![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.02.2002
![]() |
![]()
O tym problemie kiedyś wspominałem, lecz dzisiaj chciałbym się zorientować co moge zrobić. Otóż posiadam cdrom CRD 8520B. Kiedyś był z nim problem gdyż niszczył tanie płytki pokroju "Esperanza".
Oddałem ją do serwisu. Gdy odebrałem wyczyszczony napęd, wydawało się, że jest wszystko ok. Dużo czasu mineło zanim się zorientowałem, że cdrom działa dosyć wolno. Okazuje się, że cdrom w "nero cd speed" ledwo przekracza 20x. Jestem ciekaw co takiego zrobili serwisanci i co moge zrobić aby ją troszke przyspieszyć np. poprzez zmiane firmwaru ? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
paproć
Data rejestracji: 31.05.2002
![]() |
szczerze mowiac, jezeli jest jeszcze na gwarancji (a na pewno jest, poniewaz to w miare nowy model), to oddalbym ja do serwisu...
wszelka "ingerencja" moze pozbawic Cie gwarancji.
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pytanie czy sprawdzales wczesniej i jestes pewien ze byl szybszy? Ja mam, teraz juz w szafie, 8522B i on nigdy nawet tych 20x nie wyciagal. Nie tak dawno ktos na forum pisal ze zmienil bios i duzo sie poprawilo z szybkoscia odczytu, musialbys poszukac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.09.2002
![]() |
a ja
radzilbym zainstalowac winde XP albo DMA zapodac w 98
![]()
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Szczerze mówiąc pewności nie mam czy wczesniej działał szybciej. Firmwaru raczej nie wymienili, gdyż ma numerek 1.
Gwarancji już nie ma. Na stronce LG nie ma biosu do tego cd romu, chociaz na zagranicznym forum znalazłem link do wersji 2.0. Są tam trzy pliki: FDwchange,bat, X6.exe i 52CTC168.hex Grzeniu, w jakim modelu ktoś zmienił bios ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
XV1100
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
Nie udalo mi sie znalezc tego co mi sie kolacze po glowie, ale tu jest wspomniane o pozytywnych skutkach zmiany firmware: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...x+firmware+2.0
A tu masz link do biosu 2.0 do twojego napedu: http://forum.firmware-flash.com/dl_f...ownload_id=371 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2003
![]() |
to ja zmieniłem bios z 1.03 do 2.00, ale był to model 8521b, rozpędza się teraz do 52x i moge wypalać w locie! dma cały czas działa! teraz już nie narzekam na cdrom LG
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Dzięki Grzeniu. Spróbuje zmienić bios, ewentualnie uzbieram kase i kupie Asusa 52x
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|