![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.06.2003
![]() |
Plyta CDRW x 24 Esperanza - nie dajaca sie nagrac
Mam problem kupilem plyte CD-RW Esperanza x24 ultra speed. Pisze na niej ze obslugije predkosci 8x 16x i 24x. Mam nagrywarke LG 12x8x24.
Po wlozeniu jej do nagrywarki najnowsze nero pisze ze moge nagrywac tylko 2x i 4x. Gdy probuje nagrac z szybkoscia 4x wyskakuje komunikat bledu nagrywania juz na samym poczatku. Dodam iz mam tez w nagrywarce najnowszy bios jaki wyszedl do tego modelu 2.00. I co ciekawe u kolegow ktorzy maja szybsze nagrywarki potrafiace nagrywac rw z predkoscia 16x jest to samo z wyjatkiem jednego kolegi. Ktoremu nero umozliwia nagrac ta plyte z predkoscia 16x. Drugi kolega ktory ma identyczna nagrywarke [LG 48x16x48] juz nie moze nagrac tej plyty. Pojawiaja sie opcje 2x i 4x. Trzeci posiadajacy LIteON to samo. W CZYM TKWI PROBLEM? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
moim zdanim uszkodzony nosnik
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Twoja nagrywarka nie obsługuje płyty Ultra Speed.
A twoja nagrywarka to nie LG 12x8x32x, bo o 12x8x24x nie słyszałem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Musisz mieć zwykłe lub multispeed płytki CDRW o indeksie 1x-8x.
................... ![]()
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Ta płytka to Ultra Speed, tylko do napędów, które mają takie logo i potrafią nagrywać RW z prędkością 16 lub 24x. A poza tym - jest to w ogóle płyta bardzo złej jakości i nagrywa się z bardzo dużą ilością błędów. Jak czytałem tu na forum - niektóre nagrywarki US w ogóle ją odrzucają. Sprezentuj ją jakiemuś wrogowi, który ma nagrywarkę US.
Sobie kupuj płyty zwykłe RW (1-4x) lub High Speed, które bywają oznaczone 4-10x, 4-12x, 8-10x lub 8-12x.
![]() |
#6 |
Registered
Data rejestracji: 15.10.2002
![]() |
Te płyty to szmelc!
Kupiłem 2szt dla sprawdzenia pełnej prędkości, płyty przy każdej prędkości wypalają się z taką ilością błędów że nic potem tego nie może odczytać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.06.2003
![]() |
ultra speed rw sa do bani ? czemu to tak jest? mam rozumiec, zeby sie nie pchac w plytki cd-rw x24 ?? lepiej zostac przy tradycyjnych x10 ??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Niezupełnie.
Nie WSZYSTKIE płyty RW-US są do bani, tylko płyty Esperanza oraz Memorex . Jedne i drugie pochodzą od tego samego producenta: Infodisc, i mają identyczne parametry w ATIP: Manufacturer : Infodisc Code : 97m25s31f Disc Type : UltraSpeed CD-RW Usage : General Recording Layer : Phase Change Recording Speed : 24 X Capacity : 79:59.74 703 MB Additional Capacity : n/a Overburn Capacity : not tested Płyty te nagrywają się z dużą ilością błędów - przy próbie odczytu w Nero CD Speed / Scan Disc mają dużo lub bardzo dużo żółtych pól (sektory uszkodzone - skorygowane przy odczycie), a trafiają się sektory nieczytelne (czerwone), nie dające się skorygować - choć zależy to trochę od prędkości nagrania, urządzenia nagrywajacego i odczytującego. A niektóre nagrywarki US, zdaje się, w ogóle nie rozpoznają tych płyt. Płyty RW-US Verbatim (producent: Mitsubishi) są znacznie lepsze - jak dotąd praktycznie bezbłędne. Poza tym są jeszcze inne czynniki, które trzeba wziąć pod uwagę: okazuje się, że nie wszystkie urządzenia są w stanie odczytać nagrane płyty RW-US - podobnie jak niektóre starsze urządzenia, które mają problemy z odczytem RW-HS, a niektóre stare CD-ROMy - z odczytem płyt RW w ogóle. Jeśli liczysz się z przenoszeniem danych na płytach RW, musisz mieć pewność, że je odczytasz. A przede wszystkim - nie wiem, jaką masz nagrywarkę ![]() ![]()
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 25.06.2003 o godz. 03:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|