion2k2 |
Cytat:
Poprawcie mnie jeśli się myle ale nowsze InCD nie sa na 100% kompatybilne ze starszymi wersjami. Pod W98 miałem tak że po reinstalacji systemu i wgraniu najnowszego programu InCD widział stare nagrane zbiory , co prawda pozwolił dograć nowe zbiory ale niczym się nie dało juz ich potem odczytać. Po formacie pełnym płyty wszystko wróciło do normy można nagrywać i czytać. Pozdrawiam |
IcCD
Tak, problem dotyczy nowego InCD 4.01.
Usunąłem go i wgrałem porzednią wersję 3.5.24 i wszystko jest oki. Jednak ciekawe, że przed zmianą trybu pracy mojej nagrywarki nowa wersja InCD pracowała poprawnie (no może z dwa razy musiałem dwukrotnie wkładać płytę aby nastąpił dostęp - to chyba już były pierwsze oznaki nieprawidłowej pracy). Dzisiaj pobieram nową wersje InCD i miejmy nadzieję, że problemy ustąpią. Pozdrawiam |
Re: Nagrywarka i XP
Mam prawie identyczny problem. Jednak powyższe rady nic nie dały.
Nagrywanie płyt w NERO lub ALCOHOL przy pełnej prędkości 16x bardzo ... Witaj w klubie scorpion ma to samo :-( i nic nie dało rady, już nawet biosy we wszystkim w czym sie dało wymieniłem na nowsze i to samo a pod 98 śmiga jak burza, jak ci się uda ta sztuczka to daj znać na małpe: sylmek@interia.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48. |