Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.05.2003, 22:16   #16
KCK
Bywalec

Data rejestracji: 01.09.2002
KCK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Electron:

W okresie 1999-2002 tez uzywalem HP CD-Writer Plus 7200e, z Direct CD od 2.5 do 3.01e pod 98SE. Nie mialem zadnych problemow przy nagrywaniu pakietowym. Korzystalem glownie z nosnikow 650MB/74min 2x (Ricoh, BASF) zakupionych pod koniec 1999 r. (zostalo mi jeszcze ok. 30 nowych plyt).

Ostatni oficjalny firmware v3.01 pojawil sie w 1999 r. Nie slyszalem aby jakikolwiek inny firmware mogl zwiekszyc predkosc zapisu CD-RW powyzej 2x. Tak wiec nie rozumiem dlaczego jakis software mialby proponowac wyzsza predkosc (chyba ze nie rozpoznaje prawidlowo nagrywarki). Natomiast faktycznie ograniczenie predkosci czytania mogloby byc uzyteczne dla zdezelowanej nagrywarki.

Na marginesie, czy probowales HP's DLA Software v3.1 zamiast Direct CD dla tej nagrywarki?
KCK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.05.2003, 01:42   #17
KCK
Bywalec

Electron:

Co do Twoich problemow z HP CD-Writer Plus 7200i, znalazlem troche interesujacych informacji.

Wyglada na to, ze HP 7200 to przepakowana wersja Philips CDD3610:

http://www.geocities.com/SiliconValley/Bay/6893/

Na tej stronie znajdziesz wiele interesujacych szczegolow w "CDD3610 Section", w tym instrukcje flashowania do v3.09:

http://www.geocities.com/SiliconVall...93/newbios.htm

Sytuacja jest chyba podobna do Traxdata 2260+.

Inne ciekawe linki:

http://bizforums.itrc.hp.com/cm/Ques...7a778c,00.html

http://www.cdr.cz/rekordery/philips/CDD3610.htm
Stary 20.05.2003, 09:10   #18
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
KCK napisa***322;(a)
Electron:

W okresie 1999-2002 tez uzywalem HP CD-Writer Plus 7200e, z Direct CD od 2.5 do 3.01e pod 98SE. Nie mialem zadnych problemow przy nagrywaniu pakietowym.
> To widać miałeś "szczęsliwą rękę" przy zakupie. Ja mam doczynienia z dwoma egzemplarzami tej nagrywarki i czytałem tu i ówdzie , że nie jest to najlepszy wyrób Philipsa. Jest ona dość wybredna jeśli chodzi o nośniki. Np. moim nagrywarkom CDRW marki BASF wyrażnie nie smakują (z partii 10 sztuk - 5 nie dało się nawet sformatować!). Lubi za to Princo i trochę mniej Acery... Nie za bardzo też lubi CDR z jasnozielonym spodem. Nagrać nagra ale już odczytać niekonieczne. A tego jak wiemy obecnie jest większość.
To jest tradycjonalista. Najlepiej jej smakują CDR z zielonym i ciemnoniebieskim spodem. Ale sprubuj je teraz kupić.

Cytat:

Ostatni oficjalny firmware v3.01 pojawil sie w 1999 r.
> Ten właśnie mam i jest on zdaje się najlepszy dla tego klona Philipsa CDD3610 - obsługuje m.in. overburning

Cytat:

Nie slyszalem aby jakikolwiek inny firmware mogl zwiekszyc predkosc zapisu CD-RW powyzej 2x. Tak wiec nie rozumiem dlaczego jakis software mialby proponowac wyzsza predkosc (chyba ze nie rozpoznaje prawidlowo nagrywarki).
> Ale ja "broń Boże" nie chcę zwiększać jej szybkości. Z tą jej I kosmiczną która ona ma to ma ona czasami kłopoty. Zwłaszcza przy odczycie. Czytać ona może x6 CDR i 2x CDRW i najnowsze wersje DCD (powyżej 5.1) uparcie ustawiają odczyt płyt na 6x, niezależnie czy to CDR czy CDRW, co jest raczej durnym posunięciem. Może panom z Roxio coś się popiepszyło, bo nie można tego zmienić. Ustawiają predkość zawsze max i szluz. Przedtem nie było z tym kłopotu. Zawsze można było ręcznie zmnienić w trayu...

Cytat:

Natomiast faktycznie ograniczenie predkosci czytania mogloby byc uzyteczne dla zdezelowanej nagrywarki.
> No właśnie o to mi chodzi

Cytat:

Na marginesie, czy probowales HP's DLA Software v3.1 zamiast Direct CD dla tej nagrywarki?
> Nie. Ale oginalnie dołączony pakiet to był jeszcze DCD 2.5 czy coś koło tego... Oprócz tego potknięcia z predkościami uważam że jest to chyba najlepszy program do zapisu pakietowego. Pozwala kompresować płyty w tle, zapisywać pakietowo CDRW ...

Electron
Electron jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2003, 09:14   #19
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
KCK napisa***322;(a)
Electron:

Co do Twoich problemow z HP CD-Writer Plus 7200i, znalazlem troche interesujacych informacji. (ciach...)

Dzięki za linki. Wprawdzie czytałem to i owo o tej nagrywarze, ale dodatkowych informacji nigdy za wiele ...

Electron
Stary 20.05.2003, 10:45   #20
KCK
Bywalec

Electron:

Podane w linkach opisy sugeruja, ze flash do v3.09 jest wart grzechu. Ja tego nie zrobilem, bo po prostu nie mialem problemow (ale chyba nie korzystalem z nosnikow 80min/700MB).

Z podobnych powodow nie probowalem HP's DLA (to byla reakcja HP na poczatkowe problemy z Direct CD pod W2K i XP). Widzialem wiele pochwal tego pakietu, wiec chyba warto byloby sprobowac.
Stary 20.05.2003, 14:08   #21
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
KCK napisa***322;(a)
Electron:

Podane w linkach opisy sugeruja, ze flash do v3.09 jest wart grzechu. Ja tego nie zrobilem, bo po prostu nie mialem problemow (ale chyba nie korzystalem z nosnikow 80min/700MB).

Z podobnych powodow nie probowalem HP's DLA (to byla reakcja HP na poczatkowe problemy z Direct CD pod W2K i XP). Widzialem wiele pochwal tego pakietu, wiec chyba warto byloby sprobowac.
No faktycznie Czesi zalecają toto wgrać - nie wiem tylko czy to coś mi pomoże. Ten BIOS od HP ma tę zaletę, że umożliwia m.in. overburnig. Z tego co zrozumiałem po czesku to w przypadku 3.09 overburning jest możliwy do 660 MB...
Ale są tu jakieś dodatkowe usprawnienia. Muszę to przemyśleć - może na razie potraktuję tym tylko jeden egzemplarz i zobaczę co będzie. Ciekawe czy da się ten proces odwrócić...
Jak pisałeś to 3.01 dla HP był z 1999, a 3.09 Philipsa jest sygnowany na December 22, 1998, więc jest niby starszy...

A skąd tego HP'sa DLA można dorwać? Z ich strony? Bo ja tego nie maiłem w pakiecie - tylko ECDC ...

Electron
Stary 21.05.2003, 00:30   #22
KCK
Bywalec

Electron:

Chyba najlepsze instrukcje flashowania do v3.09 sa u Bay-a:

http://www.geocities.com/SiliconVall...93/3610mod.htm

Ja bym najpierw sprobowal FlashTool z "Windows update utility", czyli

http://www.geocities.com/SiliconVall...es/f309win.zip

gdyz powinien dzialac dla HP CD-Writer+ 7200 bez dodatkowej konfiguracji. Natomiast ATAFLASH z "DOS-Update utility", czyli

http://www.geocities.com/SiliconVall...es/f309dos.zip

wymaga edycji Ataflash.ini: w sekcji [RECORDERS], trzeba zmienic "PHILIPS CDD3610 CD-R/RW" na "HP CD-Writer+ 7200", z 6 spacjami miedzy "HP" i "CD-Writer+ 7200". Nie jestem tego pewien na 100%, bo przyklad Ataflash.ini dla Traxdata 2260+ od Czechow sugeruje 5 spacji. Najlepiej byloby zmienic na ciag znakow z jakim aktualnie BIOS, Windows (Device Manager) i programy nagrywajace (lub np Nero InfoTool) "widza" Twoja nagrywarke. Jesli wpiszesz zly ciag, to moga byc dwa problemy: ATAFLASH nie zadziala, lub programy HP (np Direct CD lub DLA) nie beda chodzic na "obcej" nagrywarce. Dlatego bezpieczniej jest zaczac od FlashToola.

Co do innych opcji, to powyzsze dwa linki oraz te dwa czeskie: dla CDD 3610

http://www.cdr.cz/rekordery/philips/.../3610/f309.zip

i dla Traxdata 2260+

http://www.cdr.cz/rekordery/traxdata.../2260_3_09.zip

zawieraja ten sam firmware f309.cvt z datami 1999-04-08 lub 1999-05-25, zas ATAFLASH dla Traxdata 2260+ jest taki sam jak u Bay-a. Natomiast czeski FlashTool

http://www.cdr.cz/rekordery/philips/...astool200f.zip

jest troche nowszy od tego z f309win.zip od Bay-a, wiec mozna go uzyc o ile ten od Bay-a nie zadziala.

Poczatkowo HP dawal tylko software Roxio (ECDC i DCD). Poniewaz potem pojawily sie problemy z softwarem Roxio pod W2K i XP, HP udostepnil alternatywny software Veritas (RecordNow i DLA), w wersji dostosowanej tylko do nagrywarek HP; zob.

http://www.hp.com/cposupport/informa.../lpg40837.html

Aby znalezc HP's DLA, wejdz na strone

http://h20015.www2.hp.com/en/softwar...681&sw_lang=en

i wybierz wersje Windows. Na przyklad, przechodzac do "Microsoft Windows 98", znajdziesz m.in. "HP CD-Writer Plus 7200 Drivers Firmware Update" z 1999-07-27 rev. 3.01, i "Hewlett-Packard's DLA Software" z 2001-12-07 rev. 3.1. Natomiast przechodzac do "Microsoft Windows XP", znajdziesz ta sama wersje DLA, ale nie ma tam firmware-u (HP nie mial programu flash-ujacego pod XP).
Stary 24.05.2003, 00:35   #23
Electron
Stały bywalec ;)

Dzięki za obszerną odpowiedź. Sorry za zwłokę, ale byłem z dala od kompa. Tyram obecnie na budowie własnej chałupy - trzeba przecież mieć jakiś kąt do postawienia kompa

Ale wróćmy do tematu - tak jak zalecałeś wgrałem BIOS z
z "Windows update utility"
http://www.geocities.com/SiliconVall...es/f309win.zip

Poszło od razu i bez żadnych bólów... Nagrywarka to przeżyła i zachowuje się poprawnie. Nie miałem na razie czasu ją przetestować, ale w przyszłym tygodniu wezmę ją w obroty i dam znać co to zmieniło...
Taka uwaga na boku - ciekawe dlaczego HP nie udostępnia tego BIOSu na swojej stronie - przecież to jest jak najbardziej aktualny BIOS do tej nagrywarki i zdaje się jej dedykowany - nagrywarka dalej zgłasza się jako "HP CD-Writer+ 7200". Jest to po prostu zbiorczy update do wszystkich nagrywarek opartych na bazie "PHILIPS CDD3610 CD-R/RW".
No ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi o "jakości" serwisu HP przestaje powoli mnie to dziwić - oni działają wedle zasady - kupiłeś frajerze to masz problem.
Spróbuję ściągnąć tem program do zapisu pakietowego...

Electron
Stary 24.05.2003, 01:26   #24
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak zupełnie na marginesie tej dyskusji, ale a propos obsługi klienta w HP:

Szukałem kiedyś na stronach www HP sterownika do skanera. Sterownik był ten sam, który był na płycie Cd, ale w postaci jednego pliku do ściągnięcia: 108 MB. Ktoś tam w HP uważa, że wszyscy na świecie mają szerokopasmowe stałe łącza internetowe...
Stary 24.05.2003, 03:17   #25
KCK
Bywalec

Electron:

Dzieki Twojemu eksperymentowi wiemy juz, co polecac innym uzytkownikom!

Moje doswiadczenia z serwisem HP sa mieszane. Prawdopodobnie HP nie wypuscil nowszego BIOSu od Philipsa dlatego, ze chcial zaoszczedzic na jego testowaniu. (Duze firmy, takie jak HP i Dell, zwykle testuja sterowniki itp od ich dostawcow, aby uniknac klopotow z uzytkownikami.) Z drugiej strony, w odroznieniu od wielu innych firm, HP umozliwil przejscie na W2K i XP nawet dla starszych urzadzen (drukarki, nagrywarki, skanery, itp); koszty opracowania nowych sterownikow lub zakupu innego oprogramowania (np DLA) na pewno byly znaczne.

Wspolczuje puchowi co do rozmiarow sterownika HP, ale Plustek w ogole nie daje sterownika pod XP dla mojego skanera z 1999 r.!
Stary 24.05.2003, 08:27   #26
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Skaner był wzięty do wypróbowania (i został oddany - ale nie ze względu na sterownik) - chodziło mi tu o dość niepoważne podejście HP do klienta. Po co ściągać 108-megabajtowy plik, w którym są sterowniki w 40 chyba językach oraz wszystkie aplikacje "skanujące" dołączane do skanera, jeśli komuś potrzebny jest tylko jeden uaktualniony sterownik i to w jednym konkretnym języku?
Sterowniki do mojej drukarki HP nie były uaktualniane od 4 lat. Można ją podłączyć do LPT albo do USB. Chciałem do USB, ale sterownik do USB ma mniejszą funkcjonalność niż ten "normalny" LPT. Niestety, nie zostało to zmienione, i od 4 lat na serwerze jest ten sam plik.

Współczuję problemu z Plustekiem - no cóż, to dość duża firma i ma sporą sprzedaż, więc powinna chyba zachować się bardziej elegancko... Jeśli Cię to pocieszy, to niestety nie jesteś sam w takiej sytuacji - do wielu starszych urządzeń nie ma sterowników do XP. Do mojego starego skanera, Musteka, też, o ile wiem, nie ma sterowników. Znajomy też ma skaner, który może sobie teraz, po zakupie nowego kompa z XP, powiesić na choince. I to jest jeden z powodów, dla których nie chcę przejść na XP i dopóki się da tego nie zrobię.
Stary 25.05.2003, 02:41   #27
KCK
Bywalec

Electron:

Przy okazji sprawdzilem u Philipsa, ze dla CDD3610 ostatni firmware 3.09 ma date 22/12/1998:

http://www.p4c.philips.com/mprdata/0...190008_fur.txt

Mozna tez sciagnac FlashTool V3.7.1.2 (lub 3.7.0.0 dla predkosci <= 16x?):

http://www.p4c.philips.com/mprdata/0...290008_fus.exe

ale nie wiadomo czy nie zmienia on identyfikacji nagrywarki, wiec lepiej tak jak Ty korzystac z wersji w f309win.zip.

Poza tym jest jeszcze instrukcja obslugi:

http://www.p4c.philips.com/mprdata/0...051707_dfu.pdf

puch:

Nie trac nadzieji co do nowszego sterownika USB dla Twojej drukarki. W nowych komputerach odchodzi sie z polaczen szeregowych i rownoleglych na rzecz USB, wiec HP predzej lub pozniej powinien zareagowac.
Stary 25.05.2003, 09:08   #28
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
puch napisa***322;(a)
Sterowniki do mojej drukarki HP nie były uaktualniane od 4 lat. Można ją podłączyć do LPT albo do USB. Chciałem do USB, ale sterownik do USB ma mniejszą funkcjonalność niż ten "normalny" LPT.
HP ma wogole smieszy sytem podlaczania drukarki na USB i wlasciwie najlepiej jest to zrobic programem ze strony HP niz tym co dolaczaja na plycie Ja na XP nie istalowalem oddzielnych sterow - wystarczy ze dziala pod XP na jego sterach. Do mojej 930C (i innych modeli z okolic tego na USB) sterowniki sa, ale nie sa tam gdzie wszystko (tzn nie idzie sie po modelu, ale jakby po problemie USB w support). Co do Plusteka, nie wiem moze jestem wyjatkiem, ale do swojego plusteka stery pod XP znalazlem.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: