![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
UPDATE BIOS***39;u w nagrywarce LG 8080B x8x4x32
Witam. Mam pytanko odnośnie tego update'u. Nagrywara posiada wersje biosu 1.06 chciałbym się dowiedzieć co mi daje update na wersje 1.08 gdyż jakiś czas temu dokonałem update'u w LG 8080B i co ciekawsze nie zaówarzyłem nic poza całkowitym wyłączeniem diody (write) Mówiąc w skrócie dioda od (Read) zaczęła służyć jak diodia wielozadaniowa (Read/Write). Prośiłbym kogoś kto takowego update'u już dokonał o udzielenie mi info odnośnie zaówarzonych zmian w pracy nagrywarki ...pomijając fakt o diodach bylbym wdzieczny za info ....Pozdrawiam !
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Powiem Ci osobiście Przyjacielu, że nie zauważyłem, zeby się coś zmieniło. Ani się nie pojawiła mozliwość palenia w Raw Dao ;-) ani nic w tym rodzaju. Powiem tak: wkurzało mnie to, że te diody się pogubiły z zadaniami i wróciłem do oryginalnego 1.06. A łatwo nie było. Oj nie było...
Jak byś sam zauważył jakieś nowości, których ja nie dostrzegłem, to daj znać. Pozdrawiam!
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Ja też zamieniłem z 106 na 08 i przyznam sie ze takze nie zauwazylem zadnych zmian oprocz tych opisanych wyzej. ALe z powrotem do starego FW 1.06 nie mialem problemow tak jak wyzej.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.02.2002
![]() |
O ile dobrze pamietam to w tabelce powstaje zmiana z PIO 4 na UDMA-33
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
O racja. Zmiana na UDMA w tej tabelce tez to zuwazylem ale i tak sie nic w wydajności nie zmienia a tylko wkurzaja te (i)didoki
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#7 |
Wasz Pan i wladca
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
sprobujcie sobie wgrac biosa od LG GCE-8160B to moze bedzie nagrywala w predkosci 16x
![]()
#8 |
Nowy na forum
![]() |
CO do rady powyżej to nie jest to dobry pomysł. Ja tak zrobiłem ale z firmwarem od 12x i wgralem do 8x. Skonczylo sie na wyrzuceniu palarki!!!! Z 4x na 8x bylo możliwe bo to są te same urządzenia a 8x i 12x i powyżej to już zupełnie inne!!!!!
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
A jeśli chodzi o fimware nr. 1.08 to znaazłem taką informację na jakimś zagranicznym forum CDR. cytuje:
"I'm afraid that 1.08 is the newest firmware available for the 8080B. (I've searched for a long time, but not found anything newer) It's not even an official version from LG, but for an OEM model with just one LED (as you can see when you use this FW). FW 1.06 doesn't have the writing speed limitation you mention any more, so you can use that as well. As far as I can say, UDMA doesn't make the data transfer any faster, maybe the processor is slightly less busy, but that hardly makes a difference. The usual multiword DMA mode 2 is fast enough" |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() |
Dzieki wam wszystki za odpowiedz ale jednak wyglada na to ze firmware 1.06 najlepiej sie sprawuje
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2002
![]() |
jak ja sobie zapodałem ten bios 1.08 to mi sie przestała palić na nagrywarce dioda odczytu i paliła sie tylko ta od nagrywania i przy odczycie i zapisie, poza tym róznicy nie widziałem, więc wróciłem do 1.06 i jest ok.
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.06.2001
![]() |
Bios 1.08 jest wersja nieoficjalna (nigdzie w serwisie LG go nie znajdziesz) a wiec najprawdopodobniej jest to robota jakiegos zapalenca (pewnie przerobka ktorejs z wersji)
Teoretycznie ma on usprawniac nagrywanie CD-TEXT'u oraz niektorych nosnikow CD. (gdzies tak wyczytalem, ale sa to informacje, ktorych nie moge potwierdzic, wiec moze byc inaczej) To co zauwazylem po wgraniu 1.08 to: - przestaje dzialac dioda read - dioda write dzxiala za dwie ![]() - wypalanie cd-textu raczej sie pogorszylo (zwalio mi sie wtedy kilka cd-kow) - wolniejszy 'start' napedu tj. dluzszy czas od momentu wlozenia plyty, do momentu kiedy mozna ja bylo odczytac Ogolnie naped zachowywal sie gorzej niz na biosie 1.06 (ktory zreszta chyba byl najlepszy w tym modelu).
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.04.2002
![]() |
Wg mnie jeżeli nagrywara nie fiksuje n startm biosie to nie radzę wymieniać, mój kolega uaktualnił i mało sie nie zachlastał bo nie działała tzw "roślinka", biedak musiał kupić nową.......
|
![]() |
![]() |
|
|