![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2002
![]() |
Czy ktoś się na tym zna??
Mój sidik nie chce startować sam, musiałem go rozebrać i własnoręcznie napędzać płyte
![]() Może ktoś wie w czym problem, czy to wina silnika, czy jakiegoś układu. Pozdrowionka!
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.06.2001
![]() |
Trudno powiedziec... Czasami wystarczy soczewke przeczyscic. Najlepiej zerknij tutaj Gdzies tam wlasnie widzialem opis podobnego problemu
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
to chyba nie soczewka tylko coś z układem napędowym / silnik napotyka podczas rozruchu zbyt duży opór i nie może tego przeskoczyć / ale jak już się mu pomoże to dalej jest z górki/
moze coś się ciutke zatarło? może nasmarować a moze niestety silnik napędzający się kończy ![]() pozdro
#4 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
a jezeli chodzi o reszte to masz racje
![]() |
#5 |
Łaskobójca
![]() |
spoko
![]() no właśnie DOKŁADNE wyczyszczenie i nasmarowanie / jeśli coć mozna smarować aha tylko nie wt40 a jakimś nabazie silikonu / pozdro
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2002
![]() |
Dzieki chlopaki za pomoc! Wydaje mi sie, że to nie jest wina lasera bo go czyscilem, poprostu silnik nie moze sam ruszyć. Mam nadzieje, że smarowanko mu pomoże, chociaż dziwie się, że taki silnik można smarować, jeszcze nigdy tego nie robiłem.
![]() Wydaje mi się jednak, że on się poprostu kończy i będę musiał zastapić go innym. Jeszcze raz dzięki za radę. Pozdrowionka
#7 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.02.2002
![]() |
Smarowanie silnika krokowego nie ma najmnieszego sensu.
bedziesz musiał wymienić go lub kupić nowy sprzęt. Jest fizycznie uszkodzony (nie chodzi o opór) - miałem to z ACER'em 50x. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Łaskobójca
![]() |
Cytat:
i tym się trzeba zając bo rzeczywiiście na silnik krokowy to towocik tak pomoże jak umarłemy kadzidło pozdro
![]() |
#10 | ||
Stały bywalec ;)
![]() |
Przez przypadek na nieco innym forum (o elektronice) trafilem na podobny temat i cos takiego:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.03.2002
![]() |
Na bank trzeba wymienic taki układ. Jeśli kogoś to interesuje, mogę napisać o tym coś więcej.
|
![]() |
![]() |
#12 |
Gość
|
Zdejmin górną pokrywę i spróbój palcem wprawić go w ruch. Jeśli nie da się wykonać co najmniej kilku obrotów odkręć śrubki od spodu (dwie albo trzy celem wyjęcia trzpienia z tulei) tuleję przemyj denaturatem i posmaruj olejem Olek (to nie miejsce na wywody dlaczego olej jadalny jest dobrym olejem do smarowania) Pójdzie jak burza.
|
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2002
![]() |
i co pmogło bo mam to samo
![]() odpisz djten@interia.pl |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.03.2002
![]() |
Wymieniłem układ BA6849 (BA6869) w niejednym CD-ROMie który nie kręcił a po tym zabiegu zaczął kręcić. Bywa też, że to silnik się spali. Przeważnie robiłem to ASUSy. Z Samsungami nie mam doświadczenia (ani do nich przekonania).
|
![]() |
![]() |
|
|