Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.12.2005, 13:17   #1
nowy3
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.07.2004
nowy3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Arrow Wypalanie AUDIO

Elo,
ostatnimi czasy dość sporo musiałem nawypalać płytek z muzyczką (audio) i tutaj mam pytanie do osób kumatych w tych sprawach:
-jaka jest najlepsza prędkość przy wypalaniu audio ??
-czy to prawda że niebieski spód płyty najlepiej czytają cd playery ??
-jakich płytek najlepiej uzywać do audio by jakość była najlepsza a żywotność najdłuższa??!!

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.12.2005, 13:24   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
- okolo 32, choc sa tacy co radza 16 albo 24, gdzies w tych zakresach - przynajmniej dla wikeszosci plyt
zawsze mozesz przetestowac osobiscie poziomy bledow dla roznych predkosci - jak zmienisz plyty (np kupisz kolejny cake) to moga juz sie lekko roznic
- generalnie nie - jesli player dobrze czyta jakis rodzaj plyt to dobrze, dopiero jak nie czyta to kombinuj
przeswiadczenie to sie wzielo z hstorii - kiedys plyty na cyjaninie mialy ciemnoniebieskie spody i swietnie palily sie z niskimi predkosciami, obecnie plyt na cyjaninie ze swieczka swzukac, wiekszosc to ftalocyjanina czy jakos tak - zoptymalizowana dla wyzszych predkosci
- jakie sa nejlepsze plyty? markowe verbatim pastel np.
nimal jest offline  
Stary 05.12.2005, 13:35   #3
nowy3
Nowy na forum

hmm... a zawsze myslałem że najlepiej jest jak się wypala jak najwolniej czyli: 4x lub 8x hmmm... a widziałem na rynku takie płyty AUDIO tak jakby specjalne do tego one sa ciutke droższe. Opłaca się je kupować czy jest jakaś różnica??

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  
Stary 05.12.2005, 13:48   #4
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez nowy3
hmm... a zawsze myslałem że najlepiej jest jak się wypala jak najwolniej czyli: 4x lub 8x hmmm... a widziałem na rynku takie płyty AUDIO tak jakby specjalne do tego one sa ciutke droższe. Opłaca się je kupować czy jest jakaś różnica??

POZDRAWIAM
Płyty Cd-r Audio to były płyty głównie do wież które mogły wypalać płyty , wieże takie nie radziły sobie z płytami komputerowymi więc powstały płyty audio (takie płyty zawierają odpowiednie dane aby były wykrywane przez palnik w wierzy).
W przypadku nagrywarek komputerowych nie ma znaczenia czy wypalasz na zwykłych płytach czy na płytach Audio (jak nie ma znaczenia więc poco przepłacać)
Stary 05.12.2005, 13:50   #5
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez nowy3

POZDRAWIAM
prędkość trzeba dobrać do nagrywarki i płyt. mam NECa 3540A i najlepiej pali CD 32x właśnie.

różnica w płytach audio jest głównie taka, że są droższe.
gdy jakiś sprzęt nie chce czytać nagrywanych płyt to wtedy warto sprawdzić audio
ed hunter jest offline  
Stary 05.12.2005, 14:03   #6
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
plyty oznaczane jako audio maja inny wpis w atpi - roznica 1 bita
i to jest glowna roznica (oprocz ceny) bo z tego wynika ze stacjonarne nagrywarki audio hifi nie lykaja zwyklych plyt i pala tylko na "audio"
krotko - propaganda, choc po cenie mozna sie spodziewac wyzszej jakosci, co czasem jest prawda generalnie - jak pisal ed - najpierw zwykle...
nimal jest offline  
Stary 05.12.2005, 14:19   #7
nowy3
Nowy na forum

No więc ja mam tego Lite-On LTR 52327S
czyli jaką prędkością w moim przypdaku najlepiej wypalać??
Bo szczerze ja to nie widze różnicy między 52x a 4x no ale widocznie musi coś w tym być skoro zalecają inne (niższe).

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  
Stary 05.12.2005, 15:22   #8
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez nowy3
No więc ja mam tego Lite-On LTR 52327S
czyli jaką prędkością w moim przypdaku najlepiej wypalać??
Bo szczerze ja to nie widze różnicy między 52x a 4x no ale widocznie musi coś w tym być skoro zalecają inne (niższe).

POZDRAWIAM
u mnie ten Liteon pali najlepiej 8x-24x szybciej zaczyna pogarszać zapis.

trzeba sprawdzić nagrane płyty:
KProbe
CDSpeed
ed hunter jest offline  
Stary 05.12.2005, 15:27   #9
nowy3
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez ed hunter

trzeba sprawdzić nagrane płyty:
KProbe
CDSpeed
Słuchaj to co wymieniłeś to są programy jakies specjalne czy co? jeżeli tak to możesz zapodaś jakiegoś linaska pliss i jeszcze jak byś mógł mi wytłumaczyć co i jak bo ja to zielony jestem !!!

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  
Stary 05.12.2005, 15:34   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

powinienem podać www.google.pl

ale podam:

http://www.cdrlabs.com/kprobe/

http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html

prędkość testowania dla CD max.
ed hunter jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:23   #11
nowy3
Nowy na forum

hmmm wsadziłem płytkę i zrobiłem ten niby test no i co teraz?? jak się na to patrzy?? może wkleić tu screena??

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:34   #12
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez nowy3
hmmm wsadziłem płytkę i zrobiłem ten niby test no i co teraz?? jak się na to patrzy?? może wkleić tu screena??

POZDRAWIAM
yhy

w CDSpeed test disc quality/jakość dysku

obydwa programy mają u góry przycisk do zapisywania screena.
ed hunter jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:36   #13
nowy3
Nowy na forum

http://tinypic.com/i6ef7d.jpg

Pozdrawiam
nowy3 jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:39   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

4 błędy!!! a co pokaże CDSpeed i co to za płyta, jaka szybkość palenia? C1 mogą być.

edit: ok już widzę płyta MBI
ed hunter jest offline  
Stary 05.12.2005, 16:42   #15
nowy3
Nowy na forum

Jest to właśnie płytka PHILIPS Audio za 2,20 zł. hehe :p wypalałem ją 8x wczoraj. A dzisiaj gdy ją włozyłem do swojej małej wierzy załanczam i prawie w każdym kawałku jest jakiś przeskok taki charakterystyczny napewno wiecie. Wkurzyłem się bardzo!!! :[

POZDRAWIAM
nowy3 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: