Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.10.2002, 22:36   #1
RaYell
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2001
RaYell w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wolne nagrywanie plyt CD-RW

Posiadam nagrywarke LG 24x/10x/24x, ktora teoretycznie nagrywac powinna plyty RW z predkoscia 10x. Pisze "teoretycznie" gdyz tak naprawde to nie moge nagrac plytki z predkoscia szybsza niz 4x. Czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje.

Probowalem nagrywac zarowno w Easy CD Creator 5 Basic (dolaczony do nagrywarki), Easy CD Creator 5 Platinum oraz Nero 5.5.9.14 i w kazdym programie maksymalna predkosc jaka moge ustawic to 4x. Probowalem nagrywac na dwoch roznych nosnikach, zarowno nowych jak i "uzywanych" - Verbatim i Positiv.

Dodam jeszcze ze nagrywanie CD-R dziala tak jak powinno.

Czy ktos zna rozwiazanie do mojego problemu??

Z gory dziekuje.
RaYell jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.10.2002, 22:39   #2
Yahol
Gość

Jezeli uzywasz plyt: 1x,2x,4x to mozesz nagrywac 4x!
Jezeli multispeed 10x = to mozesz nagrywac 10x!
itd...

Stary 05.10.2002, 22:47   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dodam jeszcze ze nie powiedzie sie operacja nagrania plyty HS (10x-12x) w napedzie 4x...

tak wielkie sa roznice w budowie i materialach uzytych przy produkcji nowych i zwyklych RW...
Stary 06.10.2002, 14:05   #4
RaYell
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.12.2001
RaYell w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No chyba nie powiecie ze nagrywarka "wie" z jaka max predkoscia moze nagrac plyte danej firmy. To prawda ze na plytce jest napisane tylko do 4x, ale CD-Ry na ktorych jest napisane ze sa np. do 10x spokojnie nagrywam przy 24x, wiec dlaczego inaczej mialoby byc z CD-RW??
RaYell jest offline  
Stary 06.10.2002, 14:07   #5
Yahol
Gość

Moze to dziwne - ale ONA WIE!

Stary 06.10.2002, 15:14   #6
radonix
Bywalec

Data rejestracji: 29.11.2001
radonix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
RaYell - TY tu

Ostatnio widziałem w markecie jakieś TDK HS w cenie ok. 7 zł/szt.
radonix jest offline  
Stary 06.10.2002, 16:19   #7
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
RaYell napisa***322;(a)
No chyba nie powiecie ze nagrywarka "wie" z jaka max predkoscia moze nagrac plyte danej firmy. To prawda ze na plytce jest napisane tylko do 4x, ale CD-Ry na ktorych jest napisane ze sa np. do 10x spokojnie nagrywam przy 24x, wiec dlaczego inaczej mialoby byc z CD-RW??
Tak ONA WIE.
Jak juz powiedzila Yahol w nagrywarce sa specjalne systemy umozliwiajace nagranie plyty w taki sposob aby byla ona dobrze odczytywalna.I nie pozwoli ci nagrac z wieksza predkoscia.W Lite-Onie nazywa sie to smart burn.
Stary 06.10.2002, 17:37   #8
Gajorus
Leszcz

Data rejestracji: 25.09.2002
Gajorus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ONA wie...

ONA wie, MY wiemy, społeczństwo wie... tylko taki jeden dziwny sie znalazł i nie wie
Gajorus jest offline  
Stary 06.10.2002, 17:46   #9
Mimamie
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.10.2002
Mimamie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile

Nagrywarka WIE, a to, że możesz nagrywać zwykłe płyty CD-R ze speedem np. 16x a na płycie pisze tylko 12x to znaczy, że płyty jest bardzo dobra i mimo granicy 12x nagrywarka pozwoli ją zapisać bezbłędnie z 16x. A niekiedy dzieje się na odwrut, np. pisze na płycie 40x a nagrywara "mówi" 32x to efekt tego, że płyta jest gorsza, robiona jak najtaniej i krótko mówiąc bylejak.8)
Mimamie jest offline  
Stary 06.10.2002, 18:22   #10
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nagrywarki widza czy plyta jest RW czy RW HS - nic wiecej - jesli nagrywarka sama w sobie ma napisane ze potrafi nagrac RW HS z predkoscia np. 80x to to zrobi - pytanie tylko czy da sie taka plyte potem odczytac

wiekszosc starych nagrywarek nagra kazda plyte ze swoja maksymalna predkoscia (wyjatkiem wsrod starych sprzetow byly NEC'i - ktore od bardzo dawnych czasow mialy analize jakosci plyty) - obecne nagrywarki sa wyposazone w mechanizm analizy (ktory jest dosc zawodny i na szczescie mozna go wylaczyc) - ktory pozwala oszacowac maksymalna dobra predkosc i ew. dostosowac ja w trakcie wypalania

wbrew pozorm na plytcie w segmencie ATIP nie jest podana maxymalna predkosc nagrywania plyty - dziwi mnie czemu producenci wpadli na tak genialny wynalazek i potem go porzucili - fakt faktem - z ATIP max. speeda nie odczytasz
Stary 06.10.2002, 18:51   #11
DJ_LukBoj
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 02.09.2002
DJ_LukBoj zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
TDK HIGH SPEED is the BEST !!!!!!!!!!
DJ_LukBoj jest offline  
Stary 06.10.2002, 19:54   #12
radonix
Bywalec

Data rejestracji: 29.11.2001
radonix zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To może jeszcze z innej beczki (skoro jesteśmy w temacie CDRW):
mój Plextor 24/10/40A nie pozwala mi nagrywać z prędkością x2 (minimum to x4 ). Może wiecie jak TAKIE COŚ obejść?!!! (BIOS nagrywarki odpada - już mam trzeci z kolei ).
Cały mój problem polega na tym, że mam zapas płytek CDRW x2 i szkoda mi się ich pozbywać...
radonix jest offline  
Stary 07.10.2002, 21:26   #13
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
radonix napisa***322;(a)
To może jeszcze z innej beczki (skoro jesteśmy w temacie CDRW):
mój Plextor 24/10/40A nie pozwala mi nagrywać z prędkością x2 (minimum to x4 ). Może wiecie jak TAKIE COŚ obejść?!!! (BIOS nagrywarki odpada - już mam trzeci z kolei ).
Cały mój problem polega na tym, że mam zapas płytek CDRW x2 i szkoda mi się ich pozbywać...
przykro mi to mówić ale raczej pujdą w kosz
tomgoo jest offline  
Stary 07.10.2002, 23:51   #14
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Question PLEXTOR

Ten model plextora niestety ale nagrywa CDRW z predkosca x4 ix10 i niema mozliwosci nagrywania x2 moze nastepny bios to rozwiaze ? ostatnio Yamaha to zrobila w swoim modelu !!!
zorg jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: