Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.05.2003, 20:01   #1
kurzweil
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.05.2003
kurzweil w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry plextor problem

Mam nagrywarkę Plextor 121032TS i chyba się zepsuła...Objaw jest taki, że po włożeniu płyty niby coś czyta a za chwilę mruga tylko pomarańczowa dioda (co pewien czas) Nagrywarka jest na scsi system ją widzi no ale..Co to może być? Wcześniej włożyłem płytkę do nagrania coś zazgrzytało płyta wyszła lekko pokiereszowana. Jak to jest uszkodzenie np lasera to czy opłacalna jest w ogóle naprawa?
kurzweil jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.05.2003, 20:18   #2
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jezeli rzeczywiscie rozwaliles laser (uszkodzenie mechaniczne odlamkiem) to raczej wymiana. Jezeli skonczyla Ci sie gwarancja to zerwij stickera rozkrec naped i poczysc (najpierw dmuchajac potem lekko wacikiem i jakims delikatnym plynem)
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 20:23   #3
kurzweil
Nowy na forum

Kupiona była w 2001 więc gwarancji już nie ma. Na pewno się nie uszkodziła odłamkiem płyty bo cd wyszedł cały, lekko pobrudzony. Ale czy to rzeczywiście typowy objaw brudnego lasera? (mrugająca lampka?)
Stary 08.05.2003, 20:36   #4
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zanieś do serwisu ,jeśli naprawa będzie droga ...ehhhh to lepiej kupić nową...
Stary 08.05.2003, 23:17   #5
Lee
Nowy na forum

Lee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Yo
wyobraź sobie że ma to samotzn ten sam napęd i bardzo podobne objawy:
po włożeniu płytki napęd szuka jej karetka z laserem przesuwa sie od sroda aż na zewnątrz przy czym słychać dziwne trzaski.
Najdziwniejsze jest że jak przyblokuje karetke palce,m to czasem zaskoczy niestety bez pomocy no abla (czsemzaskoczy ale nie można nic prócz listowania katolgów, o dziwo raz udało mi się nagrać CDRW i wykasować ją, podczas nagrywania CDR laser gubi sie przy finalizowaniu lead in lead out i trz słychac trzaskanie karetki z laserem). Czasem bez pomocy załapie CD Audio i zaczyna odtwarzać jednak jakakolwiek próba sterowania tzn przejście do nast nagrania skutkuje ruchami karetki i pogubienim sie lasera (heh trzaski oczywiście obowiązkowo). Jeśli nie wykryje płyty czasem mruga dioda pomarańczowa a czasem zielona - ta druga licząc od pokrętła głośności)
Wysłałem go tu:
ALSTOR
03-301 Warszawa, ul.Jagiellońska 74, Blok E.
Tel. +48 (22) 675 45 10 w.151-155
Fax. +48 (22) 675 43 10
E-mail : serwis@alstor.com.pl
oni prowadza autoryzowany serwis i ..... powiedzili mi ze uszkodzona jest optyka - koszt naprawy około 450 zeta + VAT (S H I T) jest to o tyle dziwne że jak pomóc karetce to działa (listuje katalogi i czyta pliki, czasem znajdzie płyte jednak tylko listuje katalogi próba przeczytania pliku kończy się komunikatem o brudnym CD lub coś w tym stylu)- może ktoś wie coś wiecej w końcu tu sami fachowcy bez obrazy. Mi coś tu śmierdzi (chodzi o serwis) - szczerze mówiąc szkoda mi tego napędu (kostował ponad 1k zł) oczywiście jeśli mam go naprawiać wolę przerzucić się na IDE (juz 2gi raz sparzyłem sie na SCSI - pierwsza była Yamaha) no chyba że okaże się można go naprawić taniej max 200 zeta bo za minej niz 300 sa IDE i to całkiem niezłe np LiteON LTR-52246 mocno się zastananwiam właśnie nad nim - o ile nie zmieni się cena naprawy. Well mile widziane weszelkie sugestie i jakakolwiek pomoc
AVE
Robert
Lee jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 23:20   #6
Lee
Nowy na forum

aaa
jeszcze jedno o ŻADNYM uszkodzeniu mechanicznym nie było mowy - odmówił współpracy z dnia na dzień (wypałił około 150 CD w ciągu niecałych 2 lat) więc odpada zużycie
Stary 09.05.2003, 08:13   #7
Koolo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.01.2002
Koolo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Lee napisa***322;(a)
Yo
wyobraź sobie że ma to samotzn ten sam napęd i bardzo podobne objawy:
po włożeniu płytki napęd szuka jej karetka z laserem przesuwa sie od sroda aż na zewnątrz przy czym słychać dziwne trzaski.
Najdziwniejsze jest że jak przyblokuje karetke palce,m to czasem zaskoczy niestety bez pomocy no abla (czsemzaskoczy ale nie można nic prócz listowania katolgów, o dziwo raz udało mi się nagrać CDRW i wykasować ją, podczas nagrywania CDR laser gubi sie przy finalizowaniu lead in lead out i trz słychac trzaskanie karetki z laserem). Czasem bez pomocy załapie CD Audio i zaczyna odtwarzać jednak jakakolwiek próba sterowania tzn przejście do nast nagrania skutkuje ruchami karetki i pogubienim sie lasera (heh trzaski oczywiście obowiązkowo). Jeśli nie wykryje płyty czasem mruga dioda pomarańczowa a czasem zielona - ta druga licząc od pokrętła głośności)
Wysłałem go tu:
ALSTOR
03-301 Warszawa, ul.Jagiellońska 74, Blok E.
Tel. +48 (22) 675 45 10 w.151-155
Fax. +48 (22) 675 43 10
E-mail : serwis@alstor.com.pl
oni prowadza autoryzowany serwis i ..... powiedzili mi ze uszkodzona jest optyka - koszt naprawy około 450 zeta + VAT (S H I T) jest to o tyle dziwne że jak pomóc karetce to działa (listuje katalogi i czyta pliki, czasem znajdzie płyte jednak tylko listuje katalogi próba przeczytania pliku kończy się komunikatem o brudnym CD lub coś w tym stylu)- może ktoś wie coś wiecej w końcu tu sami fachowcy bez obrazy. Mi coś tu śmierdzi (chodzi o serwis) - szczerze mówiąc szkoda mi tego napędu (kostował ponad 1k zł) oczywiście jeśli mam go naprawiać wolę przerzucić się na IDE (juz 2gi raz sparzyłem sie na SCSI - pierwsza była Yamaha) no chyba że okaże się można go naprawić taniej max 200 zeta bo za minej niz 300 sa IDE i to całkiem niezłe np LiteON LTR-52246 mocno się zastananwiam właśnie nad nim - o ile nie zmieni się cena naprawy. Well mile widziane weszelkie sugestie i jakakolwiek pomoc
AVE
Robert
Te stukanie to raczej objaw rozregulowania serwomechanizmu.
Różne paski gumowe się rozciągają.
Jak już masz ją wyrzucić to pokombinuj z tymi gumkami.
Koolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.05.2003, 09:59   #8
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Lee napisa***322;(a)
powiedzili mi ze uszkodzona jest optyka - koszt naprawy około 450 zeta + VAT (S H I T)
Szczerze mówiąc, to nie opłaca Ci się naprawiać tej nagrywary. Nawet za te 200 zł, bo za taką kwotę masz nowy napęd.

Na Twoim miejscu obejrzałbym elementy mechaniczne nagrywarki, sprawdził czy się coś nie ułamało, obluzowało itp. No, chyba że nie jesteś zanadto obyty w takich operacjach, to najlepiej zostaw to w spokoju i po prostu, jeśli masz środki, kup nową nagrę.

Szkoda Plextorka...
Stary 09.05.2003, 10:04   #9
Nol
TDI
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.09.2001
Nol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Koolo napisa***322;(a)
Te stukanie to raczej objaw rozregulowania serwomechanizmu.
Różne paski gumowe się rozciągają.
Jak już masz ją wyrzucić to pokombinuj z tymi gumkami.
Podobne rzeczy (trzaski) pojawiały się w konsolach Playstation 1, zwłaszcza w tych pierwszych modelach. Sam taką miałem

Akurat w tym wypadku była to wina optyki, tzn. słabego lasera itd., bo konsole dobrze czytały czarne oryginały, a piraty już o wiele gorzej (to zależało od dnia). Skutkiem tego było rozpędzanie płytki przez napęd, zwalnianie, nagłe hamowanie, co powodowało różne niemiłe odgłosy. Po prostu optyka nie mogła dobrze zczytać i wydawała napędowi dziwne i mordercze dla ucha i mechanizmów komendy.
Stary 09.05.2003, 10:23   #10
Lee
Nowy na forum

Yo
Thx za odpowiedzi ale ....
u mnie te trzaski są na 100% spowodowane ruchem karetki z laserem od środka na zewnątrz i odwrotnie. Jeśli idzie o paski to karetke porusza się po 2 szynach (okrągłych) nigdzie nawet zębatki nie widać nie wspominając o paskach :o heh tak więc sam widzisz że coś jest nie tak - martwi mnie pododejście serwisu ale to już odrębny temat dla panów z TVN i programu USTERKA
AVE
Robert
Stary 09.05.2003, 14:53   #11
kurzweil
Nowy na forum

Moja nagrywarka jest zewnętrzna (to ta bajerancka zaokrąglona)Ale rzeczywiście też mam scsi powoli dosyć. Raz złamała mi się igiełka od kabla (80zł...)No ale jeżeli naprawa ma kosztować 450 to ja naprawdę wolę kupić nową. ale co zrobić ze starą? A może ktoś naprawia nagrywarki?
Stary 10.05.2003, 11:24   #12
kurzweil
Nowy na forum

No i problem rozwiązany! Rozebrałem nagrywarkę i okazało się że taka gumowa podkładka wyskoczyła i zasłaniała laser...Po wyjęciu tej podkładki nagrywarka jest sprawna.Ale
1. Gdzie do cholery ma być ta podkładka??
2. Podkładka z jednej strony jest lekko "przyduszona"
3. Czy jak nie bdzie tej podkładki to wpłynie to na pracę nagrywarki?
Stary 10.05.2003, 11:36   #13
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
^_^ ...no i problem rozwiązany ...w serwisie bys ładnie pewnie zapłacił ...za kit typu wymiana lasera ...8)

Twoje uprawnienia: