![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.06.2003
![]() |
wiem że temat sie powtarza - czytałem poprzednie rózne posty ale nic!
Mam cdrw LG 52/24/52 nową ,win XP , PC - Athlon 2000+ , 256 ddr , Seagate 80 gb hdd 7.200 i zrobiłem wsio co można było. pozamykane zbedne programy , dma włączone, po prostu wsio. Wrzucam cd i nagrywa mi płytke 10 minut , czasem zdarza sie ze 3 minutki, ale akurat dzis wypalam dziesiata i mam srednio 10 minut. bufor odczytu spada i rośnie.no i wogule nie mam pojecia co robic.! moze jest cos jeszcze?? pll help.. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
1) ASPI
2) STERY 3) DMA i tes sprawy 4) ANTYWIRUSY (bo skanuja strumienie danych) 5) sprawdz czy masz wszystko podpiete wlasciwie 6) wsadz nagryware do innego kompa 7) oddaj do serwisu 8) update firmware`u
|
|
|
#3 | |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a nagrywasz w locie, czy z HDD ??
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
z hdd po prostu, aktualnie sprawdzam czy wszystko podpięte jak trza.. ale widze ze tak..nie rozumiem tego..podejrzewam ze to wina cd..
wczesniej widzialem w poście identyczny problem! mam Datexy [niestety - tylko takie mialem na gwałt] 48x pisza a rzeczywiscie nagrywaja 40. thx boyzz..poszperam jeszcze jakos.. aha..i jeszcze jedno: czy jak mam 80-żyłowy przewód którym lacze hd z kontrolerem na płycie to moze podlaczyc np: płyta - hdd[ master] - cdrw [slave] ?? czy zupełnie oddzielne dwa kable - jeded to płyta -hdd , drugi to płyta- cdrw.. moze w tym p[roblem?? aktualnie mam jak to drugie.. Ostatnio zmieniany przez kai5 : 18.06.2003 o godz. 13:43 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
A zobacz czy sie nie odznacza samo DMA i upewnij sie czy masz dobre sterowniki do kontrolera IDE. Ewentualnie wykasuj go z systemu i pozwol zeby sie wykryl ponownie.
Dysk ma byc Pirmary master a nagrywarka na secondary master. Oprocz tego wylacz systemowe nagrywanie w WinXP (wybierz wlasciwosci dysku x: i tam nagrywanie i odznacz checkboxa) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
a wiec tak: ciagle od rana juz zgrywam cd mam duzo materiału i mało tego - teraz jest nawet do 12-13 minut - to przegięcie!
Łacza ide sa dobrze podłaczone , DMA jest , wiec niewiem co? btw. DMA we wlasciwosciach sprzetowych nie daje mi mozliwosci wlaczenia dma na cd-rw, jesli tak gdzie tego szukac?!!!! we wlasciwosciach nie ma.. strowniki sa dobre [ostatni najnowszy via service pack] a co do tego nagrywania systemowego w winxp - to juz niewiem co to jest i gdzie..? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1.dma szukaj we właściwościach kontrolera ide w menadżerze urządzeń
2. a nie masz czegoś typu justspeed zaptaszkowanego w tym progsie do palenia? bo to by tłumaczyło rosnący czas wypalania /sumuje się i niska jakość płytek i rosnąca temperatura w obudowie wypalarki a ta funkcyjka robi swoje/ 3. jak bufor się nie zeruje a tylko tak sobie skacze to ten fakt nie jest kłopotem ale można by się nim zainteresować /bo jeśli alles jest oki ustawione to nie powinno się to robić / pozdro
|
|
|
|
#9 |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
No wiec tak - musisz poszukac kanalow IDE w menadzerze urzadzen (klasyczny uklad) i tam powinienes miec tryb zapisu. Napisz co tam jest lub daj zrzut ekranu
Co do nagrywania, to niestety nie moge zrobic zrzutu ale wszystko chyba wyjasnilem. Wchodzisz w moj komputer, naciskasz prawym na literce ktora jest nagrywarka, wybierasz wlasciwosci i ostatnia zakladka to nagrywanie. Odzanczasz checkboxa. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 12.03.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
mam Nero najnowszy i wszystko zaznaczone jak zwykle.
Kable podłączone dobrze, DMa zaznaczone, naprawde chyba wszystko SPox.moze po prostu system nie wydala? jednak go sprawdzałem przeciazenie cpu i było raczej ok! naprawde niewiem. Czasami jak zgrywam to nagra mi w 3 min , a czasami jak teraz po ok 10! nic nie kumam.. a moze kabel musi być 40 a nie 80-zyłowy jak teraz? płyte mam DFI KD077 Infinity czy cos takiego - nowa,wydajn i naprawde dobra. jako master do płyty podlaczony jest hdd, jako secondary master cdrw - oczywiscie na dwóch kablach oddzielnych - wiec wydaje sie ok z tej strony. niewiem...<helppp> Ostatnio zmieniany przez kai5 : 19.06.2003 o godz. 12:19 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
wylacz antywirusa
wgraj aspi nowe jak nie masz
|
|
|
#13 |
|
Zlotowicz
![]() ![]() |
A masz zainstalowane odpowiednie stery do Mobo ??
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
![]() |
antywirusa zaraz wylacze [choc i tego chyba probowałem] , aspi dopiero co ściagnalem i zaktualizowałem!
Mobo ? Co to ?
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Koordynator
CDRinfo VIP