Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wiem, że wałkowane, ale... Kolejność podpinania napędów? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wiem-ze-walkowane-ale-kolejnosc-podpinania-napedow-8177/)

gofer 07.06.2002 16:00

Ad 2. Oba dyski Fujitsu 5400 rpm, z tym, że systemowy (ATA/100, 40GB) jest zdecydowanie szybszy, a drugi (ATA/66, 8GB) to dysk już trzyletni i jeśli chodzi o transfer to szału on nie robi :). Dlatego nie wiem czy zamienienie slave'ów będzie dobrym wyjściem. Z drugiej strony to boję się że zwolni on pracę nagrywarki (no, ale może nie jest jednak taki zły).
Jeśli chodzi o transfer DVD to podobno tak właśnie jest - tak przynajmniej jest na pudełku. To jeszcze przetestuję, dopiero go nabyłem.

Ad 3.
Jak wyżej.
Piszesz: "Każdy łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo..." - a więc czy wolniejszy dysk nie osłabi transferu tego szybszego, a CD-RW nie zwolni DVD???
P.S. Jeśli chodzi o chip.pl, to w jakim dziale tego szukać?

Ad 4.
Z taśmą 80-cio żyłową to nie jestem pewien - ASUS dorzucił do nagrywarki 40-sto żyłową, więc chyba taka powinna być (chyba by celowo nie zwalniali transferu w ten sposób), a jeśli chodzi o dysk to nanim (ATA/66) tak bardzo nie zależy mi na transferze, więc chyba tak zostawię.

Dziękuję za podpowiedzi i zabieram się za testowanie.
Jeszcze pytanie: Jaki ma wpływ to czy nagrywarkę podłączę na Master bądź Slave?

// Na razie...
... i kolejne pytanko (przypomniało mi się):
W instrukcji każą mi to montować na 40-pinowym kabelku... Dlaczegonie 80?
No to chyba wszystko.

--
Pozdrawiam
Gofer

Fantomas 07.06.2002 09:58

Gofer, ja zostawiłbym tak jak masz teraz. No, może na wszelki wypadek dałbym drugi kabel też 80 żyłowy. jednak ostateczną weryfikację bym przeprowadził poprzez testowanie transferu przy różnych kombinacjach. W zasadzie jedno jest pewne - dysk systemowy zostaje na IDE1 jako master.
Widzę, że zaprzyjaźniłeś się jednak z tym modelem DVD. Zatem życzę owocnego użytkowania - może i ja dołączę wkrótce do grona.
Ooo! mój 50 post - mały jubileusz - no to ide na herbatę - bo w pracy oczywiście nic ostrzejszego nie można. Czy to znaczy, że jestem już pół-Premium Member? :)

esem 07.06.2002 08:38

Faktycznie, ten temat jest ostatnio na tapecie. Odsyłam do www.chip.pl i do mojej odpowiedzi dla MAJKI.
Ale przypomnę:
IDE1: HDD-podobne, Master: ten HDD z którego startujesz (najczęściej) - inaczej systemowy, Slave: drugi HDD.
IDE2: CD-ROMo-podobne, Master: nagrywarka, Slave: DVD.
Każdy łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo, czyli: jeżeli na któryś z kanałów IDE wepniesz np. HDD UDMA4 i coś z LG czyli PIO4 to wszystkie urządzenia na tej taśmie będą miały faktyczny transfer PIO4 - takie są zalety specyfikacji ATAPI.

Pedros 07.06.2002 01:59

Z tym jest jak z wyższością jednej nagrywarki, nad drugą. :)
Oczywiście o ile wszystko działa.
Ja osobiście, gdybym miał Twój sprzęt co najwyżej zmieniłbym Slave-y
i zobaczył jak to chodzi.
A propos - Fujitsu są 7200 rpm?
A ten DVD ma faktycznie taki fajny transfer?

gofer 07.06.2002 00:28

Wiem, że wałkowane, ale... Kolejność podpinania napędów?

Przepraszam za takie pytanie, ale w wielu postach pojawiają się różne rady jak podpiąć dyski z napędami CD-RW, DVD. W wielu miejscach pisaliście, że CD-RW na Primary Slave. Dlaczego???
Konfiguracja następująca:
Dwa dyski:
1. Dysk Fujitsu ATA100 - zawierający partycję rozruchową (C:\), okna 98, XP;
2. Dysk Fujitsu ATA66 - zawierający inne systemy;
3. Nagrywarka ASUS CRW-3212A - UDMA33;
4. ASUS DVD-E616 - ATA100.

Według mnie optymalna konfiguracja to:
1. Primary Master: Dysk ATA100
2. Primary Slave: DVD ATA100
3. Secondary Master: CD-RW ATA33
4. Secondary Slave: Dysk ATA66.
Kanał Primary na taśmie 80-cio żyłowej, secondary na 40-sto żyłowej.
Czy taka konfiguracja będzie faktycznie optymalna... (?) - proszę o opinie.
Wiem że mógłbym sobie pokombinować i poprzekładać dyski i napędy, ale ze względu na większą liczbę systemów operacyjnych jest to trochę kłopotliwe, bo trzeba mieszać za każdym razem w konfigach, aby odpalić wszystkie systemy.
Za wszelkie uwagi dziękuję.

--
Pozdrawiam
Gofer

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:09.