Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   "tnący" się windows xp podczas nagrywania... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/tnacy-sie-windows-xp-podczas-nagrywania-22768/)

SpideR 29.06.2003 12:11

Moze glupio sie zapytam ale czy masz zainstalowane via4in1? Widzialem juz dziwne rzeczy bez tych sterow. Przy takim procesorze obciazenie nie powinno przekraczac 10% - ja mam Durona 800 i trzymam sie w granicach 10%.

pozdrawiam
SpideR

skorpion2k2 29.06.2003 14:35

Dalsze informacje

Ilość załączników: 1
Tak oczywiście, to ja, ten z www..... :)
W związku z moim problemem - ciąg dalszy:
Mam poinstalowane 4in1 - testowałem kilka wersji.
Ciekawe, że jak pisałem w Win 98 wszystko jest ok i Win 2000 jest super. Tylko ta jedna rzecz w XP-u nie pracuje jak powinna.
Ta nagrywarka z zasady pracuje tylko w trybie PIO-4. Jednak w ustawieniach Win98 jest podłączona w trybie DMA, to samo w Win 2000 - system przyjął ją jako DMA. A w XP-u nie chce przyjąć jako pracującej w trybie DMA tylko PIO.
W pliku załączyłem obrazki z Nero-info - podłączenia i tryby.
Pozdrawiam.

pawelblu 29.06.2003 18:06

Moze usuniecie kanalu IDE i pozwolenie wczytania go ponownie przez WinXP pomoze. Masz cos jeszcze tam na tej samej tasmie ?

skorpion2k2 29.06.2003 21:47

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Moze usuniecie kanalu IDE i pozwolenie wczytania go ponownie przez WinXP pomoze. Masz cos jeszcze tam na tej samej tasmie ?
Tak, mam na tej samej taśmie: master - HDD & slave CD-RW (tak jak pokazują to zamieszczone zrzuty *.jpg)
Sprawdzę i ten sposób ale w tej chwile dopiero przeczytałem tego posta.

pawelblu 29.06.2003 21:56

Dysk i nagrywarka na jednym kanale nie jest najleprzym rozwiazaniem (transfer w obie strony na koszt szybkosci no i nagrywarka na slave co nie jest polecane).

skorpion2k2 29.06.2003 22:02

Zgadzam się z Tobą, ale wszystko działa full w 98, 2000 i ME - problem tylko w XP. Tym bardziej, że trudno zmieniać ustawienia tylko dla XP i to dla normalnego nagrywania CD > niż 8x. Lepiej już zmienić na nagrywarkę pracującą w trybie UDMA. Myślę, że jednak musi być jakieś rozwiązanie tego problemu tym bardziej, że w Win 2000 to działa.
Pozdrawiam

pawelblu 29.06.2003 23:50

Ale twoj teac pracuje w UDMA - wlasnie chodzi o to ze XP pewnie go nie zalapuje na UDMA. Bez DMA wlasnie nie odczuwa sie strat predkosci do 8x potem dopiero sie odczuwa straty. Probowales wyrzucic kanal i pozwolic zeby win wczytal go ponownie po resecie ?

Zala 30.06.2003 09:12

U mnie jest dokladnie to samo. Mam LG 8400, WinXP SP1, szybki dysk z 8MB cache, a po kilku tygodniach od instalacji Win zarowno nagrywanie, jak i nawet wszelkie odczyty z CD ida kooooszmarnie wolno (ale na poczatku jest wszystko OK!!!). I chyba wroce do WinME czy 2K, bo juz mnie to zaczyna wkurzac (reinstalacja co miesiac).

skorpion2k2 30.06.2003 13:07

Cytat:

Zala napisa***322;(a)
I chyba wroce do WinME czy 2K, bo juz mnie to zaczyna wkurzac (reinstalacja co miesiac).
Nie instaluj od nowa tylko wykonaj backup partycji Ghost-em lub Drive Image 2002 po wzorcowej instalacji systemu plus narzędzia, których używasz a następnie w zależności od rozmiaru partycji w każdej chwili możesz wgrać całość w 10-20 minut.
U Ciebie jednak musi to być z powodu jakiegoś programu, który zmienia konfigurację.

skorpion2k2 30.06.2003 19:23

Cytat:

pawelblu napisa***322;(a)
Ale twoj teac pracuje w UDMA - wlasnie chodzi o to ze XP pewnie go nie zalapuje na UDMA. Bez DMA wlasnie nie odczuwa sie strat predkosci do 8x potem dopiero sie odczuwa straty. Probowales wyrzucic kanal i pozwolic zeby win wczytal go ponownie po resecie ?
To było rozwiązanie pawelblu. Dziękuję bardzo. :piwo: Zawsze uważałem, że naprostsze rozwiązania są najlepsze. Tylko jak na nie wpaść?
Po usunięciu i ponownym wczytaniu kanału wszystko (prawie) jest na medal. Kanał wczytał się jako: master - UDMA 5; slave: Multi-Word DMA tryb 2 (nagrywarka). I teraz obciąża to procesor od 0 - 4%. Gra i buczy. XP jest wzorowy w instalacjach.
Pozostał nowy problem - InCD (z pakietu Nero) widzi teraz nagrywarkę jako zwykły CD i nie pozwala nagrywać w UDF płyt już nagranych.
Nie miałem czasu sprawdzić, co się stanie jak sformatuję płytę (bo na to pozwala) i wtedy nagram.
Tak czy inaczej - dziękuję bardzo wszystkim za chęć udzielenia pomocy i pozdrawiam.
skorpion2k2

Wojtek Toruń 30.06.2003 20:48

Cytat:

skorpion2k2 napisa***322;(a)
Pozostał nowy problem - InCD (z pakietu Nero) widzi teraz nagrywarkę jako zwykły CD i nie pozwala nagrywać w UDF płyt już nagranych.
Nie miałem czasu sprawdzić, co się stanie jak sformatuję płytę (bo na to pozwala) i wtedy nagram.

Może wgrałeś nowsze InCD.
Poprawcie mnie jeśli się myle ale nowsze InCD nie sa na 100% kompatybilne ze starszymi wersjami.
Pod W98 miałem tak że po reinstalacji systemu i wgraniu najnowszego
programu InCD widział stare nagrane zbiory , co prawda pozwolił dograć nowe zbiory ale niczym się nie dało juz ich potem odczytać.
Po formacie pełnym płyty wszystko wróciło do normy można nagrywać i czytać.
Pozdrawiam

skorpion2k2 01.07.2003 07:16

IcCD

Tak, problem dotyczy nowego InCD 4.01.
Usunąłem go i wgrałem porzednią wersję 3.5.24 i wszystko jest oki.
Jednak ciekawe, że przed zmianą trybu pracy mojej nagrywarki nowa wersja InCD pracowała poprawnie (no może z dwa razy musiałem dwukrotnie wkładać płytę aby nastąpił dostęp - to chyba już były pierwsze oznaki nieprawidłowej pracy).
Dzisiaj pobieram nową wersje InCD i miejmy nadzieję, że problemy ustąpią.
Pozdrawiam

slay 18.07.2003 22:45

Re: Nagrywarka i XP

Mam prawie identyczny problem. Jednak powyższe rady nic nie dały.
Nagrywanie płyt w NERO lub ALCOHOL przy pełnej prędkości 16x bardzo ...

Witaj w klubie scorpion ma to samo :-( i nic nie dało rady, już nawet biosy we wszystkim w czym sie dało wymieniłem na nowsze i to samo a pod 98 śmiga jak burza, jak ci się uda ta sztuczka to daj znać na małpe: sylmek@interia.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48.