Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.06.2005, 17:15   #1
villq
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 26.06.2005
Posty: 1
villq w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wymagania sprzętowe dla CD-RW

Witam!
Mam nietypowe pytanie. Posiadam zabytkowy komputer 300 Mhz, ale za to 320 MB RAM, chcę kupić sobie nagrywarkę CD, a na większości z nich zapisane są minimalne wymagania sprzętowe około 350 - 500 Mhz. Nagrywarka jest mi potrzebna tylko do archiwizacji zdjęć mojej córci i może sporadycznie do nagrania jakiegoś filmu. Czy prędkość nagrywania np. 16,32,50, czy jakieś inne mają związek z możliwościami komputera?

pozdrawiam
villq
villq jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.06.2005, 17:19   #2
Staszek666
Bywalec
 
Data rejestracji: 27.06.2005
Posty: 43
Staszek666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
raczej na prędkość ma wpływ komunikacja z dyskiem jesli kupisz nagrywarkę to taka która ma funkcje
"burnprof" nowe mają chyba wszystkie.
Staszek666 jest offline  
Stary 27.06.2005, 17:51   #3
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,181
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Taa i zajedzie plyte na smierc Mozesz kupic ale nagrywaj x8 x 16 lub wolniej
loki7777 jest offline  
Stary 27.06.2005, 18:13   #4
ro29
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Wydaje mi się, że raczej nie pownno być większych problemów - ciekaw jestem tylko czy ten Twój procesor to jakiś Celeron czy PII ?.
Ja posiadam PII 350 MHz i 256 RAM - i jakoś daję sobie radę. Oczywiście nie można przesadzać z prędkościami (ale to nawet przy nowym sprzęcie) - ja nagrywam maksymalnie x32 (choć czasem skacze mi trochę bufor przy tej prędkości), przy twoim procesorze radziłbym spróbować x16.
Wydaje mi się, że ogólnie teoretycznie większe wymagania ma sam program do nagrywania niż nagrywarka - jeśli dobrze pamiętam, to na stronach producenta Nero, podają, że powinien być procesor chyba ~500 MHz - ale jak już wspomniałem mam 350 i Nero w miarę działa.
Oczywiście jak kupisz nagrywarkę, to nie zapomnij włączyć DMA.
Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania lub problemy - pisz, w miarę możliwości odpowiem.

Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline  
Stary 27.06.2005, 19:11   #5
smykus_likas
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 22.07.2003
Lokalizacja: Wroclaw
Posty: 248
smykus_likas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
P 266, 64 RAM i HP x4 ... nie bylo zadnych problemow
__________________
Pozdrawiam
smykus_likas jest offline  
Stary 27.06.2005, 19:35   #6
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Czasy i wymogi nagrywarek się zmieniają.
Obsługiwanie (nawet przy DMA) nagrywarki i dysku potrzebuje co nieco mocy procka.
Na full prędkości przy tym sprzęcie ciężko będzie nagrywać - ale jak dobrze posprzątasz system (żeby nic niepotrzebnego nie chodziło w tle i nie grzebało po dysku) to może i pójdzie na pełnej szybkości bez aktywowania systemów zapobiegających opróżnianiu bufora.
W najgorszym wypadku zadziałają zabezpieczenia - płyta może będzie miała nieco więcej c1, ale to w przypadku fotek nie problem. A jak będziesz wolniej nagrywał, to nie powinno być żadnych problemów.

Producenci podają wymagania z pewnym zapasem - żeby nawet na nieco zaniedbanym systemie nagrywarka mogła chodzić z pełną szybkością.
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline  
Stary 28.06.2005, 00:08   #7
ro29
Guru
 
Avatar użytkownika ro29
 
Data rejestracji: 27.01.2005
Lokalizacja: Poznań
Posty: 2,221
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Wawelski
Czasy i wymogi nagrywarek się zmieniają.
Obsługiwanie (nawet przy DMA) nagrywarki i dysku potrzebuje co nieco mocy procka.
Na full prędkości przy tym sprzęcie ciężko będzie nagrywać - ale jak dobrze posprzątasz system (żeby nic niepotrzebnego nie chodziło w tle i nie grzebało po dysku) to może i pójdzie na pełnej szybkości bez aktywowania systemów zapobiegających opróżnianiu bufora.
W najgorszym wypadku zadziałają zabezpieczenia - płyta może będzie miała nieco więcej c1, ale to w przypadku fotek nie problem. A jak będziesz wolniej nagrywał, to nie powinno być żadnych problemów.

Producenci podają wymagania z pewnym zapasem - żeby nawet na nieco zaniedbanym systemie nagrywarka mogła chodzić z pełną szybkością.
Witam !
Tak - prawda, zapomniałem napisać w swojej wypowiedzi o tej ważnej kwestii, o której wspomniano powyżej, do której też się często ja sam stosuje. Jak będziesz nagrywał, to najlepiej rób to zaraz po włączeniu komputera (albo przed nagrywaniem go uruchom ponownie). A także, jeśli chodzą jakieś niepotrzebne programy w tle, to je wyłącz na czas nagrywania.
I według mnie przy prędkości x16 powinno spokojnie się nagrać.

Pozdrawiam i powodzenia

ro29
ro29 jest offline  
Stary 29.06.2005, 09:43   #8
bgn
`
 
Avatar użytkownika bgn
 
Data rejestracji: 10.08.2001
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Posty: 1,771
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mozesz spokojnie kupic nagrywarke do swojego komputera, natomiast musisz poczytac o nagrywaniu i nie szalec, a przede wszystkim:

1.wybrac odpowiedni program i tu radze ci WinOnCD - po po aktualizacji ( ze free ) sterownikow przktycznie lyka wszystkie nagrywarki , no i nie ma problemu z numerami( prosze kolegoe Neronowcow o brak polemiki - uzywam oby progsow i wiem co pisze)
2.Nie wiem jaki masz system operacyjny, ale mysle ze win98, zatem dobrze bedzie zainstalowasc aspi , ale 4.6 ( Nero ma co prawda swoje)
3. jesli nie da sie uruchomic DMA to nic strasznego - nagrywa sie rownie dobrze
4. bezwglednie nie nagrywaj w "locie" tylko prze bufor dyskowy ( obraz na dysku-roznie to sie nazywa)
5. uaktywnij opcje "burnproffa" - roznie to sie nazywa
6. w trakcie nagrywania wylacz wszystkie programy pracujace w tzw. "tle" ( monitor antywirusowy), nie baw sie internetem, wylacz wygaszacz ekranu
6. nie nagrywaj szybko. Jak tu juz kolega pisal x8 - x16 - recze ci , ze niewiele zyskasz na czasie, a twoje plyki napewno sie beda otwieraly

7. to powinienem napisac na poczatku- polacz nagrywarke jak secondary master - tj na oddzielny kanal w stosunku do dysku

Moja pierwsza nagrywarka- a bylo to dawno chodzila z komputerem 166MHz i ramem 64MB i na niej nagralem w sumie najwiecej plytek
zycze powodzenia
bgn jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.