Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Yamaha CRW-F1 jak właczyc AAMQR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/yamaha-crw-f1-jak-wlaczyc-aamqr-90461/)

cobereek 08.02.2012 11:54

wnaspi32.dll mam i podmieniłem nawet z ta z linku ale nic nie zmienia. Nadan nero 5 nie widzi nagrywarek. Na sterym kompie nero 5 widzi wszystkie. znow nero 11 widzi nagrywarki ale nie pozwala Yamasze nagrac płyty ( sa błedy jakies)

sobrus 08.02.2012 12:24

No to bardzo możliwe, że Nero 5 nie działa na systemie 64 bitowym.
Albo potrzebuje specjalnej wersji ASPI.

Ale dziwne, bo ja nigdy nie miałem żadnych problemów z Vistą x64.
Moze dlatego że nie miałem też Nero, tylko inne programy :hmm:.

Misiek4 08.02.2012 12:49

Aby znalezc przyczyne problemow, nalezy eliminowac poszczegolne czynniki. Zaczalbym od podpiecia tej nagrywarki do innego komputera z x64 bitowym systemem i sprawdzenia, czy wspomniane nowe Nero radzi sobie z AMQR. Jezeli sobie poradzi, tzn że problem leży w hardware/sterownikach w komputerze w ktorym jest aktualnie podpieta.

cobereek 08.02.2012 14:04

Panowie po formacie kompa i wgraniu win 7 32bit nadal wyswietla sie komunikat w Nero 5:
w windows nt4/2000 program Nero wymaga uprawnien do zapisu aby w pełni kozystac z napedow cd-rom nalezy zwrocic sie do administratora o zezwolenie na uzywanie Nero.

Jak to obejsc? na starym kompie z win 98se tego nie było.

grzeniu 08.02.2012 15:34

Nero 5 nie będzie działał na windows 7 i tyle. Ani na 32 bit ani na 64.
Już nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet do XP wymagana była wyższa wersja nero.

A co do problemu, to najpierw bym odinstalował In CD. On niekiedy lubił powodować różne jaja - co prawda dawne to historie, bo od dawna nikt tego nie używa.

cobereek 08.02.2012 15:55

Zrobiłem format C wiec nie ma In cD w kompie. Zainstalowałem najnowsze nero i nadal to samo Nero ma problemy z yamaha takie jak na początku postu. Moze szukac przyczyny w SCSI? Najnowsze nero widzi dwa napedy Samsunga na IDE i Yamahe na SCSI ( widac to przy wyborze nagrywarki) utworze nowa kompilacje zaznaczam interesujace mnie AMQR i zaczynam wypalac- wybiera sobie predkosc i zaczyna sie zastanawiac. Po jakims czasie wypluwa komunikat ze zerwało sie połaczenie z SCSI..

Dlaczego Jedna jest na IDE a druga na SCSI? Moze potrzebny kontroler SCSI jest pod ta Yamahe? juz sam nie wiem

joujoujou 08.02.2012 16:05

Na początek odepnij samsunga a do yamahy daj całkiem nową taśmę IDE.

grzeniu 08.02.2012 16:05

Sprawdź tę yamaszkę na innym kompie z win7.
Możliwe, że po prostu jest niesprawna.
Wiem, że F1 to był fajny sprzęcik, ale to już lata minęły.

cobereek 08.02.2012 16:09

Yamaha dziala na moim stary kompie z win 98se jak nalezy. Wina raczej lezy po stronie sterownikow w nowym kompie. Co to moze byc? Nagrywac nagrywa ale np w burnie ktory nie ma AMQR a to mnie nie urzadza

Jesli nagrywa w innym programie to chyba tasma nie ma nic do rzeczy. dobrze mowie?

Arepo 08.02.2012 16:30

Nero 7.11.10.0 też nagrywa z AMQR, jak się do tego zabrać opisane jest tu (post #13). Podobno WinOnCD 6.03 oraz Feurio również. Ja bym jednak sprawdził to nieszczęsne Nero ;)

pozdrawiam

cobereek 08.02.2012 23:20

W feurio nie mogłem znaleść tej opcji byc moze zle szukałem :/
Z tego co wyczytałem w tym artykule WinOnCd ma opcje T@2 a nie ma AMQR

Panowie moze pobawic sie z plikiem wnaspi32.dll? co z nim konkretnie zrobic?

Arepo 08.02.2012 23:28

Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199509)
W feurio nie mogłem znaleść tej opcji byc moze zle szukałem :/
Z tego co wyczytałem w tym artykule WinOnCd ma opcje T@2 a nie ma AMQR

W feurio nie wiem, ale WinOnCd ponoć tu :
Cytat:

WoC 6.03 also supports AMQR in audio projects, I found it in the advanced settings (Yes I should look more often to the advanced settings)
Nie mam nagrywarki z AMQR, więc podaję tylko co piszą inni, nie koniecznie musi być to prawdą ;).
Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199509)
Panowie moze pobawic sie z plikiem wnaspi32.dll? co z nim konkretnie zrobic?

Sprawdzałeś Nero 7 ?, Nero 5 na 99% nie zadziała ...

cobereek 08.02.2012 23:51

nero 7 teraz sprawdzilem i nie jest kompatybilne z win 7. uruchomiło sie jakos wgrałem wtyczki ale nic z tego. Nero 7 tez widzi Yamahe jako SCSI a Samsunga jako ATA. Czy to normalne?

w dodatku nero 7 nie chce sie odinstalowac:/ porazka...

Noż kur... zeby na starym kompie to działało a na nowym z windows 7 ultimate nie chciało zatrybic. W Feurio tez nie widze mozliwosci nagrywania z AMQR. Feurio tez widzi Yamahe pod SCSI

Arepo 09.02.2012 00:24

Cytat:

Napisany przez cobereek (Post 1199515)
nero 7 teraz sprawdzilem i nie jest kompatybilne z win 7. uruchomiło sie jakos wgrałem wtyczki ale nic z tego. Nero 7 tez widzi Yamahe jako SCSI a Samsunga jako ATA. Czy to normalne?

w dodatku nero 7 nie chce sie odinstalowac:/ porazka...

Noż kur... zeby na starym kompie to działało a na nowym z windows 7 ultimate nie chciało zatrybic. W Feurio tez nie widze mozliwosci nagrywania z AMQR. Feurio tez widzi Yamahe pod SCSI

Nie przejmuj się, że komputer widzi napęd jako SCSI, masa urządzeń jest tak widziana, mimo że nie mają fizycznie złącza SCSI (np.: dyski twarde na SATA). Nic nie działa, bo ta Yamaha jest sprzętem z dawnych lat (pewnie 10-ciu wstecz albo więcej). Testy kompatybilności oprogramowania kończą się na Windowsie 2000 :szczerb:.

Sprawdzałeś Nero 7 w trybie zgodności z Win XP albo 2000 ?.

sobrus 09.02.2012 07:47

Nero 5 też młodością nie grzeszy :szczerb:.

Można spróbować użyć ASPI z innych programów.
Niektóre o ile pamietam mają tylko konwerter ASPI na SPTI.
Ale że bawiłem się tym dobre 8 lat temu to nie pamietam skąd ja te ASPI brałem.

W kazdym razie plik WNASPI32.DLL od Ahead nie jest jedyny działający.

Być może Windows7 ma swoją wersje tej biblioteki i wszystkie inne trzeba usunąć. ??? Albo trzeba usunąć tą z Windowsa żeby została użyta ta z Nero bo windowsowa nie obsługuje AMQR?
Trzeba pokombinować niestety.

A czy ta Yamaha wypala na Win7 przy pomocy programu innego niż Nero, np ImgBurn? Jeżeli tak to problemy sprzętowe można od razu skreślić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:44.