![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.03.2003
![]() |
![]()
Witam,
Od kilku dni obserwuje powazne obnizenie jakosci wypalania plytek audio. Zawsze przed wypalka slucham sobie rozmalpowanego wave'a winampem. Po wypaleniu plytki slucham jej rowniez za pomoca winampa. Ostatnio zauwazylem, ze nagrana plyta ma wyraznie mniejsza dynamike nagrania, obciete wysokie tony... Sprawdzilem za pomoca Cool Edit Pro zapis wave'a i *.cda z plytki. Ich widok w spectral view jest identyczny. Jednak odsluch jest wyraznie gorszy. Czym moze to byc spowodowane? Nagrywarka jest prawie nowa (TEAC) i wypalila ok 100 CD, nie zmienialem tez plytek na ktore nagrywam. Bede wdzieczny za wszystkie porady i uwagi. Mrqs |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
a jaki to model Teaca? Obilo
mi sie o uszy, ze te nowe kuleja na audio. A moze problem tkwi w Twojej psychice?? i ostatnio zaczales przykladac do tego wieksza uwage?? Tu moze pomoc slepy test
#3 |
Nowy na forum
![]() |
To jest CD-W540E. Wiem, ze to nie rekord swiata, ale do tej pory bylo ok. Co do psychiki hehehe.... nie twierdze, ze jest wszystko ok, ale takie sluchanie (najpierw wave a potem cda) stosuje od poczatku. Teraz pogorszenie jakosci jest wyrazne i to bardzo. Podczas sluchania nie siedze z glowa w glosnikach, ani nie skupiam sie na muzyce a wszyscy dookola maja sie zamknac. Jednak ostatnio jest wyrazna roznica chocby w glosnosci nagrania - do tej pory nie musialem manipulowac "potencjometrem"...
Mrqs |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Witaj na forum, Mrqs
![]() Na szybko : jeżeli nagrywasz pod Nero, to przedostatnie (i może parę wczęśniejszych) miało błąd przy nagrywaniu audio. Zainstaluj najnowsze. Jeśli to inny program, to nie mam pomysłu. ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
Twoja palarka jest niemal kultowa
jesli chodzi o audio, wiec problem zapewne tkwi w plytkach lub sofcie jak zauwazyli koledzy. Ja polecam Feurio do nagrywania8)
#7 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Poproś kilku znajomych, żeby posłuchali Twoje płyty może się po prostu sugerujesz.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
!!!witam!!!
.....a powiedz mi na jakiej predkosci wypalasz audio......... .........Jak masz TEAC'a CD-W540E to wypalaj 8x(bo one podobna wolniej nie nagrywaja)......ja mam takiego i wolal bym np 2x albo 4x..... |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki Wam za tyle uwag. Wypalam plytki z predkoscia od 4x do 8x max. Uzywam Nero. Klopot wzial sie stad, ze caly czas metoda sluchania wave - cda dawala zadowalajace rezultaty. Niczego nie zmienilem w ustawieniach a jednak roznica jest naprawde duza - niczym sie nie sugeruje, uszy myje tak samo czesto
![]() Mrqs |
![]() |
![]() |
#10 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A dlaczego po prostu nie wypalisz na probe na nowej, dobrej firmowej plytce i nie porownasz z nagraniem na swoich ze szpindla? Nie podajesz jakie masz te plytki, ale jesli to jakies badziewne to wcale nie dziwia mnie twoje problemy, sam mialem podobne na akossach i zielonych esperach tyle ze nagrywalem na swiezych a muza tracila na jakosci z czasem mimo ze byly przechowywane w idealnych warunkach i byly bez skazy. Podobnie jest tez jak robie proby na cdrw - tylko nagrane na dysanach i verbatimach brzmia dobrze, natomiast na akossach czy bestmediach juz jest beznadziejnie. Moim zdaniem masz dobra nagrywarke, nero tez nagrywa dobrze...ja jednak kopalbym w plytkach.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Alojzy
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Jeśli te same płytki, ten sam soft, taka sama prędkość i tak dalej, to może napęd szwankuje? To tylko przypuszczenie. Spróbuj podłączyć do swojego komputera inną nagrywarkę i sprawdź na tych samych płytkach jaki będzie efekt.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.09.2002
![]() |
Zapewne autor tematu odsłuchiwał nagraną płytę korzystając z kabla
łączącego napęd z kartą dźwiękową. PRZYCZYNA JEST NASTĘPUJĄCA: Problem tkwi w kiepskiej jakości przetwronikach C/A w napędzie. To samo mam z Lite-Onami 24x i 32x, takie samo g... Wyjście audio ma obcięte pasmo od góry, chociaż różnica nie jest ogromna, to nie ma wątpliwości że nie powinno jej być wogóle. No bo widział ktoś kiedyś stacjonarny odtwarzacz CD, który by przytłumiał soprany? (no chyba że jakieś maksymalne g... w "BUM BOKSIE") Swoją drogą widziałem kiedyś w jakimś teście CD ROMów wykresy pasma przenoszenia wyjścia analogowego. Prezentowały się w miarę poprawnie, ale był tam jakiś bodajże Acer, który obcinał pasmo do 4KHz!!!!!!. 3db spadku już przy 4KHz. To są po prostu kpiny. |
![]() |
![]() |
|
|