![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.07.2003
![]() |
Typy Nosnikow CD- Prosze Opinie
Z tego co widzialem temat o jakos nosnikow byl i pewnie bedzie jeszcze dosc czesto poruszany, jako ze wszystko jest tak bardzo porozrzucane, chcialbym formulowac kilka pytan, na ktore jesli ktos potrafi udzielic odpowiedzi bede bardzow dzieczny.
1 otoz ineteresuje mnie mozliwosc sprawdzenia cd programowo, widzialem ze spora liczba osob prezentowala wykresy z roznych programow, czy moglbym sie dowiedziec na ten temat wiecej? tzn jakie to programy, na co nalezy zwrocic uwage podczas testowania, co swiadczy ze cd jest dobre a co zle, itd. 2 czy ktos testowal cdeki E-proformance, Verbatim Crystal lub Verbatim Super Azo by Blue Diamond ![]() ![]() Zwlaszcza informacje o ich zywotnosci ![]() 3 I ostatnia kwestia, zywotnosc cdekow, jak to w koncu z tym jest? Czy cd produkowane sa przez wiecej niz jedna firme i sprzedawane pod ta sama marka? czy to samo dodtyczy np. Verbatim czy E-proformance? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Jesli masz nagrywarke LiteOn lub oem (LiteOn robi tez nageywarki dla innych firm np. niektore modele TDK, Traxdata) to mozesz uzyc kilku programow. Ja polecam WSES. Co prawda jest to program ktory uruchamia sie pod DOS'em z lini komend i posiada opcje niebezpieczne dla nagrywarki w rekach niedoswiadczonego uzytkownika, ale dla mnie jest on najbardziej wiarygodny. Sa tez jego odpowiedniki dla Windows, KProbe i CDDoctor. Wszystkie one mierza poziom bledow C1 i C2. Oczywiscie im mniej tych bledow tym lepiej. Jesli chodzi o bledy C1 to jest pewna tolerancja gdyz nie da sie ich wogole wyeliminowac, natomiast jakiekolwiek bledy C2 (przynajmniej dla mnie) dyskwalifikuja nosnik. Jesli natomiast masz nagrywarke innej firmy to mozesz uzyc Nero CD Speed z pakiedu Nero Burning Rom. Jednak dla mnie jest on malo wiarygodny gdyz nie podaje ilosci bledow, a tylko odczyt poszczegolnych sektorow i opisuje je w trzech stanach (prawidlowy, uszkodzony i niedajacy sie odczytac). Poza tym powtarzalnosc testow w Nero CD Speed pozostawia bardzo wiele do zyczenia, co nie swiadczy dobrze o jego dokladnosci. Sa tez narzedzia dla nagrywarek Plextor'a, dzialajace podobnie do tych z LiteOn'a.
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 18.07.2003 o godz. 15:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: Typy Nosnikow CD- Prosze Opinie
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Ja miałem kiedys wpadke z verbatimami Blue Diamond, ale to mnie nie zniechęciło do tej firmy, ostatnio znowu zakupiłem pudełko 25 szt. na giełdzie. Popieram zdanie M@X.666 co do jakości Blue Diamondów, w testach wypadały lepiej od Pasteli (które też były bardzo dobrymi nośnikami).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.07.2003
![]() |
jestem posiadaczem nagrywarki LG, stad nie jestem pewny i musze zapytac, czy program kprobe bedzie mi dzialal? wyczytalem gdzies ze jest on przeznaczony dla LiteOnow, baa... bardzo bylbym wdzieczny za podanie mi linkow gdzie mozna sciagnac cddoctora i kprobe
![]() czy komus zdarzylo sie testowac z ktorys wymienionych przeze mnie nosnikow? e-proformance czy owe verbatimy przy uzyciu tych programikow? bardzo prosze o podzielenie sie iformacjami no i jeszcze jak poznac czy moj Verbatim jest tym co trzeba ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Zaczniemy od końca:
sprawdzanie producenta - płyta do nagrywarki, programik CDR Media Code Identifiker, CDR Atip Reader, lub w Alkohol 120% - opcja "Menager CD/DVD" "Zaawansowane" - z producentów płyt Verbatim najlepsze są płyty od Mitshubishi i Tayo Yunden Na mojej LGx24 kProbe nie mogłem odpalic, nie wiem jak jest na nowszych modelach. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|