![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
P.I.M.P.
Data rejestracji: 14.05.2002
![]() |
ricoh mp-9120a
posiadam ten model Ricoha od ponad dwóch miesięcy i mam z nim kilka problemów, oto kilka z nich: czasami dziwnie piszczy przy zapisie i odczycie płyt, niektóre płyty mają wypaloną powierzchnię dziwnie pofalowaną, kilka nagranych płyt nie da się odczytać, a próba odczytu powoduje zawiśnięcie systemu, na nagranych płytach audio przy odtwarzaniu niskich częstotliwości słychać charczenie-wypróbowałem kilka nośników i największy problem- przy zapisie z prędkościami 10x i 12x pada nawet 70% nagrywanych płyt(jakiś błąd w zapisie nie buffer underrun)- też wypróbowałem kilkanaście różnych nośników. Nagrywarka (wersja bios 1.20) działa w trybie DMA ma drugim kanale EIDE na płycie SOLTEK SL-75JV i procesorem Duron 650. Wcześniej na innej płycie z procesorem celeron było to samo. Czy ktoś w swoim modelu Ricoha zaobserwował coś podobnego?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Mialem podobny problem z ta nagrywara ale wszystkie problemy z nagrywaniem minely po zainstalowaniu starszego biosu czyli 1.10. Nie wiem czy u ciebie to poskutkuje ale u mnie od tamtej pory wszystko dzilala jak powino. Piski przy odczytywani nadal mam ale chyba to juz tak jest.
|
![]() |
#3 |
P.I.M.P.
![]() |
a przy nagrywaniu też piszczy?!, miałem bios 1.10 zmieniłem na nowszy bo myślałem że będzie lepej. Dzisiaj wypróbowałem nośniki Kodak CDR Ultima Silver+Gold 12x, przy tej prędkości myślałem że nagrywarka zapiszczy mnie na śmierć, ale nagrała cały CD-R, co z tego kiedy ani ona ani mój CD (CTX CR-840S) nie mogą go odczytać. Wypróbowałem też TDK d-view 650 Mb 12x o dziwo nie piszczało, nagrało, nagrywarka czyta,CD z ledwością albo w cale. Zapuściłem CDspeed99 i co się okazało:transfer minimalny, użycie procesora prawie 90% gdzie przy innych płytach nawet mocno porysowanych jest max.8%.
Płyty z mojej nagrywarki są pierwszymi których mój CD nie chce czytać. |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Tez mam ta nagrywarke i tez mam z nia problemy.
U mnie nic nie piszczy przy nagrywaniu tylko nagrywarka ma duze problemy z nagrywaniem 80min plytek (reszte nagrywa bez problemu) a zplytkami d-view tez mialem problemy i niektore z nich ledwo dawaly sie odczytac na cd-romie (ASUS S500). Aktualnie nagrywarka jest w serwisie (moze tez oddaj ja do serwisu) |
![]() |
#5 |
P.I.M.P.
![]() |
już była w serwisie i szybko z tamtąd wróciła - nie stwierdzono usterek - ale wybieram się tam jeszcze raz wraz z wszystkimi płytkami które padły (niezły stos) i spróbuje udowodnić że coś jest nie tak. Chętnie się dowiem co stwierdzą na temat twojej. Mój CD też czyta 700 Mb płytki z problemami (prędkości odczytu z rzędu 6-8x) ale nagrywarka nie ma z nimi problemów.
|
![]() |
![]() |
|
|