![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.09.2003
![]() |
W552E, Alcohol i DMA
Mam nagrywarkę Teac W552E i WinXP Pro, ForceAspi 1.8
1. Alcohol wskazuje mi maksymalną prędkość zapisu jako 48. 2. Zaktualizowałem bios z 1.09 do 1.13 i występuje ten sam problem jaki był - nagrywa normalnie do połowy a później prędkość spada. 3. Mam dwie nagrywarki tą i DVD Asus'a. Wszedłem do menadżera urządzeń żeby sprawdzić czy DMA jest włączone. Wyświetla po dwa kanały IDE podstawowe i pomocnicze. Lecz w po jednym z każdego rodzaju jest ustawione DMA jeśli możliwe a pod bierzący tryb transferu nie dotyczy. 4. Z kolei w drugiej nagrywarce (Asus DVD-RW DRW-0402P) często gdy wkładam płytę zawiesza się komputer. 5.Czy może mieć zaczenie to że gdy aktualizowałem bios (w oby dwóch nagrywarkach)nie wyłączyłem DMA? Co zrobić z tymi problemami?? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Widocznie plyty ktorych uzywasz sa w bazie napedu dopuszczone jako 48x. Probuj na innych, ale moze sie okazac ze wiele takich nie znajdziesz. Biosa juz zaktualizowales wiec masz najnowsza baze plyt. Roznica w czasie miedzy 48 a 52x to kilka sekund wiec nie przejmowalbym sie tym.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Alcohol w informacjach o nagrywarce wyświetla 48. Dzieje się to bez płyty w napędzie. Ale i tak nie nagrywa nawet z prędkością 30.
|
![]() |
![]() |
#4 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Plyta ma byc w nagrywarce.
Co do drugiego to nie bardzo kapuje co masz w tym menagerze urzadzen, masz zainstalowane sterowniki do plyty glownej? Dla kanalow z nagrywarkami powinienes miec biezacy tryb transferu Ultra DMA2. Aspi widze ze juz masz....a w ogole jak masz podlaczone to wszystko? Moze zamien miejscami napedy i sprawdz czy dobrze masz ustawione zworki. |
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
A weź sprawdz czy zworki w napędach są dobrze ustawione, bo ten zwis systemu może być tym spowodowany.
Wgraj ASPI 1,7 bo ten 1,8 są kitowe http://seba.wsm.wielun.pl/pliki.htm |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jeden podstawowy kanał IDE ma DMA tryb 5, a w drugim jest napisane Nie dotyczy. Tak samo jest w pomocniczych z tym że DMA tryb 2.
Jak są ustawione zworki sprawdzić nie mogę bo jest to komputer służbowy. Gdybym dał do pracy by sprawdzili to bym sobie z miesiąc poczekał (przynajmniej). |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dziwne, nic nie zrobiłem a teraz Alcohol wskazuje prędkość jako 52?
|
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jeszcze coś dziwnego. We wlaściwościach obu kanałów IDE jako lokalizacja jest podane Primary Channel?
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Odinstalowałem te dziwne kanały IDE i cały czas jest napis Nie Dotyczy.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Czy tego dziwnego zachowania obu napędów może być przyczyną aktualizacja Biosu bez wyłączenia DMA?
|
![]() |
![]() |
#11 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
1 - jest cos takiego jak EDYTUJ, nie wal postow jeden pod drugim co 2 min.
2 - jesli pisze 'nie dotyczy', tzn. ze na tym kanale w tej opcji (master/slave) nie ma podpietego napedu 3 - podaj jeszcze raz, na spokojnie, w jakich trybach pracuja napedy, czyli jak to wyglada we wlasciwosciach podstawowego kanalu (naped nadrzedny i podrzedny), a jak w przypadku pomocniczego (jw) a najlepiej wrzuc tu screena z nero info tool (zakladka Configuration)
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Czym są spowodowane te skoki prędkości? Ostatnio zmieniany przez Dragon : 14.04.2004 o godz. 15:43 |
![]() |
![]() |
|
|