![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Nagrywanie x32 zamiast x48.O co chodzi?
Witam wszystkich
MAm pytanie.Posiadam nagrywarkę Teac Cd-W548E.Ma ona parametry 48X16X48 co mówi że nagrywa płyty CDR z prędkością 48.Dlaczego więc jak wkładam płytę CDR na której jest napisane Multi speed 1-48 do nagrywarki to przy nagrywaniu mogę nagrywać z maxymalną prędkością X32.Używam programu Nero I w ogóle te prędkości podane na płytach to są prędkości zapisu czy odczytu?Dlaczego nie mogę nagrywać z prędkością X48 CDR.Proszę o informację Pozdrowienia dla użytkowników forum |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Nagrywarka posiada mechanizm kontrolujący jakość wkładanych do napędu płytek i odpowiednio modyfikujący parametry zapisu.
Jak i każda nagrywarka tak i Twoja posiada firmware ...w której znajduję się baza danych ATIP. Gdy włożysz płytkę do napędu nagrywarka odczyta blok ATIP płytki ,w którym są dane określające producenta CD oraz jego rodzaj. Mechanizm ten poprawne ustawi prędkość zapisu jak i moc lasera dla referencyjnych nośników które znajdują się w tej bazie danych. A wszystko po to, aby nagrywały się z jak namniejszą ilością błędów. Tak więc jeśli chcemy wypalić płytkę CD ,który według producenta Twojej nagrywarki jest niskiej jakości ...napęd odpowiednio dobierze moc lasera i zredukuję prędkość zapisu do bezpiecznego poziomu. Możesz spróbować w Nero wyłączyć ...FlextraLink w właściwościach napędu.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 31.01.2004 o godz. 23:10 |
|
|
![]() |
|
|