![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2002
![]() |
Wypalarka - pomocy jak ją uszkodzić.??????????
Witam wszystkich mam pytanie pewnie niektórzy uznają że głupie niektórzy że dziwne ale naprawdę potrzebuje pomocy w tej sprawie. Mianowicie musze uszkodzić nagrywarkę
![]() Pozdrawiam.!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Jeżeli to LG to może pomóc mocno nie wyważona płytka.
Wkładasz taką do napędu, uruchamiasz odczyt i czekasz aż napęd ją puści. A Lg'iki potrafią robić takie rzeczy. Płytka rozsypuje się w drobny mak i z reguły uszkadza napęd. Choc nie zawsze. |
![]() |
![]() |
#3 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
Jakiś czas temu napisałem dobry programik do uszkadzania napędów. Powodował mechaniczne zużycie napędu, czyli niemożliwe było sprawdzenie w serwisie czy było to uszkodzenie świadome. Popowiem tylko : 1. Nagrywmy płytkę z maksymalną możliwa ilością plików 2. piszemy w delphi/BC++/VB/VC program który odczytuje do bufora poszczególne pliki 3. Wymagany jest osobny komputer 4. Podłączamy do wolnego kompa napęd, uruchamimy program, i zostawiamy na parę dni/tygodni/miesięcy 5. Można uruchomić jeszcze jedną instancję programu - wtedy mamy troszkę lepszy efekt, bo mechanika napędu jest bardziej obciążona. U mnie to zajęło 4 tygodnie. NIE WYSYŁAM ŹRÓDEŁ TEGO PROGRAMU !!!
#4 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.06.2001
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
tak wystarczy spowodowac skok napiecia i po sprzecie
#6 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
skad wezmiesz 80kV? :-)
mnie do popsucia (przypadkowego - wystarczylo 1,2V i 150mA z przenosnego akumulatorka kiedy sprawdzalem poprawna prace silniczka (w SAMSUNG 32 - chwile wczesniej ulamalem tacke wiec mi wisialo) - trafilem zamiast w styki zasilania, w styki ktoregos z 'robaczkow' i nagrywarka juz sie nie obudzila... sposobu 'na prad' nie polecam - moze byc widac na elementach 'delikatna' sugestie pieszczenia pradem - kazdy elektronik zauwazy to natychmiast...
![]() |
#7 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#8 | ||
Bywalec
Data rejestracji: 27.03.2002
![]() |
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
--------------------------------------------------------------------------------
-Sid-The-Rat=> (09-04-2002 11:47): skad wezmiesz 80kV? [ciach] -------------------------------------------------------------------------------- z generatora podlaczonego do trafopowielacza z Rubina (albo innego Neptuna ![]() -- tam bedzie niewiele wiecej niz 1kV (w porywach) ale przy niskim pradzie, po za tym korki natychmiast powiedza 'do widzenia' co calkowicie jednak wystrczy aby nagrywarke wyslac do wiecznego serwisu a operatora - do piachu efekt jak w Archiwum X (na poczatku) -- kabumm, bzzzt, kabummm, bzzzzt, bzzzt - tak, robilo sie takie rzeczy... :-) Dlatego też należy wyprodukować mocno niewyważona płytkę - oryginał ( modyfikacja ) . Choć po co, wystarczy cd-r z Chipa. Mnie się osobiście rozleciał już jeden, a i w serwisie w którym pracuje dość często przyjmujemy cd-romy i nagrywarki z szczatkami tych nośników. Aha i serwis gwarancyjny LG nigdy nie odrzucał tych reklamacji. -- mnie sie w LG 52 rozpadly 3 plyty - 2 pierwsze po prostu wytrzepalem na podloge i zapomnialem - choc nie wkladalem juz do dtego napedu zadnych waznych plyt - 3 pierdyknela tak mocno, ze poszatkowala w tasme w napedzie, pourywala jakies robasie i przekrzywila prowadnice - tu zaden serwis by juz nie pomogl...
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2002
![]() |
No to sprecyzuje o co mi chodzi mam nagrywarke HP 9200i na SCSI ma już 2,5 roku jest w Comaqu który ma 3 lata gwarancji i tu raczej serwis polega na wymianie części a nie na naprawie problem w tym że nie zabardzo mogę ją wyciągnąć z kompa dlatego szukam softu do tego, ktoś mi kiedyś wspomniał o takim programiku który powoduje zatrzymanie płyty w trakcie palenia laser pali w miejscu i podobno go to załatwia na amen niestety znajomy który o tym wspominał nie pamięta gdzie się na to natknął .
![]() ![]() Może by zrobić jeszcze to w taki sposób podczas update'u biosu nagrywarki wyłączyć kompa. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Chyba wyłączenie prądu niewiele Ci da - w serwisie pewnie wyczyszczą biosik i wgrają go od nowa
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.02.2002
![]() |
80.000 V nie jest problemem bo to ja o tym pisalem.
A slyszeliscie kiedys o paralizatorach? Teraz mam taki 200.000V :-) |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Znaczy 200V z dokladnoscia do 3 miejsc po przecinku?
![]()
#14 |
![]() |
czlowieku - wiesz jakie napiecie (wlasciwie prad) ZABIJA czlowieka?
kilkaset miliamperow [mA]! 50A i 220V zamienilo by nieduzy wagon kolejowy w swiecaca kulke... w polaczeniu z duzym pradem zabojcze jest juz 12V! 200000V to oczywisty chwyt reklamowy - takie napiecie jest to w stanie dac przez BARDZO krotki czas - policz sobie moc jaka by to mialo... poza tym duze napiecie i maly prad mowimy o skrajnosciach nie sa groznie pastuch dla krow na polskich lakach standardowo daje 10kV, ale przy smiesznie malym pradzie - mozna go spokojnie dotknac - jesli jezdzisz 'w kraj' to pewnie nie raz dotykales takiego kabla i nie poczules ze cos tamtedy plynie...
![]() |
#15 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
ja tam nie wiem nigdy nie jechalem "w kraj aby dotykac drutow", a ile dostaje sie za dotkniecie druta
![]()
|
|