Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2003, 02:06   #1
owczarzMT
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.08.2003
owczarzMT w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Wadliwy laser a może to wina PŁYT??

WITAJ!

OTÓŻ MAM TAKI DRĘCZĄCY PROBLEM:
-POSIADAM NAGRYWARKĘ LITE-ON 48x12x48x I BARDZO CZĘSTO NAGRYWAM PŁYTY AUDIO......DOWIEDZIAŁEM SIĘ ŻE SĄ TAKIE RODZAJE SPRZĘTU STACJONARNEGO W TYM WYPADKU CHODZI O RADIO......MAM DWA RADIA JEDNO Z 2000 ROKU KTÓRE CZYTA CD-R'KI (MA NAPISANE CD REWRITABLE)
I ODTWARZAŁA WSZYSTKO IDEALNIE (NAGRYWAŁEM TYLKO NA CD-RW) A DRUGIE Z 2002 ALE O DZIWO NIE CZYTA CD-RW!!! WIĘC WIEM ŻE W TAKIM PRZYPADKU TRZEBA NAGRAĆ UTWORY NA PŁYCIE CD-R I RZECZYWIŚCIE OWE RADIO Z 2002 ROKU CZYTA TYLKO TAKIE PŁYTY.......
JEDNAKŻE TU ZACZĄŁ SIĘ NOWY PROBLEM OTÓŻ ZACZĄŁEM NAGRYWAĆ PIOSENKI NA CD-R "ESPERANZY" I "PLATINUM" I RADIO Z 2000 ROKU ICH NIE CZYTA!!!!! CZASAMI JAKIMŚ CUDEM WYŁAPIE UTWORY ALE JUŻ NIEMAL ZAWSZE NIE CZYTA 1 UTWORU!! NATOMIAST DZISIAJ NAGRAŁEM KAWAŁKI DLA TATY NA PŁYCIE CD-R PHILIPSA I .......ODCZYTAŁO WSZYSTKO IDEALNIE!!!
I TU JEST MOJE PYTANIE..........DLACZEGO NIE CZYTA PŁYT "ESPERANZY" I "PLATINUMA"
CZY JEST TAKA OPCJA ŻE RADIO NIE MOŻE ODCZYTAĆ TYLKO TYCH MAREK
ALBO CZY MOŻE TO BYĆ WINA ŻE LASER JEST BRUDNY........OD MOMENTU ZAKUPU RADIA UZYWAŁEM TYLKO CD-CLEANERA.........I TO DOŚĆ RZADKO!!! JEDNAKŻE NAWET PO UŻYCIU TAKOWEGO CD-R "E" I "P" NIE DZIAŁAŁY!!(

PS. JAKO CIEKAWOSTĘ MOGĘ DODAĆ ŻE CD-RW "PLATINUMA" CZYTA PERFECT!!

BARDZO PROSZĘ O POMOC BO NIE WIEM CZY JEST SENS WYMIANY LASERA NA NOWY CZY PO PROSTU TO WINA PŁYT

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC!
owczarzMT jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2003, 02:13   #2
krzpac
RTS Widzew Łódź

Data rejestracji: 07.07.2000
krzpac niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dla mnie na 99% wina płyt... a poza tym z jaką prędkością nagrywasz audio... jeśli np. x32 to się nie dziwie... a cdrw chodzą dlatego idealnie bo twoja nagrywarka na tych krązkach nagrywa z wolnieszą prędkością maksymalnie x12...
Stary 02.08.2003, 08:09   #3
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z wiezami tak juz jest. Rozne wieze lubia rozne plyty. Czyszczenie - hm mozna sprobowac, bo to tez moze byc przyczyna problemu, ale przygotuj sie na to ze tak juz moze po prostu zostac.
Nie naduzywaj CapsLocka.
pawelblu jest offline  
Stary 02.08.2003, 11:35   #4
owczarzMT
Nowy na forum

Wiecie wszystko fajnie ale ja nagrywałem te płyty z prędkością 4x tj.około 600kb czy jakos tak ponadto nagrywał mi je podwójnie tj po zakończeniu symulacji(uzywam NERO) rozpoczął ten sam zapis!
Po 2 zapisie otrzymałem potwierdzenie "że symulacja zakończona sukcesem" itd.
Czyli jest to wina płyt?? Nie to niemożliwe!!
Tyle płyt i wszystkie nie chodzą
Ps.Co ciekawe mój brat nagrywa track'i na płytach TDK CD-r 80(takie seledynowe Nie slimy!) i wszystko działa!
Więc co radzicie zrobić??
owczarzMT jest offline  
Stary 02.08.2003, 13:06   #5
krzpac
RTS Widzew Łódź

Data rejestracji: 07.07.2000
krzpac niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
owczarzMT napisał(a):
Wiecie wszystko fajnie ale ja nagrywałem te płyty z prędkością 4x tj.około 600kb czy jakos tak ponadto nagrywał mi je podwójnie tj po zakończeniu symulacji(uzywam NERO) rozpoczął ten sam zapis!
to o niczym nie swiadczy - czy płyta bedzie działać czy nie... np. ja swego czasu kupiłem 10 płytek mmora wszystko się ładnie nagrało tylko zadna płyta poźniej nie dzialała...

--

czyli mam rozumiec ze jak nagrywasz na lepszych płytach to chodzą a jak na płytach z dolnej półki to nie zawsze dzialają ?
a te płyty które nagrałes i nie chodzą w wiezy działają w nagrywarce [cd-romie] ?
Stary 02.08.2003, 14:02   #6
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
owczarzMT napisa***322;(a)
Wiecie wszystko fajnie ale ja nagrywałem te płyty z prędkością 4x tj.około 600kb czy jakos tak
Moze sie czepiam ale male b oznacza bity, a tu chodzi o bajty - B, czyli 600 kB (policzyles w kazdym razie dobrze 4x150kB )
Cytat:

ponadto nagrywał mi je podwójnie tj po zakończeniu symulacji(uzywam NERO) rozpoczął ten sam zapis!
Jak to - 2 symulacje ?? czy symulacja i zapis - w takim wypadku pewnie masz zaznaczona symulacje zapisu - jezeli palisz w nero to sprawdz zakladke w ktorej wybierasz predkosc.
Cytat:

Tyle płyt i wszystkie nie chodzą
Ps.Co ciekawe mój brat nagrywa track'i na płytach TDK CD-r 80(takie seledynowe Nie slimy!) i wszystko działa!
Więc co radzicie zrobić??
Twoj brat nagrywa na tej samej nagrywarce lepsze plyty i one chodza na tej wiezy wiec stad prosty wniosek ze nalezy nagrywac na lepszych nosnikach (jak wiesz ze te plyty twoja wieza toleruje to nagrywaj na nich). W kazdym razie rozne wieze maja rozne zachcianki - mozesz jeszcze sprobowac przeczyszczenia, bo to tez moze pomoc ale jak juz pisalem nie obiecuj sobie po tym zbyt duzo.
pawelblu jest offline  
Stary 02.08.2003, 15:27   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To niemal na pewno wina płyt. To, że nagrywarka poprawnie zweryfikowała zawartość płyty po nagraniu jeszcze niestety nie oznacza, że inny napęd będzie ją prawidłowo odczytywał. Starsze napędy komputerowe oraz rozmaite odtwarzacze CD audio (czy to klocki do wież, czy w miniwieżach, czy rozmaite przenośne) mają humory i jedne płyty lubią bardziej od innych. Ja np. stosunkowo niedawno nagrałem kilka płyt na TDK Metallic (producent: TDK), i jakkolwiek wszelkie napędy komputerowe czytają te płyty bez problemu, to na pięć odtwarzaczy audio odtworzyły się - i to z problemami - tylko w dwóch. Ponieważ w komputerze czytały się bez problemu, skopiowałem je ponownie, tym razem nieco wolniej, też na płyty TDK Metallic, ale od innego producenta (Ritek) - i napędy audio czytają je bez problemu.

Dlatego musisz poeksperymentować z różnymi płytami.
Stary 02.08.2003, 16:48   #8
owczarzMT
Nowy na forum

Słuchajcie!
Otóż po pierwsze:
Ja mówię o radiach!!
Jedno Philips'a a drugie Samsunga!
Na Samsungu chodzą wszystkie płyty CD-r......nie chodzą wszystkie CD-RW!........radio z 2002 roku
Drugie odtwarza wszystkie płyty CD-RW idealnie (wśród nich płyty PLATINUMA) na radiu jest napisane CD REWRITABLE.
Natomiast zawsze no może z drobnymi wyjątkami nie odtawrza płyt CD-r ESPERANZY I PLATINUMA.Radio z 200 roku!

Jeżeli zaś chodzi wierze to mam jedną PIONEER'a ma około...15 lat i powiem tylko że kosztowała majątek i tak:czyta Cd-r nie czyta CD-RW

Mogę jeszcze dodać że na odwtarzaczu DVD czyta CD-RW i CD-r IDEALNIE...mój Discman czyta CD-r i CD-rw idealnie podobnie jak napęd DVD-rom w komputerze.!!!
CO WY NA TO??
owczarzMT jest offline  
Stary 02.08.2003, 17:06   #9
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Radio Ci czyta płyty CD?!!!! Gdzie takie kupiłeś??!! Nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem! Moje radio tylko odbiera fale radiowe - !!! ^_^

A tak poza tym - to, co opisałeś to normalka. Przede wszystkim nie ma nic dziwnego w tym, że niektóre, zwłaszcza starsze czytniki CD audio (w co by nie były wmontowane - sprzęt stacjonarny czy przenośny) nie czytają w ogóle płyt RW - to norma. Odczyt RW stał się modny dopiero bardzo niedawno.
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: