Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.10.2003, 09:41   #1
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LiteOn vs LG kolejne starcie - zapis plyt cdrw

news z www.cdrinfo.pl
Cytat:
Jak wyraźnie widać napęd LG do zapisu płyty UHS-RW z prędkością x32 wykorzystuje przestarzały tryb Z-CLV, podczas gdy LiteOn LTR-52327S zapisuje płyty w najwydajniejszym trybie - P-CAV. Gdy już sprawdziliśmy w jakim trybie zapisywane są dane przez oba te napędy, nadeszła pora na testy prędkości zapisu. I tu ze strony LG spotkało nas spore zaskoczenie - napęd ten potrafi zapisywać płytki UHS-RW tylko w trybie symulacji. Normalny zapis czy formatowanie nie jest możliwe. Dla LiteOna LTR-52327S test ten nie stanowił najmniejszego problemu. Na uzyskanie wyniku napędu LG przyjdzie nam poczekać aż producent doda tego typu nośniki do bazy danych ATIP napędu.
i niech sie odezwa malkontenci ktorzy w nowych biosach do LiteOna niewidzieli nic poza lataniem dziur

niech no podniosa glos ci ktorzy mieszali Litki z blotem bo przecierz gadka LG ze "w nowym biosie zostanie dodana obsluga bla bla bla" moze byc tylko zaslona dymna dla faktu ze te nagrywarki nieobsluguja tak szybkich cdrw (pic na wode, marketing) ^_^

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.10.2003, 14:03   #2
/\/\cDrive
Mój żółw,Hellsing,LG FAN

Data rejestracji: 19.05.2003
/\/\cDrive zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy ty człowieku nie masz co robić tylko zaczynać nową bitwe, na Offtopic'u dopiero co sie skończyła a ty zaczynasz następną. Jak tak nie lubisz LG to uciekaj do jakiegoś kraju gdzie sie wogóle nie sprzedaje LG tylko Lite-Ony albo jak tak tej firmy nie lubisz to se kup całą fabryke Lg i ja wysadź

/\/\cDrive jest offline  
Stary 07.10.2003, 14:07   #3
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
/\/\cDrive napisa***322;(a)
Czy ty człowieku nie masz co robić tylko zaczynać nową bitwe, na Offtopic'u dopiero co sie skończyła a ty zaczynasz następną. Jak tak nie lubisz LG to uciekaj do jakiegoś kraju gdzie sie wogóle nie sprzedaje LG tylko Lite-Ony albo jak tak tej firmy nie lubisz to se kup całą fabryke Lg i ja wysadź
Szczerze mowiac to wiedzialem ze to TY tutaj pierwszy odpowiesz, tylko czekalem kiedy to bedzie ...
Nie wiem czy z tego powodu trzeba zakladac topic.
pawelblu jest offline  
Stary 07.10.2003, 14:39   #4
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
Szczerze mowiac to wiedzialem ze to TY tutaj pierwszy odpowiesz, tylko czekalem kiedy to bedzie ...
:chytry: ja tez na TO czekalem.... :zeby:
Cytat:
pawelblu napisa***322;(a)
Nie wiem czy z tego powodu trzeba zakladac topic.
dla tych blyskotliwych i glebokich odpowiedzi pana /\/\cDrive naprawde warto ^_^
Stary 07.10.2003, 14:47   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
luz chlopaki

latwo jest kogos sprowokowac - i trudno sie przed tym bronic

wiec prosze o NIE prowokowanie

co do testu - to ja czegos nie rozumiem, raz jest napisane ze LG nie umie tego nagrac a raz ze nagrywa w CLV czy CAV (nie pamietam) - to w koncu jak jest?
to ze nagrywarka nie obsluguje plyt ktorych na rynku jest raptem 4 rodzaje (z tego co liczylem) nie jest wg mnie jakims strazsnym felerem a wada jest raczej skaza na prestizu a nie funkcjonalnosci napedu

ciekawi mnie ile taka plytka kosztowala i czy w tym roku pojawi sie w polsce w sprzedazy (bo u nas nawet 24x pozadnych firm trudno dostac)

a wojna liteon vs lg? fajna rzecz - ale ile mozna
Stary 07.10.2003, 16:24   #6
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... racja Sid, to tylko (i aż) skaza na prestiżu, nie ma o co wojować
Stary 07.10.2003, 16:52   #7
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
co do testu - to ja czegos nie rozumiem, raz jest napisane ze LG nie umie tego nagrac a raz ze nagrywa w CLV czy CAV (nie pamietam) - to w koncu jak jest?
LG jest w stanie przeprowadzić zapis na takim nośniku - ale tylko w trybie TESTU/SYMULACJI.

A płytka, UHS-RW to Mitsubishi Chem. - Test only, not for bundle, dawałem jej zdjęcia albo przy teście Premium albo przy teście MSI CR-52M, gdzieś tam są
Stary 07.10.2003, 18:10   #8
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mam w dupie to co jest napisane w tym poście przez Pawla_K a w sumie zacytowane.

Może nie są to szczegóły, ale nie zagłębiam się nawet, żeby dokładnie to pojąć! Nie mam nawet takiego napędu który nagrywa RW 32X wali mnie to!8)
Dla mnie RW to i tak "ostra jazda bez trzymanki"

po drugie nie chce mi sie wierzyć, że firma może wypuścić nagrywarke indeksowaną że to tak nazwe na 52X32X52X i ta palarka może tylko w prędkości 32X symulować nagrywanie płyt RW. To po jaki ch..j pisali by 32X na napędzie?

hmmm i coś tam, że nagrywa, ale w przestarzałym trybie.... no i co? Ale nagrywa ja pierdziele..., często to co stare jest doskonalsze i sprawdzone bardziej niż jakaś nowinka wypuszczona na rynek.

Post był założny w celu dla mnie nijakim, wlaśnie tylko po to żeby komuś coś pokazać, zdenerować, udowodnić, że coś jest o niebo lepsze itp. a te wytłuszcenie tekstu to już wogóle.

Wisi mi to i powiewa, może zaczniemy wyłapywać "w sieci" każde takie tekściki, które raz dopieprzą LG a raz Litkowi, a takie są na pewno 8)

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 07.10.2003 o godz. 18:14
CIAPEK jest offline  
Stary 07.10.2003, 20:08   #9
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
po drugie nie chce mi sie wierzyć, że firma może wypuścić nagrywarke indeksowaną że to tak nazwe na 52X32X52X i ta palarka może tylko w prędkości 32X symulować nagrywanie płyt RW. To po jaki ch..j pisali by 32X na napędzie?
Firma Plextor zrobiła to samo, Premium początkowo nie obsługiwał tego typu nośników dopiero FW 1.02 zmienił ten stan rzeczy. Podobna sytuacja jest tutaj, skoro stosownych nośników nie ma na rynku, to nie ma się czym przejmować Konkurencja ma swoje x32 a my mamy nie mieć ?
Stary 07.10.2003, 22:38   #10
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: LiteOn vs LG kolejne starcie - zapis plyt cdrw

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
news z www.cdrinfo.pl

i niech sie odezwa malkontenci ktorzy w nowych biosach do LiteOna niewidzieli nic poza lataniem dziur

niech no podniosa glos ci ktorzy mieszali Litki z blotem bo przecierz gadka LG ze "w nowym biosie zostanie dodana obsluga bla bla bla" moze byc tylko zaslona dymna dla faktu ze te nagrywarki nieobsluguja tak szybkich cdrw (pic na wode, marketing) ^_^
wolę liteona z 3 przyczyn każdy nowy napęd jest udoskonalony i wciąż dobrze zrobiony mogę śmiało powiedzieć że to staje się tradycja w liteonie niskie koszty dobra jakość
Stary 08.10.2003, 11:12   #11
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
[...]
hmmm i coś tam, że nagrywa, ale w przestarzałym trybie.... no i co? Ale nagrywa ja pierdziele..., często to co stare jest doskonalsze i sprawdzone bardziej niż jakaś nowinka wypuszczona na rynek.[...]
Akurat tryb Z-CLV jest najgorszym jaki wyszedl. Jak wiadomo na zakonczeniu kazdej strefy pojawiaja sie dodatkowe pity.
ThanatoS jest offline  
Stary 08.10.2003, 19:12   #12
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
ThanatoS napisa***322;(a)
Akurat tryb Z-CLV jest najgorszym jaki wyszedl. (...)
Z tym akurat chyba trzeba się zgodzić. Miałem kilkakrotnie problemy z odczytaniem w innych napędach (kilku starszych CD-ROMach) płyt nagranych w trybie Z-CLV. Co ciekawe, nie było takich problemów przy odczycie płyt zapisanych przez tę samą nagrywarkę z prędkością 16x (CLV), ani przez tę samą nagrywarkę po zmianie firmware'u na taki, który zmieniał tryb pracy z Z-CLV na CAV/P-CAV.

Ale w ogóle wydaje mi się, że na razie nie ma o co kopii kruszyć. Na razie, jak ktoś zauważył, nadal trudno jest kupić jakiekolwiek płyty RW-US 24x, a kupić porządne płyty 24x jest bardzo trudno, więc przypuszczam, że zanim płyty US 32x staną się jako-tako dostępne, pojawią się nowe modele nagrywarek, a co najmniej nowe biosy do istniejących, które to biosy mogą zmienić wszystko.

A swoją szosą to ciekawe, że LG zdecydowało się na tryb Z-CLV.
Bo dotychczas, na etapie US 24x, LG było lepsze od Lite-On'a. LG stosuje przy prędkości 24x zapis P-CAV - zapis rozpoczyna się przy 20x, bardzo szybko osiąga 24x, i tę prędkość utrzymuje do końca. Lite-On natomiast pracuje w trybie CAV, rozpędzając się od 10x, a 24x osiąga dopiero pod koniec płyty - w efekcie zapisuje płytę o ponad minutę do półtorej dłużej niż LG.

I co to przeszkadzało firmie LG? Musieli poprawić na gorsze?

Ostatnio zmieniany przez puch : 08.10.2003 o godz. 19:17
puch jest offline  
Stary 08.10.2003, 21:00   #13
rcobex
Roman Barbarzyńca

Data rejestracji: 01.09.2003
rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>rcobex jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Od samego początku..

bardzo prowokacyjny post. A ja uważam że forum jest stworzone po to aby komuś doradzić czy ewentualnie podyskutować nad jakimś problemem a nie od razu z pazurami. Jedni wolą to drudzy tamto, ważne że użytkownik ze swojego sprzętu który posiada jest zadowolony. Co lepsze a co gorsze - od tego są testy a wybór należy do nas.

pozdrawiam.

Twoje uprawnienia: