Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.05.2003, 13:42   #1
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Ustawianie prędkości w InCD?????

Hej,

Kilkakrotnie wypływał już temat możliwości ustawienia prędkości nagrywania przez InCD.

Zajrzałem do Helpu, i oto co tam znalazłem:

InCD Page Setting Tab

(...)
Drive Information
(...)
Driver Information
(...)
Options
(...)

Drive Speed
The read and write speeds of the drive, whose properties are being displayed, can be set here. Lower the speed, if read or write errors occur.

BURN-Proof / JustLink

Select this option to avoid buffer underrun errors occurring if your drive supports one of these features.

No cóż, na tej zakładce mam Drive Information, mam Driver Information, mam Options - i koniec. Nie mam ani ustawień Drive Speed, ani Burn-Proof.

Czy ktoś może coś o tym wie? Czy może jest jakaś opcja w Rejestrze, uaktywniająca to?

Pisanie maila do Ahead mija się z celem, bo dostaje się automatyczną odpowiedź, by im głowy nie zawracać, tylko ściągnąć i przejrzeć Nero Help Tool (rozbudowaną pomoc w formacie html) - ale tam nic na ten temat nie znalazłem.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.05.2003, 17:48   #2
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tez sie nad tym zastanawiam - mam plytki sformatowane incd an starej LG i tam mi sie palily ok [x8] - jak plytki tej samej marki wrzuce do litka i dam je na x12 to potem mam kupe zoltego a nawet czerwone sie zdazy i nie chce miec kwasow na tych plytach na ktorych jusz mam dane

sprawdzilem tez taka mozliwosc ze kontrola predkosci pojawia sie po wlozeniu plyty i nic - to nie to
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2003, 00:13   #3
KCK
Bywalec

Data rejestracji: 01.09.2002
KCK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Te dodatkowe opcje wystepuja dla niektorych nagrywarek (starsza Yamaha) i wersji OEM InCD. Nie slyszalem by ktos je uzyskal dla Lite-On i nowszych wersji InCD.
KCK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2003, 00:26   #4
puch
Forumator

Masz na myśli wersję OEM InCD, czy wersję "bundled"?

Nero (i InCD) są dostarczane w kilku różnych wersjach, o ile mi wiadomo, różniących się funkcjonalnością:

1) "bundled", czyli dołączonych do nagrywarek, czasem podobno zmodyfikowanych pod kątem danej nagrywarki, często nie działających z innymi nagrywarkami

2) OEM - czyli płyta w czerwonej kopercie, sprzedawana oddzielnie, ale w zasadzie tylko do sprzedaży z nagrywarką (ale do dołączania przez sprzedawcę, a nie przez producenta nagrywarki), z numerem seryjnym, obsługujące wszystkie nagrywarki

3) pełna, pudełkowa, z innym numerem seryjnym, z pełną funkcjonalnością (skaner anytwirusowy, możliwość nagrywania jednocześnie na kilku nagrywarkach, itp.)

Może są jeszcze jakieś inne, nie wiem.

Faktycznie możliwe, że w InCD te opcje uaktywniają się tylko w określonych warunkach (określona wersja Nero, określona nagrywarka...)
I o to właśnie mi chodzi: w jakich?
Może ktoś, komu się uaktywniły, może coś więcej o tym powiedzieć?
Stary 14.05.2003, 07:55   #5
wycior
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.04.2003
wycior w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od siebie dodam iż opcjie te znikły w InCd dopiero od którejś tam wersji, i że identycznie zachowało się Roxio i w DirectCd też ok 2 upgrady temu zlikwidowało tą możliwość.
U mnie sytuacjia jest taka że jedynie mogę używać płyt 4x (starych) bo tam mi nie podniesie prędkości) na wszystkich innych wywala prędkość 12x nawej jak nosnik jest opisany że tylko do 8x - oczywiście nie da się oczytać tego co zapisał. Nie ma znaczenia czy formatowano normalnie czy do MRW.
wycior jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2003, 20:32   #6
KCK
Bywalec

puch:

Przez wersje OEM InCD rozumialem wersje kupowana na CD z nagrywarka, oraz wersje dostepne na stronie producenta lub sprzedawcy, w odroznieniu od wersji pojawiajacych sie na stronie Ahead. Z drugiej strony, przy wystapieniu problemow, Ahead zaczyna od zalecenia aby sciagnac najnowsza wersje InCD z ich strony, a nie slyszalem aby wersje InCD ze strony Ahead roznily sie funkcjonalnoscia zaleznie od modelu nagrywarki.

Dotychczas nie mialem powodow aby przejmowac sie brakiem opcji kontroli predkosci nagrywania w InCD. Od sierpnia uzywam LTR-48125W z nosnikami CD-RW 80min/700MB Datex 10x, D-Vision 10x, Platinum 12x bez wiekszych problemow (padla tylko jedna sztuka D-Vision).

wycior:

Technologia "starych" CD-RW 2x i 1x-4x rozni sie istotnie od High-Speed 10x lub 12x. Sprawdz czy Twoja nagrywarka obsluguje poprawnie nosniki High-Speed np w Nero, i ewentualnie poszukaj nowszego firmware-u.
Stary 15.05.2003, 13:36   #7
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem ustawienia prędkości nagrywania i odczytu w Nero INCD można obejść w ten sposób że odpalasz sobie dodatkowy programik wchodzący w skład pakietu: Nero Drive Speed: i ustawiasz tam żądaną prędkość działania CDROM lub nagrywarki. Jak odhaczysz "Restore speed settings at startup" to ci będzie, jak sama nazwa wskazuje , ustawiał te wartości przy każdym starcie systemu.
Jest to czasami potrzebne gdy mamy nie do końca dobrze nagraną płytę lub wiekową nagrywarkę lub czytnik który grymasi przy zapisie lub odczycie nowszych "lepszych" ale dla niego niezbyt strawnych produktów...
W DCD było to wbudowane bezpośrenio w sterownik, który siedział sobie w tray'u ale od wersji bodajże 5.3 uparli się na siłę uszczęśliwiać użytkownika i zlikwidowali tę czasem potrzebną funkcję. Tak, że w niektórych nagrywarkach, np. HP7200 2/2/6, która zwykle jest w stanie czytać płytki CDRW tylko x2 ten "unowocześniony" durny program ustawia max prędkość czyli x6 i możemy się domysleć co to powoduje... Tak, że zalecam używać DCD tylko do wersji 5.1 ...

Electron
Electron jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2003, 15:23   #8
puch
Forumator

Dzięki - ale czy jesteś pewien, że Nero Drive Speed działa także przy zapisie? Kiedyś się nim bawiłem przy włączonym Nero, i wydawało mi się, że Nero "overridowało" ustawienia Nero Drive Speed. Z InCD, przyznaję, nie próbowałem...
Stary 16.05.2003, 07:39   #9
wycior
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.04.2003
wycior w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Będe wdzięczny jak tu napiszecie czy Drive speed żeczywiście działa na prędkość zapisu - osobiście mi się wydaje że nie, ale sprawdzałem to jakiś miesiąc temu więc nie dam sobie uciąc.
BTW zainstalowałem sobie do testów EasyCdCreator6 , jest tam program do zapisu pakietowego(nie pamiętam nazwy)-całkiem fajny zresztą - ma scandisk i undelete do płyt cd-r i dvd-r i ku uciesze gawiedzi tam także nie ma opcji ustawienia prędkości zapisu - wiec jestem nie pocieszony.
wycior jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2003, 07:55   #10
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Dzięki - ale czy jesteś pewien, że Nero Drive Speed działa także przy zapisie? Kiedyś się nim bawiłem przy włączonym Nero, i wydawało mi się, że Nero "overridowało" ustawienia Nero Drive Speed. Z InCD, przyznaję, nie próbowałem...
No, ja pisałem nie o Nero Burning Room ale o Nero InCD i tam rzeczywiście działa przy odczycie. Nie dam sobie głowy uciąć , że działa też przy zapisie, bo u mnie chodziło głównie o odczyt "niedogranych" płytek i prawdę powiedziwszy na zapis nie zwracałem uwagi...

A w Nero Burning Room to przecież można sobie ustawić żądaną prędkość zapisu bezpośrednio w programie...

Electron
Stary 16.05.2003, 12:15   #11
puch
Forumator

Oczywiście, że w Nero ustawia się prędkość nagrywania, ale chodziło mi o to, że w przypadku gdy w tle działa Drive Speed, ustawienia w Nero mają nad nim priorytet. Trzeba będzie sprawdzić, jak jest z InCD - teraz niestety nie mam czasu; dam znać, jak poeksperymentuję.
Stary 17.05.2003, 23:21   #12
puch
Forumator

No więc sprawdziłem InCD i Nero Drive Speed - niestety, InCD ma priorytet nad ustawieniami Nero Drive Speed. Zapis odbywa się z prędkością maksymalną dla danej płyty.
Stary 18.05.2003, 06:08   #13
KCK
Bywalec

Nie jest dla mnie jasne jakich korzysci spodziewalibyscie sie gdyby mozna bylo ustawiac predkosci InCD. Czy jest to tylko ciekawosc co do niedostepnych aktualnie opcji, czy tez chodzi o rozwiazanie konkretnych problemow, a jesli tak, to jakich?

Na przyklad, czy chodzi o to ze dla danej konfiguracji (komputer, OS, nagrywarka), pewne nosniki CD-RW sa obslugiwane poprawnie, natomiast inne napotykaja trudnosci przy formatowaniu lub kopiowaniu danych? Wtedy mozna jedynie miec nadzieje na to, ze nowszy firmware dla nagrywarki umozliwi korzystanie z szerszego zakresu nosnikow. (Oczywiscie, przypadek gdy nie dzialaja zadne nosniki to temat do odrebnej dyskusji.)

Inne problemy moga sie pojawic przy korzystaniu z tych samych plyt na roznych nagrywarkach, nawet wtedy gdy kazda z nagrywarek obsluguje poprawnie dany nosnik z ta sama wersja InCD. Takze w tym przypadku jedynie nowsze firmware-y moga poprawic sytuacje, szczegolnie przy korzystaniu z CD-MRW (Mt. Ranier). Niestety, producenci nagrywarek nie dbaja o zgodnosc ze standardem CD-MRW w sensie Philips-a.

Jeszcze inny problem pojawia sie gdy ktos chce korzystac z plyt sformatowanych przez wczesniejsza wersje InCD lub na starszych nagrywarkach. W wiekszosci przypadkow konczy sie to niepowodzeniem (i czesto utrata danych). Nalezy po prostu skopiowac dane na inny nosnik, a potem wyczyscic plyte (Nero "full-erase") przed ponownym sformatowaniem.
Stary 18.05.2003, 11:00   #14
puch
Forumator

Ktoś wspominał, że przy nagrywaniu z InCD na płycie pojawiają się błędy, i zastanwiał się, czy obniżenie prędkości może to poprawić. Stąd zaczęły się poszukiwania możliwości regulacji prędkości w InCD tak, jak można to zrobić w innych programach do nagrywania, które nie zmuszają użytkownika do korzystania zawsze z prędkości maksymalnej (i wiemy, że ma to uzasadnienie). Nie da się - trudno.
Poza tym chodziło mi też o zbadanie możliwości programu i o rozbieżność między programem a jego pomocą...
Stary 19.05.2003, 09:19   #15
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
KCK napisa***322;(a)
Nie jest dla mnie jasne jakich korzysci spodziewalibyscie sie gdyby mozna bylo ustawiac predkosci InCD. Czy jest to tylko ciekawosc co do niedostepnych aktualnie opcji, czy tez chodzi o rozwiazanie konkretnych problemow, a jesli tak, to jakich?

Na przyklad, czy chodzi o to ze dla danej konfiguracji (komputer, OS, nagrywarka), pewne nosniki CD-RW sa obslugiwane poprawnie, natomiast inne napotykaja trudnosci przy formatowaniu lub kopiowaniu danych?
No właśnie o to chodzi - zwłaszcza w starszych nagrywarkach, które są raczej wybredne jeśli chodzi o nośniki CDRW (a czasem CDR też). Jedne nośniki im wyraźnie "smakują", a inne nie. Czasami zdarza się, że nośnik został niezbyt wyraźnie nagrany i tylko obniżenie prędkości odczytu ratuje sytuację. Ja mam na przykład taki egzemplarz HP7200 2x2x6x, który pracuje poprawnie przy nagrywaniu niektórych CDRW, gdy ustawię prędkość nagrywania 2x i odczytu 1x (nagrywarka przy zapisie pakietowym co jaki czas czyta to co zapisała). Inaczej się wykłada.
Nie pomoże tu wymiana firmawe bo to b. stary egzemlarz (jeden z pierwszych który pisał CDRW) i nikt go od dawna nie aktualizuje. Nie ma sensu ją naprawiwiać bo to nieopłacalne. No i te najstarsze nagrywary są raczej wybredne jeśli chodzi o płytki.
Oczywiście zawsze można wymienić ją na najnowsze cudo - ale ja ją używam głównie do przenoszenia danych ze starego kompa który służy w firmie tylko do łąćzenia z netem - jako duża stacja dysków i "grajek" do CD. I jeszcze jakiś czas może popracuje.
Jak się ustawi odpowiednio paramety zapisu i odczytu to jest OK (DCD 5.1. coś takiego umożliwia)
Gorzej gdy program jest tak szalenie "inteligentny", że sam wie co mi jest potrzebne do szcześcia i koniecznie musi pusczać nagrywarkę z maksymalną prędkością...

Electron
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: