![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
trzaski w nagraniach audio
Przegrywam na własne potrzeby muzykę z Cd na CDR,
ostatnio na niektórych CDR słychac trzaski nałożone na muzykę-może ktoś wie jaka jest przyczyna i jak się tego pozbyc? Nagrywam z CD-ROM Asusx50 na Philipsa PCA460RW /dwu letni/on the fly,x4,przeważnie na CDR Verbatim.Będę wdzięczny za pomoc. mr |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
a jakim progsem jesli to nie tajemnica ?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Hi
i jeszcze w których miejscach utworów / początki końce czy podczas/ 6 dobra ![]() a jak koncertówka to clonikiem i po kłopocie / zwykle/ |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
Odpowiedź jest prosta jak sam autor napisał x4 "On The Fly" z napędu Asusa. A może kopiowana płytka była zrysowana
![]() Nagraj poprzez plik obrazu i wtedy sprawdź. Choć to dziwne bo Asus powinien dać rade na przesyłanie dobrych danych no chyba że płytka była już b.mocno zrysowana (albo coś z DMA), może by tak obniżyć prędkość zczytywania Audio !!! |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.08.2000
![]() |
Proponuje uzyc do zrzucania audio CD do wavow programu Exact Audio Copy z wlaczona opcja Secure Mode. Nawet w przypadku mocno porysowanej plyty uzyskasz doskonala jakosc dzwieku. Kopiowanie plyt audio (szczegolnie niezbyt nowych) on-the-fly wydaje mi sie czysta desperacja.
Pozdrawiam.
#6 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
add-on do poprzedniego mojego posciku
![]() jakby wywaliło w numerze POJEDYNCZY błedny blok to spoko/ i można ripować numerek dalej albo do skutku kaazać programikowoi powtarzać odczyt aż zrobi to dobrze / bo jest to niesłyszalne / kłopoty pojawiają się dopiero gdy jest ich więcej niż 3 or 4 razem lub blisko siebie bo wtedy to słychać gdyż jeden to około 1/70 sekundy więc "mała grupka" sie "zleje" z innymi tak upraszczając/ i jeszcze podstawa to dobrze wyczyścić płytkę źródłową to zwykle eliminuje dużą część problemów z odczytem |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
A ja mam takie pytanko:
Czy prędkość nagrywania Audio ma jakieś znaczenie (np. z wav'ów z dysku) ![]() Ja osobiście nagrywam 2x, bo przy 4x i 8x powstają mi z utworów mixy, albo nie ma np. pierwszej piosenki (jest pusta) ![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
Prędkość nagrywania nie ma znaczenia (przynajmniej ja tak uważam) ale najważniejsza jest prędkość z jaką rioujesz muzykę na HDD (pot. robisz wavy)
W przypadku zrysowanych płyt proponuję zmniejszyć prędkość, choć u mnie na Yamaha 4/4/16S nawet najbardziej zrysowane płytki sciągam z max prędkością czyli 10x. To po prostu zależy od tego jaki się posiada sprzęt. Jeżeli ma slabą korekcję błędów przy audio to trzeba zmniejszyć prędkość (niekiedy nawet do x4 na Teacu 532E-B) i to na tyle |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.06.2002
![]() |
Ja na TEAC W-512EB nigdy nie schodzilem z predkoscia ponizej 12x ,a jak plytka byla strasznie porysowana robilem image.Co do trzaskow - w on-the-fly ? - w zyciu !.Kiedys kumpel mi nagral w locie OUTLAWS w wyniku czego sciezka byla tak skopana trzaskami ,ze grac sie juz nie chcialo...
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wasz Pan i wladca
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
Stary jakie trzaski pale na maxa czyli x12 i nie ma zadnych trzaskow :-) Nagrywam na nagrywarce Ricoh 7125A }>
|
|