Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.11.2003, 16:39   #1
dawidl
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.06.2003
dawidl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Talking uciekanie poczatkowych dzwiekow

Witam!

Ostatnio wpadl mi w rece bootleg zespolu w calej jednej dlugiej empetrojce.
Pocialem go programem Mp3DirectCut (znacie cos lepszego?) na pojedyncze kawalki. Zrobilem to tak ze kazdy nastepny track rozpoczyna sie od razu tzn. nie ma przed nim ani malutkiej sekuny ciszy co wlasnie jest chyba przyczyna mojego problemu. I wlasnie o ile na komputerze wycieta empertrojka dziala bardzo dobrze, to wypalona na audio po odtworzeniu traci jakby poczatkowe milisekundy dzwieku. Inna sprawa jest wtedy jesli jeden track (scisle powiazany z drugim) przechodzi do nastepnego - wtedy juz nie slychac utraty pierwszych dzwiekow utworu. Ufff I w zwiazku z tym mam pytanie. Ile (mili)sekund ciszy powinno znajdowac sie przed przez rozpoczeciem utworu by ten nie stracil swych poczatkowych nutek (wiem, wiem dosc czesto to powtarzam )

Druga sprawa wiazaca sie z tym to plynne przechodzenie miedzy trackami.
Zawsze przed rozpoczaciem (przejsciem do) nastepnego utworu nastepuje mala ale wyczuwalna cisza. Czytalem posty i widze ze polecacie do tego Feurio. Jest tam taka opcja "bez zadnej przerwy" or something... Czy to wystarczy? (zbyt wiele plytek poszlo nie chce sprawdzac znow na wlasnych) Inni radza zeby przekonwertowac na wave poniewaz mp3 sklada sie z blokow ktore powoduja takie cisze i nie da sie dokladnie "przyciac" do konca. Co lepsze?

Ps. Jesli taki temat juz byl - blagam nie bijcie. Po prostu nie wiem jak mam ten problem ujac w kilku slowach (co widac zreszta po ilosci zdan .

Ostatnio zmieniany przez dawidl : 29.11.2003 o godz. 16:42
dawidl jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2003, 18:21   #2
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja stosuję przerwę o długości 150-200ms. Dłuższa niż 500ms wydaje mi się zbyteczna. Jeśli chodzi o nagrania np. koncertowe no to wiadomo :-)
Vavoom jest offline  
Stary 01.12.2003, 08:59   #3
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Faktycznie uzyj Feurio i jego edytora z funkcją "podziel z połączeniem". Co prawda program ten fizycznie nie przycina mp3, ale wstawia w projekcie indeksy właściwe dla formatu CD-DA - w ten sposób dzielisz i tworzysz poszczególne tracki w Twoim projekcie audio. Metoda ta jest idealna, w szczególności kiedy mamy do czynienia z zapisem nagrania koncertowego lub innego z dźwiękowo połączonymi trackami zapisanym w długim pliku dźwiękowym. Na pewno nie wystąpią żadne nieprzyjemne zjawiska na granicy tracków.
paput2000 jest offline  
Stary 01.12.2003, 10:26   #4
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
zawsze można wypalić jedną scieżke audio i już problemy z podziałem an pojedyncze utworki odpada. sam kiedyś tak zrobiłem i płytka bardzo ładnie gra
Igloo jest offline  
Stary 01.12.2003, 12:37   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Tylko jak ktoś będzie chciał przesłuchać utwór na 60 minutach to trzymaj se guzik...
SEBAW jest offline  
Stary 01.12.2003, 14:11   #6
paput2000
lub po prostu Paput

Cytat:
Napisany przez Igloo
Witam
zawsze można wypalić jedną scieżke audio i już problemy z podziałem an pojedyncze utworki odpada. sam kiedyś tak zrobiłem i płytka bardzo ładnie gra
Jak to mówią - jak już chcesz zrobić cokolwiek, to zrób to porządnie.
paput2000 jest offline  
Stary 01.12.2003, 20:08   #7
tower
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 09.05.2003
tower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam pytanie czy ten program dokonuje powtórnej rekompresji mp3?

a co do twojego problemu to wynika to z tego ze cd-da ma ramki 1/75 sek a mp3 ma chyba inne wiec z\stąd te milisekundowe straty bo 75 zawiera w sobie 1/3 co dość trudno wyrazić na przyklad w systemie dziesiętnym(milisekundy) bo 1/75=1/5*1/5*1/3

ale mogę sie mylić
tower jest offline  
Stary 02.12.2003, 01:56   #8
paput2000
lub po prostu Paput

Cytat:
Napisany przez tower
mam pytanie czy ten program dokonuje powtórnej rekompresji mp3?
Który program? DirectCut czy Feurio?
Ten pierwszy rżnie jak nożyczki sam plik mp3, ten drugi tylko dekompresuje do RAW (WAV) i z tego poziomu edytuje.
paput2000 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: