Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Ultra DMA (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ultra-dma-17797/)

esem 02.03.2003 19:39

Re: Re

Cytat:

Piotr Kol napisa***322;(a)
Ok. 100 zł to trochę drogo i chyba się nie opłaca. Co do nagrywarki to jest to LG x48x24x48 IDE, ta z PIO to była poprzednia x16. czy zmiana z Multi word na Ultra DMA w widoczny sposób zmieniła by działanie tego napędu? Bo pozostaje możliwość wywalenia tego DVD do drugiego kompa i włożenie zwykłego CD-Romu.
Zależy do czego używasz tej nagrywarki. Jak robisz masowo płyty do sprzedaży na giełdzie - to jepiej mieć UDMA2 (ATA 33). Do użytku domowego nie ma to większego znaczenia: minuta czy dwie w lewo badź w prawo. Jakie to ma znaczenie? Ambicjonalne, nic więcej. 8)

Piotr Kol 02.03.2003 19:33

Re

Ok. 100 zł to trochę drogo i chyba się nie opłaca. Co do nagrywarki to jest to LG x48x24x48 IDE, ta z PIO to była poprzednia x16. czy zmiana z Multi word na Ultra DMA w widoczny sposób zmieniła by działanie tego napędu? Bo pozostaje możliwość wywalenia tego DVD do drugiego kompa i włożenie zwykłego CD-Romu.

Maciej 02.03.2003 19:18

Re: re

Cytat:

A wiesz moż ile takowy kosztuje?
Napewno nie więcej niż 100zł...:cisza:
Ale to tylko rozwiazanie kompromisowe...i jeśli nie masz kłopotów z napędami to chyba nie warto wydawać kasy...na nowy kotroler.Tak tylko myślę.
Tryb PIO-4 nie wykorzystuję kanału DMA ,tak wię i tak nie włączysz DMA do napędu którego maksymalny tryb transmisji danych jest PIO-4 (16.66MB/s).
Ale poprzez dodatkowy kontroler możesz rozdzielić napędy i nie ograniczać jednego z nich ...który wykorzystuj DMA ...:)

PIO-4 -->16.6 Mb/s
Multiworld DMA 2 -->16.6Mb/s

esem 02.03.2003 19:13

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
nie...:P

Kompromisem może być dodatkowy kontroler IDE...;)

Jakim kompromisem? LG to LG, PIO-4 to PIO-4 i żaden kontroler tego nie zmieni. 8)

esem 02.03.2003 19:11

Re: Re: Re: Ultra DMA

Cytat:

Dzięki za info, mam jednak pytanie jak miałem nagrywarkę LG x16(PIO) to było PIO na pomocniczym (była Slave)i ten Multi-Word na DVD. A teraz nie można ich rozdzielić? Może zmiana zworek na napędach? LG-master, DVD-slave?
Nic na to nie poradzisz. LG (za wyjatkiem najnowszych modeli) zawsze miało PIO-4; ten typ tak ma, coś za coś.
Nie wiem jaki transfer ma Twoje DVD: jeżeli PIO-4 - to jest wszystko O.K. Sprawdź w specyfikacji.
Nie przejmuj sie tym PIO-4, najważniejsze że masz aktywnego Multiworda. Jak głębiej poczytasz to szybko dojdziesz do wniosku, że tak naprawdę CD-ROMo podobnym transfery na poziomie PIO-4 to i tak za dużo aby mogły to strawić.
Moda przenoszenia transferów ustanawinych dla HDD na CD-ROMo podobne jest aktualanie powszechna. 8)

Piotr Kol 02.03.2003 19:09

re

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)

A wiesz moż ile takowy kosztuje?

Maciej 02.03.2003 19:08

Piotr Kol 02.03.2003 18:58

Re: Re: Ultra DMA

Cytat:

Zeus napisa***322;(a)
odpowiedz jest prosta. Ktorys z napedow nie potrafi pracowac w trybie dma. Jezeli dwa napedy sa podlaczone do jednego kanalu a jeden pracuje w max dma a drugi w pio to wtedy system tak konfiguruje oba czytniki ze pracuja w trybie multi word dma(poprostu najlepsze rozwiazanie) W twoim przypadku jak nie masz plyty z raidem to nic nie wymyslisz. To jest i tak najlepsze z mozliwych rozwiazan. Zostaw tak jak jest bo lepiej nie bedzie a moze byc tylko gorzej.
Pozdrawiam

Dzięki za info, mam jednak pytanie jak miałem nagrywarkę LG x16(PIO) to było PIO na pomocniczym (była Slave)i ten Multi-Word na DVD. A teraz nie można ich rozdzielić? Może zmiana zworek na napędach? LG-master, DVD-slave?

Zeus 02.03.2003 16:25

Re: Ultra DMA

odpowiedz jest prosta. Ktorys z napedow nie potrafi pracowac w trybie dma. Jezeli dwa napedy sa podlaczone do jednego kanalu a jeden pracuje w max dma a drugi w pio to wtedy system tak konfiguruje oba czytniki ze pracuja w trybie multi word dma(poprostu najlepsze rozwiazanie) W twoim przypadku jak nie masz plyty z raidem to nic nie wymyslisz. To jest i tak najlepsze z mozliwych rozwiazan. Zostaw tak jak jest bo lepiej nie bedzie a moze byc tylko gorzej.
Pozdrawiam

Piotr Kol 02.03.2003 14:58

Ultra DMA

Witam:)
Mam taki mały problem, otórz nie mogę ustawić trybu Ultra DMA dla napędów CD. Mam tylko możliwość PIO lub Multi-Word??? Dodam, że szukałem już na forum i proponowane tam rozwiązania nie dają rezultatu, ciągle jest tylko ten Multi-Word. Moja konfiguracja:
MSI k7Turbo v3.0 (Bios 3.6)
LG GCE 8481B (Slave)
Matshita DVD x6 (Master)
Baracuda IV 60GB/7200 (Master)
256 RAM

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:10.