![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2001
![]() |
Wolne nagrywanie plyt CD-RW
Posiadam nagrywarke LG 24x/10x/24x, ktora teoretycznie nagrywac powinna plyty RW z predkoscia 10x. Pisze "teoretycznie" gdyz tak naprawde to nie moge nagrac plytki z predkoscia szybsza niz 4x. Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje.
Probowalem nagrywac zarowno w Easy CD Creator 5 Basic (dolaczony do nagrywarki), Easy CD Creator 5 Platinum oraz Nero 5.5.9.14 i w kazdym programie maksymalna predkosc jaka moge ustawic to 4x. Probowalem nagrywac na dwoch roznych nosnikach, zarowno nowych jak i "uzywanych" - Verbatim i Positiv. Dodam jeszcze ze nagrywanie CD-R dziala tak jak powinno. Czy ktos zna rozwiazanie do mojego problemu ![]() Z gory dziekuje. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Jezeli uzywasz plyt: 1x,2x,4x to mozesz nagrywac 4x!
Jezeli multispeed 10x = to mozesz nagrywac 10x! itd... |
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
dodam jeszcze ze nie powiedzie sie operacja nagrania plyty HS (10x-12x) w napedzie 4x...
tak wielkie sa roznice w budowie i materialach uzytych przy produkcji nowych i zwyklych RW...
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2001
![]() |
No chyba nie powiecie ze nagrywarka "wie" z jaka max predkoscia moze nagrac plyte danej firmy. To prawda ze na plytce jest napisane tylko do 4x, ale CD-Ry na ktorych jest napisane ze sa np. do 10x spokojnie nagrywam przy 24x, wiec dlaczego inaczej mialoby byc z CD-RW??
|
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
Moze to dziwne - ale ONA WIE!
|
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.11.2001
![]() |
RaYell - TY tu
![]() ![]() Ostatnio widziałem w markecie jakieś TDK HS w cenie ok. 7 zł/szt. |
![]() |
![]() |
#7 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Jak juz powiedzila Yahol w nagrywarce sa specjalne systemy umozliwiajace nagranie plyty w taki sposob aby byla ona dobrze odczytywalna.I nie pozwoli ci nagrac z wieksza predkoscia.W Lite-Onie nazywa sie to smart burn. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Leszcz
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
ONA wie...
ONA wie, MY wiemy, społeczństwo wie... tylko taki jeden dziwny sie znalazł i nie wie
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
![]()
Nagrywarka WIE, a to, że możesz nagrywać zwykłe płyty CD-R ze speedem np. 16x a na płycie pisze tylko 12x to znaczy, że płyty jest bardzo dobra i mimo granicy 12x nagrywarka pozwoli ją zapisać bezbłędnie z 16x. A niekiedy dzieje się na odwrut, np. pisze na płycie 40x a nagrywara "mówi" 32x to efekt tego, że płyta jest gorsza, robiona jak najtaniej i krótko mówiąc bylejak.8)
|
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
nagrywarki widza czy plyta jest RW czy RW HS - nic wiecej - jesli nagrywarka sama w sobie ma napisane ze potrafi nagrac RW HS z predkoscia np. 80x to to zrobi - pytanie tylko czy da sie taka plyte potem odczytac
wiekszosc starych nagrywarek nagra kazda plyte ze swoja maksymalna predkoscia (wyjatkiem wsrod starych sprzetow byly NEC'i - ktore od bardzo dawnych czasow mialy analize jakosci plyty) - obecne nagrywarki sa wyposazone w mechanizm analizy (ktory jest dosc zawodny i na szczescie mozna go wylaczyc) - ktory pozwala oszacowac maksymalna dobra predkosc i ew. dostosowac ja w trakcie wypalania wbrew pozorm na plytcie w segmencie ATIP nie jest podana maxymalna predkosc nagrywania plyty - dziwi mnie czemu producenci wpadli na tak genialny wynalazek i potem go porzucili - fakt faktem - z ATIP max. speeda nie odczytasz
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.09.2002
![]() |
TDK HIGH SPEED is the BEST !!!!!!!!!!
|
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 29.11.2001
![]() |
To może jeszcze z innej beczki (skoro jesteśmy w temacie CDRW):
mój Plextor 24/10/40A nie pozwala mi nagrywać z prędkością x2 (minimum to x4 ![]() ![]() Cały mój problem polega na tym, że mam zapas płytek CDRW x2 i szkoda mi się ich pozbywać... |
![]() |
![]() |
#13 | |
<<<Watcher>>>
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
![]()
Ten model plextora niestety ale nagrywa CDRW z predkosca x4 ix10 i niema mozliwosci nagrywania x2 moze nastepny bios to rozwiaze ? ostatnio Yamaha to zrobila w swoim modelu !!!
|
![]() |
![]() |
|
|