Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.04.2003, 20:59   #1
Marcel
Bywalec

Data rejestracji: 08.02.2002
Marcel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Panowi serwisanci zmienili CRD 8520B na 20x

O tym problemie kiedyś wspominałem, lecz dzisiaj chciałbym się zorientować co moge zrobić. Otóż posiadam cdrom CRD 8520B. Kiedyś był z nim problem gdyż niszczył tanie płytki pokroju "Esperanza".
Oddałem ją do serwisu. Gdy odebrałem wyczyszczony napęd, wydawało się, że jest wszystko ok. Dużo czasu mineło zanim się zorientowałem, że cdrom działa dosyć wolno. Okazuje się, że cdrom w "nero cd speed" ledwo przekracza 20x. Jestem ciekaw co takiego zrobili serwisanci i co moge zrobić aby ją troszke przyspieszyć np. poprzez zmiane firmwaru ?
Marcel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.04.2003, 22:03   #2
meszrum
paproć

Data rejestracji: 31.05.2002
meszrum zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
szczerze mowiac, jezeli jest jeszcze na gwarancji (a na pewno jest, poniewaz to w miare nowy model), to oddalbym ja do serwisu...

wszelka "ingerencja" moze pozbawic Cie gwarancji.
Stary 26.04.2003, 22:15   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pytanie czy sprawdzales wczesniej i jestes pewien ze byl szybszy? Ja mam, teraz juz w szafie, 8522B i on nigdy nawet tych 20x nie wyciagal. Nie tak dawno ktos na forum pisal ze zmienil bios i duzo sie poprawilo z szybkoscia odczytu, musialbys poszukac.
Stary 27.04.2003, 02:21   #4
VermilioN
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.09.2002
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ja

radzilbym zainstalowac winde XP albo DMA zapodac w 98 Na moim palniku mialem gora 22,5 bez DMA... Teraz ales OK ;]
Stary 27.04.2003, 10:32   #5
Marcel
Bywalec

Szczerze mówiąc pewności nie mam czy wczesniej działał szybciej. Firmwaru raczej nie wymienili, gdyż ma numerek 1.
Gwarancji już nie ma.
Na stronce LG nie ma biosu do tego cd romu, chociaz na zagranicznym forum znalazłem link do wersji 2.0. Są tam trzy pliki:
FDwchange,bat, X6.exe i 52CTC168.hex

Grzeniu, w jakim modelu ktoś zmienił bios ?
Stary 27.04.2003, 10:39   #6
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Marcel napisa***322;(a)

Grzeniu, w jakim modelu ktoś zmienił bios ?
Wlasnie nie pamietam dokladnie, wiem tylko ze nie byl to moj model (8522B), moglo to byc albo 8520B albo 8521B i o ile pamietam to chyba wlasnie mial oznaczenie 2.0, sprawdz w wyszukiwarce forum a ja jak znajde to wrzuce ci tu linka.
Stary 27.04.2003, 11:08   #7
grzeniu
XV1100

Nie udalo mi sie znalezc tego co mi sie kolacze po glowie, ale tu jest wspomniane o pozytywnych skutkach zmiany firmware: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...x+firmware+2.0
A tu masz link do biosu 2.0 do twojego napedu: http://forum.firmware-flash.com/dl_f...ownload_id=371
Stary 27.04.2003, 12:38   #8
qbus007 forever
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2003
qbus007 forever w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to ja zmieniłem bios z 1.03 do 2.00, ale był to model 8521b, rozpędza się teraz do 52x i moge wypalać w locie! dma cały czas działa! teraz już nie narzekam na cdrom LG
Stary 27.04.2003, 13:25   #9
Marcel
Bywalec

Dzięki Grzeniu. Spróbuje zmienić bios, ewentualnie uzbieram kase i kupie Asusa 52x
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: