Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.06.2002, 22:24   #1
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z nagrywarką.....

Otóż mam kolejny problem........

Moja konfiguracja kompa to:

Płyta Główna : Atrend [ATC-6240M] 1xAGP, 5xPCI, 2xISA, 4xDIMM
Procesor : Celeron 433 Mhz [SLOT 1]
RAM : 128 MB DIMM + 64 MB DIMM = 192 MB DIMM
HDD : Fujitsu 20 GB ULTRA ATA 33 [5400 rpm]
FDD : 1.44 MB
CD-ROM : TEAC 40x
Nagrywarka : LiteOn LTR-32125W [32x12x40]
K. Graficzna : Riva TNT 2 M64 32 MB [AGP]
K. Muzyczna : Sound Blaster 128 PCI
Modem : 33.6 ISA
Oprogramowanie : Windows 98, Nero Burning ROM 5.5.8.2. PL

I teraz tak: na pierwszej tasiemce podłączony mam CD-ROM [slave] i główny twardy [master], a na drugiej mam podłączoną nagrywarkę i kieszeń, w której obecnie nie ma żadnego twardego. Chociaż ostatnio to w ogóle ją odłączyłem.

A teraz pytanie: dlaczego jak nagrywam prędkością 24x to po 2 minutach bufor odczytu nagle mi maleje, a jak mi całkiem zmaleje to wtedy maleje bufor nagrywarki. Oczywiście tak nagrana płytka się nie kopie, bo jak wiesz LiteOny mają technologię SMART BURN. Więc gdy bufor nagrywarki jest pusty to ona chwilkę czka aż się zapełni i dopiero wtedy znowu zaczyna nagrywać. Jednak co mi po szybkiej nagrywarce jak nawet nie mogę skorzystać z jej możliwości. Dla porównania wypalenie płytki przy prędkości 16x trwa coś +/- 4 minuty, natomiast 24x coś około 6 minut. No wiesz, to jest dziwne. Wiem, że z większą prędkością czas nagrywania jakoś maleje. To dlaczego u mnie są takie dziwne rzeczy

Acha, na koniec mam takie jedno pytanko. Otóż czy nagranie płytki przy prędkości 32x może spowodować, że niektóre CDROMy mogą jej nie czytać lub odczytywać wolniej

proszę o kontakt mejlowy.........
karolluz@o2.pl

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.06.2002, 12:21   #2
lefty
Bywalec

Data rejestracji: 10.06.2002
lefty w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No ja Lite-On'a mam az 1 dzien ale z tego co juz sie zdazylem dowiedziec to mozliwe, ze tryb Smart-Burn nie pozwala Ci wypalic konkretnej plytki z wieksza predkoscia (tu akurat piszesz o 24x). Sprobuj wylaczyc ten tryb w Nero i wtedy sprawdzic tylko, ze wtedy to nie bedziesz miec pewnosci, ze taka plytke bedzie mozna pozniej odczytac
BTW nie myl Smart-Burn z BurnProof

Jesli cos namieszalem to pewnie ktos mnie poprawi
lefty jest offline  
Stary 30.06.2002, 12:30   #3
Yahol
Gość

Zdecydowanie odradzam łączenie dysku twardego z jakimkolwiek napędem CD!!!!!!!!!!!!! Niektóre CD mogą być wadliwie czytane przez napędy, szczególnie starsze, jeżeli są nagrywane z b. dużymi prędkościami. Miałem tak na Samsungu 32x.

Stary 30.06.2002, 12:53   #4
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
lefty napisa***322;(a)
No ja Lite-On'a mam az 1 dzien ale z tego co juz sie zdazylem dowiedziec to mozliwe, ze tryb Smart-Burn nie pozwala Ci wypalic konkretnej plytki z wieksza predkoscia (tu akurat piszesz o 24x). Sprobuj wylaczyc ten tryb w Nero i wtedy sprawdzic tylko, ze wtedy to nie bedziesz miec pewnosci, ze taka plytke bedzie mozna pozniej odczytac
BTW nie myl Smart-Burn z BurnProof

Jesli cos namieszalem to pewnie ktos mnie poprawi

Liteony maja system Smart-Burn wiec kolega wyzej sie nie pomylil .
Starsze cd-rom`y maja problemy z odczytaniem plyt x32 sprawdzalem to na cd-romie x4 jakims starym zlomie i sof2 instalowal sie chyba z 4 godziny a czasami wcale, to u mojego kumpla doradzilem mu zakup nowego i kupil se lg x52. Teraz jest wszystko ok. Bufor ci spada bo mozliwe ze twoj cd-rom chodzi na Pio-4 i zwalnia ci to twardy, sprawdz tez czy masz wlaczone dma dla dysku.
Druss jest offline  
Stary 30.06.2002, 17:00   #5
KarolluZ
Guru

Dzięx za waszą fatygę

Wracając na chwilkę do DMA..... O co z tym w ogóle chodzi ???
Niektórzy radzą włączyć je załóżmy dla nagrywarki, a niektórzy
odradzają.... O co tu chodzi ??? Czy źle jest jak jest włączone czy
wyłączone ??? Może mi ktoś to wyjaśnić ???

Bufor mi spada, bo mogę mieć CD-ROM na Pio-4 ??? Jak mogę to
sprawdzić ??? A zresztą o co chodzi z tym Pio-4 ??? Ale to jest
dla mnie dziwne.... Co ma piernik do wiatraka :) hehe. Otóż
nagrywam płytki nie ON THE FLY, tylko plik po pliku z dysku
twardego, więc co do tego wszystkiego może mieć cdrom ???

To technologia SMART-BURN powoduje, że jak nagrywam obojętnie jaką
prędkością płytki, to bufor nagrywarki mam ciągle 96% !? Bo na
przykład jak miałem inną nagrywarkę to ciągle wahał się 98-99%, a
nie miała nawet Burn Proof'a..... A była to nagrywarka Musteka....
Czaicie, nawet nie wiedziałem, że firma, która produkuje głównie
skanery wypuściła nagrywarkę. Co prawda lipną, bo szybko ją
sprzedałem, ale jak się przeżuciłem na LiteOn'a to już coś niecoś
wiem o nagrywaniu płytek, ale ciągle się uczę :).

Co prawda dzisiaj jest niedziela więc sklepy są pozamykane :( więc
jutro skoczę po kilka czystych płytek i spróbuję przetestować
wypalanie przy prędkości 24x z wyłączoną opcją SMART-BURN i wtedy
napiszę czy wszystko jest w porządalu :). Ale ciekawi mnie jedno.
Co w takim wypadku mają zrobić użytkownicy LiteOn'a 40x12x48 albo
48x24x48..... Przecież może ten mój problem może i wynika po części
z wadą SMART-BURNA, ale może mam za słaby transfer pomiędzy głównym
twardym, a nagrywarką..... Ludzie mój twardy jest na UDMA 33, a nie
66 !!! Może dlatego mam taki problem.... Rozważcie to !!!!

Dzięks wszystkim za szybką odpowiedź :)
Stary 30.06.2002, 17:36   #6
Yahol
Gość

Najkrócej i najprościej: DMA zmiejsza w sposób drastyczny wykorzystanie mocy procesora w trakcie użytkowania CDRW i CDR i dysków. Korzyść niewątpliwa. Przy połączeniu dysku i CDR na jednej taśmie dysk jest spowalniany do prędkości CD, =strata. A Smart Burn zabezpiecza po prostu bufor nagrywania przed opróżnieniem do 0% i spaleniem płytki.

Stary 30.06.2002, 17:40   #7
Druss
Costam

Mozesz miec nawet ata-133 ale jak nie bedziesz mial wlaczonego dma to ci tego nie wykorzysta poprostu, a z tym pio-4 to zapomnij bo teac x40 to jest chyba ata33 wiec nie mamy o czym mowic chociaz moglbys tez wlaczyc dma dla cd-roma. Dma to wykorzystanie w pelni twojego kontrolera na plycie glownej jezeli jest wylaczony to twardy dysk ma mniejszy transfer przez co w windowsie caly czas sa jakies operacje robione wiec moze on nie nadazac i pod koniec wypalania siada i spada bufor. Ja osobiscie nie mam czegos takiego poniewaz mam wlaczone dma, a takze zainstalowany prog do dma i wykrywania poprawnie dysku , modelu itd. i wypalam nawet x40 bez zadnej obawy ze cos mi spadnie. SeeYa.
Druss jest offline  
Stary 30.06.2002, 18:20   #8
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Chcialem tylko dodac, ze nie widze sensu nagrywania plyty bez wlaczonego smart-burn. A to dlatego, ze wlasnie po to jest wlaczony ten system aby plyta sie nie spiepszyla wlasnie w takim przypadku jak wymieniony czyli problemem z transferem danych..
Dalej jeszcze moge dodac czytac FAQ i wczesniejsze posty!
Weron jest offline  
Stary 01.07.2002, 01:33   #9
TeacMan
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 05.08.2001
TeacMan zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cool

Ja mam obecnie Teaca x40 i piecyk Liteona też x40. Druss i Weron mają rację. Po pierwsze włącz DMA, najlepiej w CD-Romie, Nagrze i wdysku twardym również jeśli możesz, bez włączonego DMA winshit zajeżdza twój procesor. O wyłączaniu SmartB. zapomnij bo zaczniesz wyżucać płyty do kosza na śmieci, nic przyjemnego. Nie ufaj też zbytnio w jego automatyczne ograniczenia co do prętkości wypalania, ja do swojego Liteona wrzuciłem płytkę Platiniuma 24x i piecyk zadowolony zaczął ją w Clonie wypalać 40-stką, pod koniec nie wytrzymała i wyjąłem z nagry tosta . Na niektórych kompach przy kopiowaniu z płyty na płytę nagra wyciąga max prętkość gdy jest podłączony z nią na jednym kablu dysk (u mnie tak jest), podejżewam że zależy to od płyty głównej, sprawdzałem u siebie na Teacu i na LiteONie.

Pozdrawiam wszystkich ..::emieN:::..

http://s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=82993
TeacMan jest offline  
Stary 01.07.2002, 10:28   #10
KarolluZ
Guru

może to płyta główna ???

Co do płyty głównej to myślę, że to ona mi w jakiś sposób nie wyrabia. Dlaczego ? Czytaj dalej.... Pomyślałem, że zafunduje mojej wypalarce przejażdżkę do qmpla, który oprócz płyty głównej i procka, ma taką samą konfigurację kompa jak ja. U niego śmigaliśmy z prędkością 24x tylko nie wiem czy on włączył czy wyłączył SMART-BURNa..... Ale moim zdaniem to nie powinno, aż tak od niego zależeć.

TeacMan masz rację, że jak wyłącze SMART-BURN to owszem mogę palić płytki.... Zresztą jak już mam SMART-BURN to lepiej z niego korzystać :)....

Co do DMA to mam włączone zarówno dla CDROMa [Teac 40x] jak i Nagrywarki.... Co dysku twardego to nie jestem pewien. Zresztą każdy mówi mi, żebym je włączył, ale nikt nie pisze w jaki sposób.... Teoria zawsze jest prosta, ale gorzej z praktyką... Czyż nie ???

Druss twierdził, że ma "zainstalowany prog do dma i wykrywania poprawnie dysku , modelu itd."..... Hej, Druss, czy możesz napisać jaki to programik i czy działa na Windozie 98 ??? Dzięks :)

Dobra kończę, bo muszę skoczyć do sklepu po płytki, bo mój zapas się już skończył :)..... Zobacze, przetestuję mojego kompa pod kątem włączenia i wyłączenia SMART-BURNA jak i podłączenia CDROMA i NAGRYWARKI na jednej tasiemce..... Może akurat to pomoże..... Albo zainstaluję sobie najnowsze ASPI z CDRINFO :)

Dzięks
Respect is everything :)
Stary 01.07.2002, 14:56   #11
KarolluZ
Guru

Szczęście w nieszczęściu :(

Yahol miał rację :) Gdy podłączyłem twardy 20GB na jednej tasiemce, a na drugiej cdrom i wypalare to wtedy zabrałem się za testowanie. Testy przeprowadziłem na płytkach MINT 24x. Nagrywałem wszystkie 4 płytki z włączoną technologią SMART-BURN i o dziwo wszystkie dobrze się nagrały :). Pierwszą nagrałem 20x, drugą 24x, a pozostałe dwie 32x. Nagranie tych dwóch ostatnich trwało zaledwie 3min 20 sek. Spox. Ponadto zainstalowałem nowe ASPI 4.7. Nagrywałem same filmy i wszystkie odczytuje mi mój CeDek. Lecz teraz zwaliłem sobie nagrywarę.....

Zajrzyjcie na posta LiteOn LTR-32125W na LTR-48125W i proszę was o pomoc.....

Zdesperowany wypalacz srebrnych krążków....
Stary 01.07.2002, 20:50   #12
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Poczytaj sobie inne posty np. podstawy podpinania napędów i będziesz wszystko wiedział. DMA jest zawsze cenne - nie tylko dla napędów ATAPI.
Nie rozumiem Twojego ostatniego posta. Przetłumacz to z polskiego na nasze.
esem jest offline  
Stary 01.07.2002, 21:03   #13
Druss
Costam

Ten program do dma dziala pod wszytskimi windowsami, bo dolaczony jest on do sterownikow plyty glownej. Co do tego czy znajdziesz do swojej to watpie bo zaczely sie one dopiero od chipsetu intel 815 gdzie nazywal sie on chyba intel ultra ata driver, ja mam chipset via kt266 i nazywa sie ten prog via bus master driver. Ty masz zapewne jakas plyte bx albo jakas vie stara , niestety nie slyszalem o takich prograch pod tamte plyty poniewaz sa one tylko na ata-33. Aha co dow laczania dma robi sie to w panelu sterowania, w systemie, dysk- stacje dyskow i tam jeden bedzie dysk drogi flopp, biezesz dysk klikasz dwa razy rozwinie sie menu i w ktorejs zakladce zaowazysz dma gdzie bedziesz mogl zaznaczyc pole, tak samo z cd-romem i nagrywara.
Druss jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: