Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   YAMAHA F1 - SCSI vs IDE ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/yamaha-f1-scsi-vs-ide-15410/)

fido2001 16.01.2003 13:14

Mialem kiedys kilka roznych kolumienek Tonsilowskich... To bylo baaardzo dawno jak jeszcze sie uczylem w ogulniaku i nie bylo mnie stac na nic lepszego.. Moglem tylko na mame liczyc. Najpierw mialem Scherzo potem Bolero; miedzy czasie mialem tez zestawik SubSat 1.0 i 1.1.. Ale minelo troszke czasu i zaczalem zarabiac pieniazki. Do dzisiaj nie kupilem samochodu, bo wolalem zainwestowac w sprzet... Kupowalem cora lepszy ( oczywiscie w mooim mniemaniu ). W zaprzyjaznionym sklepie zawsze moglem sobie w sali odsluchowej posiedziec kilka godzin i posluchac jak muza wplywa w moje uszy z roznych zestawow.. Wtedy to np. zakochalem sie w brzmieniu kolum firmy B&W - Nautilus. Niestety cena byla zabijajaca, ale okazalo sie ze tansze modele, nawet te najtansze tej firmy graja rowniez cudownie. I w taki oto sposob zostalem posiadaczem kolumienek tej firmy. Przytocze dwie rzeczy. Po pierwsze, dokad nie uslyszalem lepszych kolumn to Tonsile graly rewelacyjnie, a po drugie jest takie powiedzenie " Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma..."

Po za tym mysle ze dla przecietnego nastolatka ktory slucha Rapu, i Techno to faktycznie takie Tonsile model TON200, beda lepsze od B&W, bo (...) liczy sie BAS :) Zeby walilo az leb peka - cytuje kolege mojej mlodszej siostry....:)

Co do Jitter, to panowie przetestowali i porownali do siebie Yamahe i Plextora pod wzgledem jakosci zapisu Audio i wplywu predkosci na jakosc. tu masz linka do pierwsze stronki :

http://www.cdrinfo.com/Sections/Arti...Tests&Series=0

Pozdrawiam. Rafal.

-Sid-The-Rat=> 16.01.2003 09:13

heh co do Tonsili to mozna sie klocic - te kolumienki, choc tanie i polskie maja od lat grono ludzi ktorym ich dzwiek i tylko ICH dzwiek odpowiada... jakas taka cieplote w sobie maja... :) kwestia kasy i sluchu

co dokladnie napisali o tym jitterze bo nie moge tego znalesc - z tego co ewiem to jest to losowy rozrzut chwil probkowania - zjawisko teoretycznie nie do wyelilminowania - mialem z tego laborke na Teorii Syg i Modulacji... - tylko ze ten rozezut to sie najabrdzioej uwidacznia podczes nagrywania w studio a nie w nagrywarkach...

fido2001 16.01.2003 02:22

Czlowiek z Alstora podczas rozmowy telefonicznej stwierdzil, ze jest to blad konstrukcyjny, ktory zostal wyeliminowany w kolejnej wersji sprzetowej. Zapewnial mnie ( ja mimo wszystko mam swoj rozum ), ze te dziwne oglosy zle wywazonego nosnika nie maja wplywu na jakosc oraz zywotnosc. nie do konca sie z nim zgadzam, choc nie mam jak tego udowodnic. Logiczne dla mnie jest, ze takie drgania NA PEWNO nie sa obojetne dla sprzetu jak i plytki ktora sie przeciez nagrywa w tym samym momencie... Natomiast stukanie jest zecza normalna. W tym modelu Plextorkam zostalo zmienione wiele konstrukcji. Miedzy innymi zostal wprowadzony nowy silniczek sterujacy optyka i to on wydaje takie dzwieki. Zreszta wystarczy przesledzic wyniki testow, np. czasu dostepu ( seek time ), aby stwierdzic ze owy naped jest rekordzista w tym tescie. Ten slilniczek naprawde baaardzo szybko zmienia kierunek, steruje szybko i precyzyjnie ukladem soczewki, a jest to okupione tym wlasnie stukaniem...

Reasumujac, wiele roznosci mozna zaakceptowac, ale wydaje mi sie ze te dzwieki wibirujacej plyty i licho wie jeszcze czego nie sa do zaakceptowania - przynajmniej dla mnie. Jak stwierdzil SID, nie ma sie co podniecac kolejnymi wynikami benchmarkow, czy roznica 1-go procenta, bo to nie o to chodzi. Dla przykladu, wiekszosc audiofilskich kolumn glosnikowych jest dwu lub dwu i poldrozna, nie mowiac o tym ze w danych techniczych podane pasmo przenoszenia jest "wezsze" niz w np. "Tonsilach". Ale chyba nikt mi nie powie ze takie Tonsilowskie Voyageryy albo Scherzo graja lepiej od kolumn firmy B&W, Sonus Faber czy Tanoy... Ja tez czesto ulegam sugesti i mysle ze kazdy ma swoje slabosci ktore sa wykorzystywane przez wielkie korporacje a wlasciwie marketing. Dobrze jest wtedy miec kogos kto otworzy oczy... :) Lub samemu sie obudzic....

Pozdrawiam. Rafal...

Martin_TP 16.01.2003 00:50

Hymm.. wiesz, tez mam Plextora 4824TA i sie zastanawiam nad kupieniem tej Yamahy. Kupujac nagrywarke wybieralem miedzy nimi.. ale do YAmahy zrazila mnie jedna rzecz.. byla z 1 roczna gwarancja ??? Roznica cen miedzy Plexem a Yamaszka to bylo 50 zl. Ale ta gwarancja... no i dlatego wybralem plextora. Jednakze denerwuja mnie pewne rzeczy.. dzwine "tykanie" glowcia podczas weryfikacji nosnika.. i pare innych pomniejszych rzeczy. Audio zupelnie nie nagrywam.. jednakze, slszyalem opinie ze jak nagrywarka swietnie nagrywaa Audio, rownie dobrze nagrywa dane - a cos w tym musi byc. Co do tych artykulow to pierwszy z nich to ten o Jitter i jakosci Audio prawdwa ? A drugi to ktory? Moglbys bardziej rozwinac wypowiedz? Pozatym nie wiem czy warto kupowac Yamahe jak ma sie Plextora.. jednakze czuje sentyment do Yamahy (model 8824E sluzy mi dzielnie i bezawrayjnie ponad 2,5 roku i wypalil przeszlo 4 tys. plytek).

fido2001 16.01.2003 00:28

Na temat optyki TEACa 32x zdania sa podzielone, ja tego nie mam jak sprawdzic - musialbym zniszczyc mojego 32x SCSI :) a sluzy mi 5 lat, wiec to juz dziadzius i nalezy sie mu spokojma starosc...

Laser, czy sie zlamalem to Ci powiem jak pouzywam troszke Yamaszke, na razie mam dosc buczacego Plextora, i jak najszybciej chce sie go pozbyc... Nagrywa oki, ale jest troszke niedociagniec, a po za tym bardzo niepodoba mi sie kilka maili ktore dostalem od panow z Plextor-Belgia. Od dzis moga mnie pocalowac tam gdzie gazy gnilne maja ujscie, nie zasluguja na to abym dalwal im zarobic... O Yamaszce coraz wiecej dobrego slysze, sam mam Amplituner i stacjonarny DVD tej firmy i uwazam ze w klasie cenowej ponizej 6000,- Yamaha - Ampli rzadzi... Mowa oczywiscie oczywiscie o cyfrowce, bo nie mam zamiaru porownywac jej do niesamowitych lampowcow z jakimi mialem do czynienia, lub klasycznych STEREO firm takich jak Harman&Kargon.....
:)
Wracajac do tematu, ostatnio doszly jak wspomnialem 2 ciekawe artykuly ( na www.cdrinfo.com ), ktore daja duzo do myslenia. Do tego jeszcze ta cena ! Moze faktycznie Yamaha wydala ostatni model CD-RW przed DVD recorderami, i dopiescila go na maxa. Dla mnie wazne zeby nie buczala, nagrywala dobrze Audio, no i nie psula sie.... Bo ktos kiedys powiedzial madre slowa, ze najlepsze ............(cos), to cos takiego co sie nie psuje... Po za tym Laser, duzo daly mi tez posty wymieniane z Toba....Dziekuje.

Pozdrawiam,Rafal.

Martin_TP 15.01.2003 20:43

Eee. tam Yamaha na SCSI w wersji BOX kosztuje 600 zl. Wiec sie troche mylisz co do tego 1 tys.

-Sid-The-Rat=> 15.01.2003 19:47

dla mnie plextor zawsze byl przereklamowanym produktem - po KOMPROMITACJI jaka byl model 24x... nawet za darmo nie wzialbym tej nagrywarki do reki - szkoda nerwow - poza tym to jest dla mnie firma zerujaca na poprzednich - udanych owszem (sam mam tdk cyclone 12x - czyli pexa 12x...) - modelach
na dodatek wspolpracujaca z niebieskimi

gdyby nie to ze cdrom 40x teac;a ejst NAPRAWDE dobry to o tej firmie smialo napisalbym to samo... bajki jakoby teac'i mialy suuper optyke sa bajkami, sa tak samo plastikowe w srodku jak reszta...

a pogon za roznica w jakosci 1% lub mniej przeraza mnie - bo znaczy to ze ludzie naprawde nei maja problemow w zyciu i tylko ja po dupie dostaje...

Laser 15.01.2003 16:02

Witam !

Nie wierze - fido sie złamał ... ale miejmy nadzieje ze na dobre;) :)

fido2001 15.01.2003 14:09

:):):)
Witaj

No wlasnie ta cena mnie przyciagnela.... 340 zl !!
Tak nawiasem mowiac to jestem zadowolony z Plextorka ( 48/24/48 ) ktorego posiadam okolo 2 miesiace, i gdyby nie te jego odglosy podczas wiekszoci nagrywanych plyt, to nic bym nie kombinowal. Troszke sie zmartwilem tym, ze Plextor pozwolil sobie na wydanie nowego napedu z "bledem". Nie jest dla mnie pocieszeniem, ze kolejny hardware-version ma to poprawione. Do tej pory chwalilem Plextora za to ze mozna w ciemno kupowac jego NOWE produkty, bo nigdy nie mial wpadki. Natomiast (...) ktos mi na forum napisal ze jego zdaniem taki rezonans i wibracje podczas nagrywania, nie sa bez roznicy dla jakosci plyt i zywotnosci napedu. Zarowno firma w ktorej kupilem jak i Alstor umywaja rece :( Mysle wiec nad zmiana napedu, i dodam ze poczulem sie lekko zdegustowany tym faktem. Faktem ze Plex pozwolil sobie na cos takiego... Caly czas mam jeszcze innego, starego Plexa PX-W124TSi, i nie mam do niego zadnych zastrzezen, ale najnowszy model. Hmmmmmmm !. Teraz jak na WWW.CDRINFO.COM pojawily sie nowe dwa artykuly : QUALITY & JITTER, w ktorych porownywane sa miedzy innymi Yamaha z Plextorem, coraz bardziej mysle o Yamaszce.

Natomiast o roznice SCSI a IDE pytam dlatego, bo mialem pare lat temu przypadki ze dwa identyczne napedy ( niekoniecznie nagrywarki ) rozniace sie na zewnatrz inerfejsem np. CD-ROM Teac 32x IDE/SCSI, roznily sie rowniez w srodku i to znacznie... Natomiast pocieszyles mnie i to bardzo ze nie ma roznic u Yamahy. Bo szkoda by mi bylo wywalac 700 jak piszesz... Jest jeszcze jeden argument, mysle ze predzej z plyt glownych zniknie IDE niz zlacze PCI w ktorym mam Adapteca 2940UW :) Chyba wiesz o co mi chodzi....

Pozdrawiam.Rafal.

-Sid-The-Rat=> 15.01.2003 13:36

heh fido - jeszce sie nie zdecydowales?
bo pametam te pytanie - mniej wiecej miesiac temu z okladem... :D

na moje oko i odpowiedzialnosc - nie zauwazysz roznicy - a wedlug mnie jej nie ma - a cena o 700 zeta wieksza jest chyba argumentem zeby sobie darowac... (F1 IDE kosztuje ~340 zeta...)

zakladam ze kontroler VLSI jest taki sam - a roznice sa na poziomie wstepnych obwodow wejsciowych CYFROWYCH - wiec tu nei moze byc zonkow w dzwieku audio...

fido2001 15.01.2003 13:23

YAMAHA F1 - SCSI vs IDE ??

Witam.
Czy jest mi ktos wstanie powiedziec czy obydwa napedy sa identyczne pod wzgledem budowy ( plytka druk., rozmieszczenie ukladow, jakosc podzespolow ), czy maja jakies roznice ?

Pozdrawiam...

PS. Piszac SCSI, mam na mysli typowy model na SCSI a nie IDE z przejsciowka na SCSI... Typowa Yamaszka SCSI kosztujaca ponad 1000 zl...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:33.