Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   YAMAHA CRW- F1 vs. PLEXTOR PX-W4824A (https://forum.cdrinfo.pl/f2/yamaha-crw-f1-vs-plextor-px-w4824a-12198/)

forest 02.11.2002 19:39

Ja Ci powiem:
YAMAHA, bo tak...:)
Pozdro
f.

fido2001 02.11.2002 17:16

Brak pelnej obslugi SafeDisc 2.51.xx i wyzej, to jedyna wada Plextorka, ale i Yamaha tez tego nie ma... Ale do tego uzywam LiteONa.... Po za tym jesli kogos nie stac na dwie wypalary, to LiteONa ma co drugi czlek - bo to tania nagrywarka, wiec jak czasami jest potrzeba cos wypalic zabezpieczonego, to zawsze mozna pognac do kumpla, nie prawdaz ?!! I jeszcze jedno, duzo mowi sie teraz o nowym SecuROMie i nowym SafeDiscu, Jesli sie sprawdza proroctwa i faktyycznie nie bedzie mozna tego kopiowac w 100%, a do tego dojdzie jeszcze niekopiowalny Tages, i inne badziewia, to nawet LiteON i inne "wszystko-kopiujace" wypalary na nic sie nie zdadza. Wtedy tylko ratuje *****...

I jeszcze jedno... Jedynym sensem robienia idealnych kopii z zabezpieczeniem, byla pozniejsza mozliwosc instalowania poprawek( czyt. patches ) - ale teraz na co drugie stronie pojawiaja sie cracki do nowych wersji, albo tzw. xxxxxxx xxxxxxxx 2003 - v1.02 cracked version ;-))). Wiec po grzyba walczyc z zabezpieczeniem ??!!

Owszem czasami to atysfakcja, ale dla satysfakcji to ja kupuje oryginal ( nawet jesli jest niezabezpieczony ).Dla przydladu takiej satysfajcji : Planescape Torment, Wszystkie "Baldury" i "Icewindy Dale" z dodatkami, Fallout Tactics, Mok=nkey Island Bounty Pack,Robbo Millennium naszej rodzimej produkcji ( moja ulubiona )

Laser 02.11.2002 17:14

Cytat:

Nol napisa***322;(a)
Mam podobne przekonania, co fido2001 :)

Wszystko zależy od przeznaczenia nagrywarki...

Dla mnie wielką i chyba decydującą wadą Yamahy jest brak płynnej regulacji pomiędzy 16x a 44x.

Witam !

Z tym nie jest tak żle najnowszy bios 1.0d wnosi nowe prędości 14 i 32 _ czyli teraz jest 1x, 2x 4x 8x 16x 24x 32x 44x - jush nie zle !

Laser 02.11.2002 17:09

Witam !

No dzieki tera to dopiero daliście mi do myslenia !

Nol 02.11.2002 17:02

Mam podobne przekonania, co fido2001 :)

Wszystko zależy od przeznaczenia nagrywarki...

Dla mnie wielką i chyba decydującą wadą Yamahy jest brak płynnej regulacji pomiędzy 16x a 44x. Mogliby się też z tym zwracaniem C2 poprawić. Kolejną rzeczą związaną z audio jest brak możliwości kopiowania z Key 2 Audio...

Odnośnie awaryjności, to w sprawie Yamahy nie mogę się wypowiedzieć (bo nigdy nie miałem), ale w przypadku Plextora nie ma w ogóle takiej rzeczy jak awaryjność (pewnie, że się czasami zdarzają, ale niewielki procent). W każdym razie moja 1610TA pracuje bez zarzutu jakieś niecałe 2 lata. W ogóle Plextor jest nie do zdarcia (wyłącznie moja subiektywna opinia).

BTW

Też bym chciał na gwiazdkę nową nagrę Plextora :( Szkoda tylko, że tego Safedisc >= 2.51 nie kopiuje :(

fido2001 02.11.2002 16:13

Mialem Yamahy i mialem Plextorki... Do tej pory mam pierwsza nagrywarke Yamahy, jaka wyprodukowala - Yamaha CDR-100 ( 4x4 ).
Zaplacilem za nia 9.000 zl. Ale oplacalo sie. Wtedy jeszcze stalem na gieldzie i wypalarka zwrocila sie bardzo szybko... Co ciekawe, i za razem smutne, byl to NAJLEPSZY model jaki jamaha wyprodukowala, do dzisiaj ta nagrywarka chula w kompie mojej siostry. Wypala i czyta plytki :-))). Jedyna niedogodnoscia, jest wkladanie plytki za kazdym razem do CADDY - weterani powinni wiedziec co to jest ;-))

Nastepne modele Yamahy juz nie byly takie dobre, mialy rozne wady; awaryjnosc, slaba jakosc wypalania CD, kaprysnosc... ITD. Mialem 5 kolejnych modeli... Dzisiaj Yamaha chwali sie modele F1, ktory uwazam za udany model, choc nie tak udany jak wspomniana CDR100.

Co do plextorka. Hmmmmmmmmmm. Dla mnie Bomba ! Biorac pod uwage caloksztalt, to Yamaha miala duuuuzo wiecej wpadek niz Plextor ( bez porownania !!! Mam w tej chwili 3 Plextorki 8x ( SCSI ), 124TS ( 12cdr/ 4xcdrw - SCSI ). no i najnowszego 48/24/48. Osemke mam z sentymentu ( bo mi zal sprzedac ;-)), 12 SCSI mam do audio, a najnowsza kupilem bo tak ;-))) Lubie Plextorki i mam do nich slabosc. Moze wydac sie to komus chore, ale prawda jest taka ze stac mnie na to i dlatego bawie sie w to... Po za tym to wcale nie takie drogie hobby, co maja powiedziec Ci ktorzy maja slabosc do kobiet - bez opamietania ( he he ). Ja takiej slabosci juz nie mam, odkad nosze obraczke ;-)...

Wracajac do tematu, nagrywarka, jak sama nazwa mowi ma sluzyc do nagrywania !!! Wiec pomijajac wszystkie wodotryski, Plextor wydaje sie lepszym rozwiazaniem. Oczywiscie wybor zostawiam Tobie.

Pozdrawiam i zycze udanego weekendu.

PS. Potrzebuje jeden plik z instalacyjnej plytki Office XP PL, jezeli ktos moze mnie poratowac to niech zostawi mi wiadomosc w skrzynce.

Druss 02.11.2002 16:13

Ja bede wymagal na gwiazdke nowej karty graficznej bo mi nfs szarpie w najwyzszych detalach, a nie mam wcale zlej karty. Nagrywarka nie jest mi az tak potrzebna, mam jedna i mi styka.

Laser 02.11.2002 15:20

YAMAHA CRW- F1 vs. PLEXTOR PX-W4824A

Witam !

YAMAHA CRW- F1 vs. PLEXTOR PX-W4824A

No właśnie , która z tych dwóch nagrywarek wybrać ***8211; obydwie mają wady i zalety ich ceny są porównywalne.

Patrzac na wady znalazłem rzeczy następujace:

YAMAHA
***8211; duzy przeskok w predkosciach zapisu nie ma posrednich wartosci między 16x ***8211; 44x
***8211; brak mozliwosci montarzu w pionie
***8211; brak zwracania błędów C2

PLEXTOR
***8211; w pierwszych egzemplarzach niedopracowany system tłumienia wibracji / w
nowszych wprowadzono możliwość obnizenia predkosci odczytu i wzmocniono przedni panel/

***8211; słaba korekcja błedów.

To są tylko niektóre punkty które mnie wpadły w oko / pomijam łamanie zabezpieczeń bo to mnie najmniej interesuje /

Jeśli chodzi o cenę to nie ma tu znaczenia / ceny są porównywalne / wiec to kryterium odpada.

Co mi radzicie ***8211; niedługo gwiazdka wiec chce sprecyzować swoje rządania !

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:19.