![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.11.2003
![]() |
Zamykanie płyt (Close CD)
Nagrałem płytę audio, ale niestety z tego co się orientuję nagrywałem ją jako
Multisession disc i jak przypuszczam to jest powód, dla którego mój magnetofon nie wykrywa tej płyty - na początku kręci nią bardzo szybko, a potem na jego wyświetlaczu pojawia się komunikat "no disc". Dlatego chciałem się dowiedzieć czy i w jaki sposób można zamknąć płytę (nie chodzi tylko o zamknięcie sesji, ale w ogóle całej płyty)? I oczywiście chciałbym ją zamknąć bez dogrywania czegokolwiek. Czy istnieje taka możliwość? A jeśli tak to przy pomocy jakiego programu mogę to zrobić...? bo Nero chyba nie ma takiej opcji.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
99% odtwarzaczy CD (przenośnych lub stacjonarnych) czyta tylko i wyłącznie pierwszą sesję płyty (nawet jeśli będzie to płyta z danymi do komputera). Także płyty audio należy nagrywać tylko w pierwszej sesji, najlepiej w trybie Disc At Once i najlepiej od razu ją zamknąć. Dogranie kolejnych utworów do płyty, spowoduje dogranie kolejnej sesji, która nie zostanie przeczytana przez odtwarzcz CD. Zawsze będzie widział tylko pierwszą sesję.
Nie wiem czy to coś da, ale jak masz nie zamkniętą płytę audio, to spróbuj dograć (jako druga sesja) jakiś mały plik z zaznaczonym zamykaniem sesji. Nie sprawdzałem tego, tak mi się tylko wykminiło... :-) |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Zaczynam się zastanawiać co do tego jak nagrałem tamtą płytę... bo gdy w Nero wybierze się, że chce się nagrać Audio CD to domyślnie jest ustawione, że płyta zostanie nagrana w trybie DAO i z zaznaczoną opcją "Finalize CD". A ja nic nie przestawiałem więc chyba jednak płyta jest zamknięta...
Jak można sprawdzić czy płyta jest zamknięta czy nie? Bo w Nero ---> Disc info CD jest napisane "Read-Only CD" - czy to oznacza, że ta płyta jest już zamknięta i nic nie można do niej dograć? A jeśli się mylę to gdzie to się sprawdza? |
![]() |
![]() |
#4 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
niewykluczone ze twoj jamnik po prostu nie trawi cdr'ow - bo ja spokojnie gram z plyt niezamknietych - moj sprzet tylko rw nie rusza
nigdy nie daje finalize cd przy paleniu audio - zawsze mozna dograc sobie jakies dane na koniec
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Ja mam magnetofon Philips'a, który jest kompatybilny z płytami CD-R/RW. Problem z wykrywaniem płyt występuje z niektórymi płytami firm TDK, Verbatim... ale np. płyty Dysan są zawsze bezproblemowo odtwarzane, LG bodajże też.
A wracając jeszcze do tych płyt, z którymi jest problem to jak już mówiłem polega on na tym, że gdy wsadzę taką płytę do swojego magnetofonu Philips'a to on jej w ogóle nie wykrywa - kręci, kręci, a potem pokazuje komunikat "no disc". A z niektórymi płytami robi tak, że też kręci i nic, ale po którejś próbie z kolei w końcu można normalnie odtwarzać taką płytę.
#6 |
![]() |
jesli nie masz poprawnie zainstalowanego aspi to sie zainteresuj ta opcja - forceaspi17 - bez tego, jadac na native interface ssytemow nt/w2k/xp mialem podobne jazdy - np plyta miala cdtext, ale widzial go tylko komp - bo czytnik stacjonarny (cdtext compatible) krecil plyte w nieskonczonsc
okazalo sie ze przypadkiem zmienilem w feurio opcje nagrywania z aspi na native interface... (moze to dotyczyc takze innych programow - choc podkresle - ze to nie musi byc ten przypadek - moze byc to kwestia chocby tego ze twoj czytnik jest owszem kompatybilny z r/rw - ale nie wszystkimi - co tez jest mozliwe)
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.11.2003
![]() |
![]()
hmmm - spróbuj zakończyć sesje programem CDRECORD (dosowy - ale działa spod konsoli :chytry: - ja znalazłem go w pakiecie echelona) i spróbuj opcji -fix - wprawdzie uzywałem go do innych celuf ale mosze zadziała
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
-Sid-The-Rat=> W moim przypadku to chyba jednak nie chodzi o błędnie zainstalowane ASPI bo ja w ogóle nie mam zainstalowanego ASPI biorąc pod uwagę fakt, że jestem użytkownikiem Win XP. Ja korzystam właściwie tylko z Nero, a on ma "swoje" sterowniki ASPI.
Jedyne sensowne wytłumaczenie to właśnie chyba to, że mój magnetofon nie jest kompatybilny ze wszystkimi płytami i stąd te anomalie. Tylko, że w takiej sytuacji nie powinien ich chyba w ogóle odtwarzać, a jak już pisałem wcześniej czasami uda się je normalnie odtworzyć. Idxion... Najpierw muszę się dowiedzieć czy tam jest w ogóle co zamykać (pisałem o swoich wątpliwościach parę postów wyżej), a to muszę sprawdzić przy pomocy jakiegoś programu tylko nie wiem właśnie jakiego (o tym też pisałem ![]() BTW: pakiet Echelon'a... Echelon - ta nazwa jest mi bardzo znana. Swego czasu czytałem w PC-Format ciekawy artykuł na ten temat. A z przyszłą odmianą Echelona - Echelon IV - spotkałem się w jednej z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem... w grze Deus Ex.
#9 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Meflajte - wszystko sie zgadza, ale jednak czasami sie zdaza, wlasnie przy audio cd, ze scpi wbudowane w winxp dziala nie do konca sprawnie, choc dziala
wtedy warto sprobowac forceaspi (ew +aspifix) BTW: bylbym zainteresowwny progsem do spawania spod dos ![]() dajcie moze jakies szczegoly ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
u mnie scpi z winxp nie potrafilo pod feurio wypalic dzialajacego cdtextu
![]() |
|
|