![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Big Problem Teac IDE 16x10x40 w516eb i i815
Witam wszystkich czytelnikow po raz pierwszy. Mam problem z nagrywarka teac ide 16x10x40 i chipsetem Intel i815. W skrucie Płyta Asus CUSL2-C na i815 sprzet skonfigurowany prawidłowo jak sądzę zarówno pod systemem win 98 po zainstalowaniu sterowników ( intel.inf ) do chipsetu i intel ultra ata które to dają
prawidłową predkość pracy hdd nastepuje wywałka programów CloneCD, Blind Write,CDRwin, podczas nagrywania jest podawany komunikat prawie identyczny cyt. Unit Atention Power on, Reset,Or Bus device reset occured, i wywala płytę. Rozwiązanie problemu jest ale nie takie jak trzeba ( wyinstalować stery intela ale kosztem strasznie wolnych dysków )Pod me to samo tylko że tam nie da sie odinstalować intela. Może macie jakś koncepcję lub gotowe rozwazanie. Moze ktoś rozwiązał ten problem. Problem nie jest tylko u mnie. Za odpowiedzi z gory dzięki. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#3 |
Gość
|
O jak to fajnie ze ktoś na forum mi odpowiedział ku... o pierdołach to najgłupszy ciec potrafi napisać i odpowiadać widze ze tu same lamy
|
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.01.2001
![]() |
ooo cool!!!
co ty myslisz, ze kazdy codziennie czyta forum? identyczny problem wystepuje z via. ale coz jestem cieciem i lama wiec Ci nie odpowiem na to pytanie. radz sobie sam lub moze ktos inny (o ile zna odp.)pomoze Ci. narka miszczu ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wymiatacz
![]() |
a zapomnialbym, sprobuj jeszcze postawic na 815 win2k. zobaczysz jak stery intela potrafia ja pieknie wykrzaczyc.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.05.2002
![]() |
witam
-podaj jak masz podlaczone urzadzenia do IDE -sprawdz na czystej instalce win98se,bez sterownikow od IDE -poszukaj nowszego biosu od plyty glownej (sprawdz w opisie nowej wersji na co pomaga) -sprawdz czy nie masz wirusa -ustaw bios fabrycznie -czy zaznaczasz opcje burn-proff zycze powodzenia |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Odpowiadam :
1. - Primary Master - Hdd - IBM DTLA 40 GB UDMA 5 -Seckondary Slave - Hdd - Samsung 13,4 GB UDMA 4 -Seckondary Master - Teac 16x10x40 - UDMA 2 -Seckondary Slave - CD-ROM (aktulanie CTX 52 x Wyswietla roznie na roznych sprzetach u mnie ) UDAM 4 2. Na gołej windzie 98 se bez sterow intel chodzi bez problemow ale kosztem strasznie wolnych dyskow i napedow ( bufor praktucznie wieczne 0 ) 3. Bios plyty glownej najnoowszy zaktualizowany 1009. Rowniez firmware Teca najnowszy 1.0b 4. Wirusow Brak 5. Ustawienia biosu fabrycznie nie daja efektow 6. jeszcze nie mialem czasu sprobowc choc to moze byc koncepcja ? PS. Probowalem z innymi napedemi to samo i niewiem czy dodalem ze ten komunikat jest podawany przy kopiowaniu w locie |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
![]() |
przepnij cd-roma na inna tasme (do hdd).
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.05.2002
![]() |
witam
podmien CD-ROMa |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.11.2000
![]() |
Na stronie www Teaca jest napisane "jesli nagrywarka ma pracowac z napedem CD-ROM to MUSI byc podpieta jako slave" - koniec cytatu.
Pozdrawiam.
#11 |
Wymiatacz
![]() |
chyba jezeli chodzi o podpiecie na jednej tasmie
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Oczywiscie Berserk slusznie zauwazyles, chodzi naturalnie o prace z CD-ROM-em na jednej tasmie.
Pozdrawiam.
#13 | |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() pozdro
![]() |
#14 | |
Gość
|
Cytat:
W przypadku pojawienia się problemów podczas podłączania innych napędów do tego samego portu IDE (przede wszystkim zmieniacze IDE, Phase Change Drive, IOMEGA i podobne), napęd CD-W516E musi być sam podłączony w funkcji mastera. |
|
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Tez mnie to dziwi, bo w instrukcji faktycznie napisano calkiem odwrotnie, ale wynika z tego jedno, ze jesli sa problemy z praca urzadzenia jako master, nalezy je przylaczyc jako slave, a jesli to nie pomaga, szukac innej przyczyny, np: w prawidlowym podlaczeniu tasmy. A moze te dwa modele nie moga razem byc podpiete ;-)
W zasadzie czekam na informacje od osoby zainteresowanej, czy zmiany cos pomogly czy nie. Natomiast dyskusja na temat co gdzie jest napisane jest jalowa. Ja bardziej sklonny jestem uwierzyc w to co pisze na stronie www Teaca, po prostu dlatego za u mnie Teac + DVD Pioneer dziala TYLKO jako slave. Pozdrawiam.
|
|