![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
Czas nagrywania
Mam nagrywarkę TEAC CD-W516EB. Jedną płytkę CD-R przy prędkości 16x nagrywam w ok. 10 - 11 min - przy czym u moich kolegów wypalenie jednej płytki CD-R zajmuje 6-7 min (i tak być powinno). Nagrywam NERO BURING ROM wersja 5.5.7.8. Próbowałem odznaczać finkcję "Burn PROOF" ale wtedy wyskakiwał błąd" Buffer underrun"( chyba znany). Proszę o jakiekolwiek wskazówki.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.03.2002
![]() |
A jaszcze zapomniałem dodać że skacze mi bufor jak oszalały.
Dzięki |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 05.03.2002
![]() |
proponuje poczytac cdrinfo.pl albo poszukać na forum! ten temat był już tysiace razy wałkowany! włącz DMA w systemie i Biosie, jak to nie pomoże zdefragmentuj dysk!
#4 |
Bywalec
![]() |
poszukaj na www.cdrinfo.pl albo na forum! ten w temat był już wałkowany kilkadziesiat razy! włacz DMA w systemie i Biosie, a jeśli to nie pomoże zdefragmentuj dysk! najlepiej podaj jeszcze co nagrywasz, jak masz podpięte napędy itp. a z 16x to płytka 700MB powinna byc~wypalona w jakies 5:50s
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.01.2002
![]() |
Wlasnie. Mam ten sam problem! Buffor skacze i na 24x nagrywa 12 minut! Tylko, ze ja nie moge wlaczyc DMA, bo mam nagrywarke zewnetrzna na porcie USB. I czy wie ktos co w takiej wytuacji zrobic? Po prostu uwazam, ze NERO to jeden wielki syf, ale nie moge uzywac niczego innego, bo pozostale moje programy sa za stare i nie rozpoznaja nagrywarki.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2002
![]() |
A zastanawialiście się może nad faktem że macie słabego kompa.
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Gość
|
Cytat:
Chyba że USB2.0 pozdro |
|
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
jaki sprzet? jak podpieta spawarka?
#9 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.03.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.12.2001
![]() |
A ja mam neca x12 i w WINXP po wlaczeniu DMA bufor skacze od 4% do 95% , okazuje iles tam niedopełnien bufora, a czas nagrywania to 20 min. czyli jakby x4. Jak wyłącze DMA to wszystko jest ok. Jak zainstaluje ViaPack 4in1 jest jeszcze gorzej bo po prostu w ogole nie da sie nagrywac. Nec jest sam na secondary master a dysk jest zdefragmentowany. Procek to K6-550 wiec chyba nie za słaby. Co to moze byc.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Jedną płytkę CD-R przy prędkości 16x nagrywam w ok. 10 - 11 min - przy czym u moich kolegów wypalenie jednej płytki CD-R zajmuje 6-7 min (i tak być powinno)
------------------------------------------------------------------------------------------- Mówiąc szczerze, miałem ten sam problem z Nero. Zacząłem go używać dlatego, bo był po polsku :-). Ale jak szybko go zainstalowałem, tak szybko go wypieprzyłem i wróciłem do WinOnCD. Jednak sprawdza się opinia wszystkich moich znajomych (i moja też), że NERO to kibel !!! (jakieś śmieszne sterowniki ASPI - po co to komu ![]() Wyrzuć Nerona do kibla i zainstaluj WinOna. Pozdrowionka! |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
Piniu do kibelka to wiesz co możesz robic, a że nie umisz obsłużyc się Nero to nie mój problem. Nero jest dobry jak nie najlepszy, nagrywa wszystko i na wszystkim. a jesli chodzi o DMA to poszukajcie w Biosie i włacz w Winie. i nagrywaj na 98se, XP nie jest do tego najlepszy ;P
aha i WinOnCD to badziew ;P
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.03.2002
![]() |
Czasami gdy nie można włączyć DMA (pod warunkiem, że wszystkie napędy są zdolne do pracy w tym trybie) to przyczyny należy poszukać w ewentualnym braku sterowników busmastera. Zajrzyj do Menedżera urządzeń i sprawdź przy kontrolerach dysku twardego czy są wpisy z "busmaster" lub "Bus Master" jeżeli nie to poszukaj u siebie na płytkach od MB lub ściągnij z netu.
A jeszcze jedno. Oprócz defragmentacji to powyłączaj wszystkie śmieci które pakują się z autostartem (oprócz systraya i explorera :-) ), później autopowiadamianie, indeksowanie (jak dla office - Find Fast), Harmonogram - wystarczy "zakończ zadanie" choć ja dwa ostatnie w ogóle wyp... dalej -> wygaszacz, a przede wszystkim antyvira itp. Powodzenia
|
|