Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.09.2002, 22:04   #1
esox13
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.09.2002
esox13 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Win XP nie widzi DVD i nagrywarki

Moje DVD i nagrywarka( 2 letnia Yamaha) nie widzi krążków i przy próbie uruchomienia jej system wywala dziwny komunikat:
-Dysk nie jest sformatowany-
"System windows nie moze czytać z tego typu dysku.Dysk może być uszkodzony lub
używa formatu niezgodnego z systemem windows."
Ratujcie, jeszcze 4 dni temu
wszystko było ok.
Wkładałem rózne krązki i na wszystkich to samo.A do tej pory wszystko było ok. Teraz widzi DVD ale nie nagrywarke, ale komunikat ciągle ten co wyżej. Zainstalowałem nowe ASPI ( 4,71) i nadal to samo.

Edi
esox13 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.09.2002, 22:15   #2
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Win XP nie widzi DVD i nagrywarki

Cytat:
esox13 napisa***322;(a)
Moje DVD i nagrywarka( 2 letnia Yamaha) nie widzi krążków i przy próbie uruchomienia jej system wywala dziwny komunikat:
-Dysk nie jest sformatowany-
"System windows nie moze czytać z tego typu dysku.Dysk może być uszkodzony lub
używa formatu niezgodnego z systemem windows."
Ratujcie, jeszcze 4 dni temu
wszystko było ok.
Wkładałem rózne krązki i na wszystkich to samo.A do tej pory wszystko było ok. Teraz widzi DVD ale nie nagrywarke, ale komunikat ciągle ten co wyżej. Zainstalowałem nowe ASPI ( 4,71) i nadal to samo.

Edi
tzn nie widzi wypalanych czy wszystkich cd ?
a może coś do pakietowego lub ten badziew z xp do palenia cd sie aktywował
pomysl co last time instalowałeś albo co zmieniałeś w systemie bo prawdopodobnie ze w tym jest problem / zakładam zę wypalek jest sprawny/
aha jedyne słuszne aspi to 4.6
pozdro
cana jest offline  
Stary 16.09.2002, 22:21   #3
esox13
Nowy na forum

Re: Re: Win XP nie widzi DVD i nagrywarki

Cytat:
cana napisa***322;(a)

tzn nie widzi wypalanych czy wszystkich cd ?
a może coś do pakietowego lub ten badziew z xp do palenia cd sie aktywował
pomysl co last time instalowałeś albo co zmieniałeś w systemie bo prawdopodobnie ze w tym jest problem / zakładam zę wypalek jest sprawny/
aha jedyne słuszne aspi to 4.6
pozdro
problem w tym ,ze nie widzi teraz nagrywarki a dvd widzi, o nagrywaniu nawet mowy nie ma, a gdy klikam na ikone dvd w "moj komputer" to pojawia sie ten komunikat co podałem, tak wiec cd sie kreci ale nic nie czyta .Zmienie jeszcze aspi na 4.6 a jak nie to może przywracanie systemu z przed paru dni cos da?
esox13 jest offline  
Stary 16.09.2002, 22:28   #4
Yahol
Gość

Normalne wariactwa XP! Zdaje sie ze jedynym sposobem na to jest reinstalka! Ale nie sugeruj sie, moze "mandaryni" wymysla cos lepszego!
Ja w takim wypadku Format C:

Nie lubie Windowsa XP
I JUZ !!
PS: sprobuj jeszcze: w menadzerze usun napedy CD i CDRW i zrestartuj kompa, powinno wykryc i naprawic taki blad, jesli nie jest to cos bardzej skomplikowanego!

Stary 19.09.2002, 10:51   #5
Anazar
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
Anazar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DVD i Nagrywarka

Problem leży właśnie po stronie sterowników niezależnie od wersji Windowsa. (chiciaż XP bez patchy nie działa) Musisz zmienić program do nagrywania i nie instalować ASPI 4.71 tylko wersję 4.60. Niektóre programy do nagrywania (ich sterowniki) blokują dostęp do czytnika DVD i odwrotnie. Musisz potestować różne programy do nagrywania i odtwarzania DVD (PowerDVD4.0 lub WinDVD) Za każdym razem niestety musisz czyścić sały system (quick format) aby nie pozostały jakiekolwiek sterowniki po programach. Napewno pomoże.
Anazar jest offline  
Stary 19.09.2002, 16:47   #6
esox13
Nowy na forum

Re: DVD i Nagrywarka

Cytat:
Anazar napisa***322;(a)
Problem leży właśnie po stronie sterowników niezależnie od wersji Windowsa. (chiciaż XP bez patchy nie działa) Musisz zmienić program do nagrywania i nie instalować ASPI 4.71 tylko wersję 4.60. Niektóre programy do nagrywania (ich sterowniki) blokują dostęp do czytnika DVD i odwrotnie. Musisz potestować różne programy do nagrywania i odtwarzania DVD (PowerDVD4.0 lub WinDVD) Za każdym razem niestety musisz czyścić sały system (quick format) aby nie pozostały jakiekolwiek sterowniki po programach. Napewno pomoże.
tylko problem w tym, że program do nagrywania w ogóle nie widzi nagrywarki, a odtwarzacz dvd odtwarza tylko płytki DVD, a cd nie chce.Podobnie z nagrywarką- windows ja widzi, ale krażków nie czyta i zarówno w dvd jak i nagrywarce pojawia sie wczesniej wymieniony komunikat.A bez formatowania nic się nie da zrobić?
esox13 jest offline  
Stary 19.09.2002, 16:52   #7
Yahol
Gość

Sprobuj! Odinstaluj (usun) napedy CDR iCDRW z menadzera i zrestartuj kompa. powinien je wykryc i zainstalowac!

Stary 28.09.2002, 11:20   #8
Anazar
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
Anazar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ach te napędy

Po pierwsz sprawdź podłączenie napędów na szmacie.
Jeśli masz na jednej to nagrywrkę podepnij jako master "na końcu szmaty" i nie zapomnij ustawić zworkę na master, DVD podepnij jako slave "na środku szmaty" i też nie zaponij ustawić zworki na slave.
Teraz musi zadziałać.
Najlepiej użyć szmaty ATA/33 (40pin),a nie ATA/66 (80pin)
Anazar jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: