Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.01.2003, 11:35   #1
loRet81
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 19
loRet81 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ugrade LG GCE 8320B@8520B ?????

Czytał ktoś testy nagrywarki LG GCE 8520B ? Wychodzi na to że nagrywarka GCE 8320B i GCE 8520B różnia się tylko .....wersją biosu. Warto by to sprawdzić. Może ktoś jest w posiadaniu zdjęć z wnętrza nagrywarki ? Jeżeli elektronika jest identyczna to upgrade biosu 8320B poprzez 8400B, 84001B 8480B, 8481B do 8520B jest bardzo prawdopodobny. A może ktoś już to sprawdził?
loRet81 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.01.2003, 12:09   #2
Harry-Torun
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 16.01.2003
Posty: 107
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy Ty aby troszkę nie przesadzasz? Podstawowe pytanie to jakie testy i gdzie (jakiś link może ). A różnice z tego co wiem są i to całkiem spore. Spróbuj wrzucić bios 8480 do 8320 i sprawdź co się wydarzy. Tylko nie mów potem, że to ja Ciebie namówiłem. Raczej odradzam ten eksperyment.
Pozdrawiam.
Harry-Torun jest offline  
Stary 26.01.2003, 13:56   #3
loRet81
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 19
loRet81 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie namawiam nikogo do eksperymentów bo ryzyko uszkodzenia sprzętu jest bardzo duże. Interesuje mnie tylko czy nagrywarka LG GCE 8320B różni się fizycznie od LG GCE 8520B ?
Testy nagrywarki LG GCE 8520B opublikowane na stronie CDRinfo.pl sugerują, że cytuję:
"Możliwość ta nasuwa kolejną konkluzję - możliwość podkręcania napędów LG, widać ją na poniższym grafie:

GCE-8320B -> GCE-8400B
GCE-8401B -> GCE-8480B
GCE-8481B -> GCE-8520B

Jak widać, najpierw na rynku ukazuje się model xxxx0B, po czym wraz z wejściem na rynek szybszego napędu oznaczenia się zmieniają - dotychczasowy xxxx0B staje się xxxx1B, a nowo wprowadzony - yyyy0B. Wynika z tego, że LG w celu oszczędzenia kosztów produkuje w tym samym czasie tylko jeden model nagrywarki, a następnie zapisuje w nim odpowiedni firmware."
Jeżeli, ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu zdjęć albo jeszcze lepiej posiada oba modele nagrywarki i mógłby sprawdzić czy fizycznie jest to to samo urządzenie to może wyjaśnilibyśmy jedną z tajemnic LG a może i innych producentów? Masz rację Harry - Torun na pewno nie można wgrać biosu 8420 do 8320. Ale czy nie można wgrać po kolei 8320@8400 potem 8400@8401 , 8401@8480 itd ? To są oczywiście czysto teoretyczne rozważania. Każdy kto chciałby się podjąć sprawdzenia tego w praktyce naraża się na ryzyko zniszczenia sprzętu albo utraty gwarancji. Co o tym sądzą inni forumowicze?
Pozdrawiam
loRet81
loRet81 jest offline  
Stary 26.01.2003, 15:02   #4
Harry-Torun
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 16.01.2003
Posty: 107
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
loRet81 napisał(a)
Nie namawiam nikogo do eksperymentów bo ryzyko uszkodzenia sprzętu jest bardzo duże. Interesuje mnie tylko czy nagrywarka LG GCE 8320B różni się fizycznie od LG GCE 8520B ?
Testy nagrywarki LG GCE 8520B opublikowane na stronie CDRinfo.pl sugerują, że cytuję:
"Możliwość ta nasuwa kolejną konkluzję - możliwość podkręcania napędów LG, widać ją na poniższym grafie:

GCE-8320B -> GCE-8400B
GCE-8401B -> GCE-8480B
GCE-8481B -> GCE-8520B

Jak widać, najpierw na rynku ukazuje się model xxxx0B, po czym wraz z wejściem na rynek szybszego napędu oznaczenia się zmieniają - dotychczasowy xxxx0B staje się xxxx1B, a nowo wprowadzony - yyyy0B. Wynika z tego, że LG w celu oszczędzenia kosztów produkuje w tym samym czasie tylko jeden model nagrywarki, a następnie zapisuje w nim odpowiedni firmware."
Jeżeli, ktoś z forumowiczów jest w posiadaniu zdjęć albo jeszcze lepiej posiada oba modele nagrywarki i mógłby sprawdzić czy fizycznie jest to to samo urządzenie to może wyjaśnilibyśmy jedną z tajemnic LG a może i innych producentów? Masz rację Harry - Torun na pewno nie można wgrać biosu 8420 do 8320. Ale czy nie można wgrać po kolei 8320@8400 potem 8400@8401 , 8401@8480 itd ? To są oczywiście czysto teoretyczne rozważania. Każdy kto chciałby się podjąć sprawdzenia tego w praktyce naraża się na ryzyko zniszczenia sprzętu albo utraty gwarancji. Co o tym sądzą inni forumowicze?
Pozdrawiam
loRet81
Na opinie innych użytkowników forum trzeba będzie jeszcze trochę poczekać... W moim odczuciu autor artykułu wyciągnął zbyt daleko idące wnioski w kwestii zmiany firmwaru. Posiadam GCE-8320B, w którym oprócz oryginalnego firmwaru były już biosy 1.02, 1.03, 1.04 i 1.12 IBM (ten ostatni mam aktualnie) z GCE-8400B oraz 1.03 z GCE-8401B. Z wszystkimi napęd pracował poprawnie. Ponadto między 8400 a 8401 nie ma żadnej różnicy w prędkościach. Spotkałem się z przeróbkami 8480 na 8481, ale nigdzie nie widziałem przeróbki 8400 czy 8401 (to w sumie dokładnie to samo) na 8480!!! Z wiedzy jaką posiadam wynika, że modele 8400 i 8480 różnią się chipsetem, a co za tym idzie, firmware nie da się tak po prostu zamienić... Oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam
Harry-Torun jest offline  
Stary 26.01.2003, 15:43   #5
SoBal
Były user
 
Avatar użytkownika SoBal
 
Data rejestracji: 08.04.2002
Lokalizacja: Olsztyn
Posty: 562
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
re
kurcze, to nie tak miało być, wydawało mi się jasne że wskazałem na pewną kolejność...
32->40
potem wychodzi nowa wersja 40, ktora w nazwie ma xxx1B, i ta wersja da sie podkrecic do 48 xxx0b itd
a nie tak ze 32 mozna podkrecic na x52 bo to jest smieszne, nie tylko roznica w chipsecie ale i pickup by tego nie wytrzymal wiec naped by sie ... hmmm najpierw nie uruchoim a potem spalil... no chyba ze kolejnosc byla by odwrotna
__________________
Komputer został stworzony po to, aby ludziom życie ułatwić, a ziemia jest płaska....
SoBal jest offline  
Stary 26.01.2003, 15:49   #6
Harry-Torun
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 16.01.2003
Posty: 107
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SoBal napisał(a)
re
kurcze, to nie tak miało być, wydawało mi się jasne że wskazałem na pewną kolejność...
32->40
potem wychodzi nowa wersja 40, ktora w nazwie ma xxx1B, i ta wersja da sie podkrecic do 48 xxx0b itd
Hmmm... może ja nie bardzo kumam... ale czy z cytatu powyżej wynika, że 8401 da się podkręcić na 8480B Osobiście bardzo wątpię...
Pozdrawiam
Harry-Torun jest offline  
Stary 26.01.2003, 19:15   #7
Tomek777
Alojzy
 
Data rejestracji: 12.11.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 399
Tomek777 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SoBal napisał(a)
re
kurcze, to nie tak miało być, wydawało mi się jasne że wskazałem na pewną kolejność...
32->40
potem wychodzi nowa wersja 40, ktora w nazwie ma xxx1B, i ta wersja da sie podkrecic do 48 xxx0b itd
a nie tak ze 32 mozna podkrecic na x52 bo to jest smieszne, nie tylko roznica w chipsecie ale i pickup by tego nie wytrzymal wiec naped by sie ... hmmm najpierw nie uruchoim a potem spalil... no chyba ze kolejnosc byla by odwrotna
Czyli najpierw by się spalił, a póżniej uruchomił?
Tomek777 jest offline  
Stary 26.01.2003, 22:02   #8
ME
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 17.11.2002
Lokalizacja: Białystok
Posty: 89
ME w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cześć
Próbowałem już osobiście
8320 na 8400 na 8401 działa bez problemy
dalej na 8480 nawet z parametrem \m program niezezwala
róbowałem nawet brać flaszera od 8400 a plik hex od 8480 i nic
także chyba się nie da
Raz skasowałem tylko przy takiej próbie calkowicie bios
pozdrawiam
ME jest offline  
Stary 27.01.2003, 18:20   #9
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może użyj MTKFlash i po kłopocie.
Ricki jest offline  
Stary 27.01.2003, 18:48   #10
SoBal
Były user
 
Avatar użytkownika SoBal
 
Data rejestracji: 08.04.2002
Lokalizacja: Olsztyn
Posty: 562
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
OK, tylko nie che potem sluchac jęków
W załączniku bios w wersji .bin od LG GCE-8520B. Według mnie, jedynym napędem który bezpiecznie da się podkręcić jest GCE-8481B. Jeżeli ktoś chce sprawdzić, zapraszam. Od razu zaznaczam że robi to na własne ryzyko. W przypadku niepowodzenia - można stracić gwarancję na sprzęt. CDRinfo.pl ani ja - nie ponosimy odpowiedzialności za skutki działania tego softu.

Jako że podkręcenie wymaga pewnej wiedzy, nie podam konkretnego rozwiązania - poza tym - mam nadzieję że zabezpieczy to niedoświadczonych użytkowników przez udzkodzeniami i zniszczeniami których mogli by dokonać A bardziej doświadczeni i tak będą wiedzieli jak sobie poradzić w takiej sytuacji.

W załączniku plik .bin utworzony przez program MTKflash 1.55
Dołączone pliki
File Type: rar lg_520b.rar (129.0 KB, 40 oglądane)
__________________
Komputer został stworzony po to, aby ludziom życie ułatwić, a ziemia jest płaska....
SoBal jest offline  
Stary 27.01.2003, 18:55   #11
pako_xxl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 23.07.2002
Posty: 3
pako_xxl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z twego co wiem, to Mati już jakiś czas temu robił update z 8320b na 8400b potem na 8401b i w końcu na 8480b ale ta ostatnia operacja nie dała skutku (nagrywara wogóle nie działała) i musiał wgrywać spowrotem bios od 8401b. No ale, próbujcie, tylko nic nie zepsujcie.
pako_xxl jest offline  
Stary 27.01.2003, 21:00   #12
sorbo
Bywalec
 
Avatar użytkownika sorbo
 
Data rejestracji: 26.01.2003
Lokalizacja: Łomża
Posty: 69
sorbo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy ktos moze opisac jak zmienic bios w wersji GCE-8481B na GCE-8520B , moze to i nie duza roznica jednak ciezko sie powstrzymac .
Weteranem w tym nie jestem dlatego prosze o pomoc

Dzieki
sorbo jest offline  
Stary 28.01.2003, 22:08   #13
Harry-Torun
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 16.01.2003
Posty: 107
Harry-Torun zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
SoBal napisał(a)
W załączniku bios w wersji .bin od LG GCE-8520B.
A może da się umieścić jako załączniki .bin biosy od GCE-8480B i GCE-8481B (najlepiej w tej samej wersji). Byłbym bardzo wdzięczny i zobowiązany.

Pozdrawiam
Harry-Torun jest offline  
Stary 28.01.2003, 22:25   #14
P_M_
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 06.06.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 115
P_M_ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bios do gce-8480b v.1.03 .bin

Cytat:
Harry-Torun napisał(a)
A może da się umieścić jako załączniki .bin biosy od GCE-8480B i GCE-8481B (najlepiej w tej samej wersji). Byłbym bardzo wdzięczny i zobowiązany.

Pozdrawiam
Zalega sobie na cdrinfo.pl. Oto link: http://www.cdrinfo.pl/software/biosy/8480b103.zip
Jest to moim zdaniem bios, przy którym osiąga się najkrótsze czasy nagrywania. Szkoda, że nie jest w formacie .hex, bo moja nagrywarka jest na Atmelu i MTKflash jej nie tyka. Niestety nie wiem czym przekonwertować plik binarny na hexadecymalny.
Sobal nie bądź taki i zdradź tajemnicę, jak przekonwertowałeś binarnego biosa gce-8520b na .hex, a może znasz jakiś trick umożliwiający wgranie biosa binarnego? Czy też może posiadasz nagrywarkę z innym, niż Atmel epromem?
P_M_ jest offline  
Stary 29.01.2003, 18:17   #15
sorbo
Bywalec
 
Avatar użytkownika sorbo
 
Data rejestracji: 26.01.2003
Lokalizacja: Łomża
Posty: 69
sorbo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak przerobic GCE-8481B -> GCE-8520B bo mtkflash nie chce
sorbo jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.