Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.12.2002, 10:15   #1
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Winxp a czytanie CD/CDR/CDRW

Jakieś pół roku temu zainstalowałem sobie równolegle na dysku WinXP - na razie bez Serwis Packa 1 (obok starego ale jarego Win98 ). No system jako całość nie jest taki zły, ale zaobserwowałem, że jest strasznie wrażliwy na błędy odczytu CD-ROM/CDR/CDRW itp. - zawsze się to kończy restartem systemu WinXP, podczas gdy poczciwy Win 98 tylko wyrzuci stosowny komunikat o błędzie odczytu z dysku lub pomieli trochę dłużej nośnikiem i działa dalej - zawieszenie Win98 z powodu błędu odcztu CD to rzadkość, a WinXP reguła (przynajmniej na moim kompie). Najgłubsze jest to, że płyta, którą spokojnie można odczytać pod Win98, powoduje restart XP - zwłaszcza gdy znajdują się na nie długie pliki - np z filmem.
Oczywiście radzę sobie w ten sposób, że gdy mam coś zgrać na dysk to robię to pod Win98.

I tu pytanie - czy ten system "tak już ma" i nic na to nie można poradzić, czy też to wina mojego kompa, konfiguracji programów itp.?
W kompie mam 2 nagrywarki i z obiema jest to samo. Dodam, że jak p.B przykazał chodzą z włączonym DMA...

Electron
Electron jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.12.2002, 11:13   #2
xippon
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.08.2002
xippon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem restartu w Windowsie XP, dotycznie nie tylko odczytu CD/CDRW.
Generalnie jeśli właczasz/uaktywniasz jakiś element. W moim przypadku WinXP "restartował" się przy próbie nagrywania obrazu video tunerem Kworld.. ale do rzeczy. Czemu tak się dzieje ?

Mianowicie, łatwo to sprawdzić, wystarczy wyłączyć opcję restartowania komputera, w chwili błędów krytycznych:

Mój komputer->Właściwości->Zaawansowane->Uruchamianie i odzyskiwanie(właściwości)->Awaria systemu->Automatycznie uruchom ponownie[ ]

Teraz jeśli komputer się "zawiesi" wyskoczy niebieski ekran (a jakże ) spisz z czym jest problem, może sterownik, może dll, różne naprawde różne mogą być tego przyczyny. Ale dzięki temy będziesz wiedział co jest tego powodem.

Postaraj się wtedy usunąć tą "usterkę".

Mam nadzieje że to w jakiś sposób Ci pomoże, mi pomogło...

Pozdrawiam xippon
xippon jest offline  
Stary 30.12.2002, 23:13   #3
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Winxp a czytanie CD/CDR/CDRW

Cytat:
Electron napisa***322;(a)
I tu pytanie - czy ten system "tak już ma" i nic na to nie można poradzić, czy też to wina mojego kompa, konfiguracji programów itp.?
Wydaje mi się że nie jest to wina samego systemu. Ja osobiście korzystam z WinXP (teraz SP1) i jeszcze nie zdarzyło mi się coś takiego. Może to, że masz dwa systemy coś namieszało, albo coś ze sterownikami...
Krzycho83 jest offline  
Stary 31.12.2002, 07:43   #4
Electron
Stały bywalec ;)

Re: Re: Winxp a czytanie CD/CDR/CDRW

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Wydaje mi się że nie jest to wina samego systemu. Ja osobiście korzystam z WinXP (teraz SP1) i jeszcze nie zdarzyło mi się coś takiego. Może to, że masz dwa systemy coś namieszało, albo coś ze sterownikami...
A jak masz błędy na dysku to co się dzieje? Wyskakuje po prostu komunikat o błędzie odczytu, czy może mieli długo dyskiem?
A tak przy okazji serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów z okazji Nowego Roku

Electron
Electron jest offline  
Stary 31.12.2002, 07:56   #5
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
xippon napisa***322;(a)
Mianowicie, łatwo to sprawdzić, wystarczy wyłączyć opcję restartowania komputera, w chwili błędów krytycznych:

Mój komputer->Właściwości->Zaawansowane->Uruchamianie i odzyskiwanie(właściwości)->Awaria systemu->Automatycznie uruchom ponownie[ ]

Teraz jeśli komputer się "zawiesi" wyskoczy niebieski ekran (a jakże ) spisz z czym jest problem, może sterownik, może dll, różne naprawde różne mogą być tego przyczyny. Ale dzięki temy będziesz wiedział co jest tego powodem.
Tą opcję to ja już mam odhaczoną od jakiegoś czasu... Zapomniałem dodać, że ten restart to jest poważny restart bez niebieskiego ekranu i bez żadnego komunikatu. Dzisiaj w nocy zrobiłem sobie reistalkę WinXP i nałożyłem na to SP1. Jeszcze nie miałem czasu go sprawdzić "w boju", ale może to coś pomoże...
Problemem może też się okazać istnienie dwóch systemów obok siebie na jednym dysku. Chociaż oprócz tych dolegliwości, co opisałem nie zauważyłem żadnych innych poważnych problemów...
A mam kilka programów, które wolał bym odpalać na Win98 8)

Electron
Electron jest offline  
Stary 31.12.2002, 11:46   #6
fields
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.12.2002
fields w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
hmm...

a jaki masz sprzet? chodzi mi o mobo/proc...
ja mialem takie restarty kiedys z dziwnego nieco powodu, a mianowiscie zainstalowanych w winach monitorkow temperatury, obrotow wiatraczka, napiecia i takich innych dupcow...a co do istnienia wspolnego dwoch systemow to mialem oboks iebie xp z 98 se przez pol roku i nic, zadnych problemow..
Pozdro
Wojtas
Stary 31.12.2002, 16:27   #7
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Re: Winxp a czytanie CD/CDR/CDRW

Cytat:
Electron napisa***322;(a)
A jak masz błędy na dysku to co się dzieje? Wyskakuje po prostu komunikat o błędzie odczytu, czy może mieli długo dyskiem?
A tak przy okazji serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów z okazji Nowego Roku
Przeważnie trochę pomieli a później, jak już nie może odczytaćto wyskakuje okienko 'Błąd odczytu na...' czy coś takiego...
Krzycho83 jest offline  
Stary 02.01.2003, 08:31   #8
Electron
Stały bywalec ;)

Re: hmm...

Cytat:
fields napisa***322;(a)
a jaki masz sprzet? chodzi mi o mobo/proc...
ja mialem takie restarty kiedys z dziwnego nieco powodu, a mianowiscie zainstalowanych w winach monitorkow temperatury, obrotow wiatraczka, napiecia i takich innych dupcow...a co do istnienia wspolnego dwoch systemow to mialem oboks iebie xp z 98 se przez pol roku i nic, zadnych problemow..
Pozdro
Wojtas
Fakt, mój sprzęt jest dość leciwy (AMD K6-3, 400MHz, płyta Asus P55t2p4, zewnętrzny kontroler UDMA100 - 3 dyski: Seagate 80 GB (UDMA 100), IBM 8,5 GB (UDMA33), WD 1,6 GB (PIO), dwie nagrywary LG 8081B (8x), HP 7200 (2x), k. video GeForce 2 32MB), ale nie sądze aby to był problem, bo nie ma on tych "duperelów" co nowszy sprzęt.
Na razie do celów testowych i porównawczych zainstalowałem sobie Win XP oddzielnie na najmniejszym dysku i na razie chodzi bez większych problemów. Jest tyko problem z podmianą dysków, bo jak chcę ruszyć nowy system to muszę przestawić kolejność startowania dysków w BIOSie.
Ten "dwusystem" miałem (i mam) umieszczony na największym i najszybszym dysku. Microsoft jak wiemy nie zaleca instalki WinXP na tej samej partycji co Win 98, ale ja to "olałem" bo na nie chciał mi się instalować na drugiej partycji - przy instalce miałem po pewnym czasie restart systemu, znowu wznowienie instalacji i tak w kółeczko .
Myślę, że problemem może być właściwość Easy CD Creatora 5.0 Adapteca (przepraszam teraz to się nazywa Roxio ) - otóż mam to zainstalowane na obu systemach - wprawdzie w oddzielnych katalogach, ale "skubaniec" czy się tego chce czy nie część kodu umieszcza w Program Files\Common Files\Adaptec i nie można mu tego ręcznie wyperswadować. No więc ta wspólna cześć programu może mi kaszanić i pewno kaszani. Próbowałem przesiąść się na Nero - tu jest sprawa "czystrza", to znaczy nie tworzy on części wspólnej przy instalacji typu "obok" w drugim systemie.
Problem jest inny - otóż po instalce InCD nie działa mi zapis płyt UDF CDRW. Program instaluje się bez żadnych zaciachów ale nie chce działać. Na czystym systemie jest wszystko O.K.
Bedę jeszcze musiał pomyśleć jak to zorganizować na przyszłość...
bo Win98 ma też swoje zalety

Electron
Electron jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: