Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.01.2006, 14:52   #31
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez stoper019
Podpialem tak ale nie chodzi.
http://allegro.pl/show_item.php?item=80014705 taki przedwzmacniacz wystarczy?a moze przez wieze podejdzie?
ewentualnie moze to mi sie oplaca kupic:
1)http://allegro.pl/show_item.php?item=80272910#photo

co Wy na to?doradzcie mi

pozdrawiam
Witam !
Skoro tak nie gra - sam już nie wiem . Szkoda, że jak wtedy zadziałał, to nie zapisałeś sobie jak miałeś podłączony.
Rozumiem, że sprawdzałeś wszystkie opcje z CINCH - a także z drugim gniazdem i włączeniem tego przełącznika tak samo oznaczonego jak ono ??
Co do przedwzmacniacza - skoro raz Ci zadziałał i się dobrze przegrało (bo nie pisałeś jak z jakością itd.) - to nie wiem czy jest konieczny.

Jeśli masz wieże (lub wzmacniacz itd.) to spróbuj przez nią podłączyć - jeśli będzie grać to będzie oznaczać, że może coś w komputerze z kartą dźwiękową jest nie tak (ale w to wątpię.).

ro29

ro29 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.01.2006, 19:45   #32
stoper019
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2005
stoper019 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No tak mi zgralo :tu macie tylko 0:19s ale zawsze to cos( zgralo mi 1cala piosenke)wydaje mi sie ze dobrze,ale nie mam porownania za bardzo z innymi wiec ocencie sami....(nie obrabialem w zadnym progsie)!

pozdrawiam
Dołączone pliki
File Type: rar jestes.rar (295.5 KB, 30 oglądane)
stoper019 jest offline  
Stary 14.01.2006, 22:17   #33
ro29
Guru

Witam !
Jakość raczej w porządku jak dla mnie - choć tak jakoś dziwnie - sam nie wiem - musieli by się wypowiedzieć lepsi specjaliści w tej dziedzinie

Ale rozumiem, że to jest to co poprzednio udało się zgrać ?? Jeśli tak, to czy nadal nie udało się uruchomić ??

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline  
Stary 14.01.2006, 23:09   #34
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Data rejestracji: 02.02.2003
Wojtek Toruń zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ściągnąłem z elektrody schemat Twojego gramofonu.
Na jego podstawie stwierdzam że:
1. Sygnał WYJŚCIOWY pojawia się TYLKO na wyjściu MAGNETOFON (drugi DIN od prawej - prawy to wejście RADIO) na pinach 1 i 4 ( oczywiście 2 masa).
2. Żeby tam pojawił się sygnał z "igły" to musi być wybrane jako źródło GRAMOFON czyli przycisk ŚRODKOWY z tych pięciu.
3. Jakość Twojego nagrania jest jakaś taka monofoniczna - trzeba więc wybrać stereo ( te dwa kółka - czyli lewy skrajny przycisk z pięciu - jedno kółko = MONO)

A jak już się wszystko uda to pobaw się jeszcze dwoma przyciskami 80Hz i 10kHz . Nie pamiętam czy one podbijają czy obniżają (raczej to drugie ) pasmo - więc żeby było całe pasmo - raczej wyciśnięte , ale sprawdź.

Powodzenia
Wojtek Toruń jest offline  
Stary 14.01.2006, 23:21   #35
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Wojtek Toruń
1. Sygnał WYJŚCIOWY pojawia się TYLKO na wyjściu MAGNETOFON (drugi DIN od prawej - prawy to wejście RADIO) na pinach 1 i 4 ( oczywiście 2 masa).
2. Żeby tam pojawił się sygnał z "igły" to musi być wybrane jako źródło GRAMOFON czyli przycisk ŚRODKOWY z tych pięciu.
3. Jakość Twojego nagrania jest jakaś taka monofoniczna - trzeba więc wybrać stereo ( te dwa kółka - czyli lewy skrajny przycisk z pięciu - jedno kółko = MONO)

A jak już się wszystko uda to pobaw się jeszcze dwoma przyciskami 80Hz i 10kHz . Nie pamiętam czy one podbijają czy obniżają (raczej to drugie ) pasmo - więc żeby było całe pasmo - raczej wyciśnięte , ale sprawdź.

Powodzenia
Witam !
Upss - z powyższego wynika, że się chyba myliłem - możliwe - po prostu kiedyś spotkałem się z magnetofonem szpulowym, który na takim gnieździe miał i wejście i wyjście - więc wydawało mi się, że tak i tu może być.
Przepraszam więc za wprowadzenie w błąd ...
ro29

ro29 jest offline  
Stary 14.01.2006, 23:34   #36
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

ro29 nie pomyliłeś się co do gniazda bo na pinach 3 i 5 jest WEJSCIE z MAGNETOFONU.
Takie to kiedyś były czasy gdzie były wejścia i wyjścia na jednym złączu a najśmieszniejsze było to że te pary wejscia i wyjścia czasami były zamieniane i wtedy były cyrki .
Stary 14.01.2006, 23:59   #37
ro29
Guru

Cytat:
ro29 nie pomyliłeś się co do gniazda bo na pinach 3 i 5 jest WEJSCIE z MAGNETOFONU.
Takie to kiedyś były czasy gdzie były wejścia i wyjścia na jednym złączu a najśmieszniejsze było to że te pary wejscia i wyjścia czasami były zamieniane i wtedy były cyrki .
Witam !
No tak, ale ja myslałem, że na tym gnieździe po prawej jest WYJŚCIE (które można właśnie do komputera podłączyć ...)
A to co napisałeś to oczywiście prawda - pamiętam miałem kasprzaka RMS 451 (jeszcze Tato go używa) - i miał na jednym takim gnieździe (co prawda chyba więcej niż 5 DIN - z tym, że wtyczka normalna pasowała) zarówno wejście na mikrofon, magnetofon itd. jak i wyjście - na wzmacniacz. A jak się pokombinowało, to jego można było także wykorzystać jako wzmacniacz - sam tak robiłem, podłączając go do niezapomnianego Commodore 64

ro29

ro29 jest offline  
Stary 17.01.2006, 16:59   #38
stoper019
Nowy na forum

Cytat:

Powodzenia

Kurde szkoda
podpiąłem tak jak mowisz.....ale nic....
Wydaje mi sie ze cos w gramoofnie musi byc popstue,mozliwe ze gniazdoDIN magnetofon sie spalilo.... nie wiem....
stoper019 jest offline  
Stary 17.01.2006, 19:55   #39
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Po pierwsze to sprawdź czy gramofon działa tzn czy jeżeli podepniesz kolumny na wyjście masz sygnał z płyty przy tych ustawieniach (bez podłączania do PC). Zakładam że Przycisk słuchawki masz wyłączone i jakąś głośność na suwakach wzmocnienia ustawiona.
Bo teoretycznie gniazdo "manetofone nie powinno się "spalić".
Jeżeli bedzie grało to znaczy że w gramofonie wszystko OK i jedziemy dalej.
Wtedy kombinuj z wtyczkami chinch.
Z tego co piszesz to masz wtyczke DIN i 4 CHINCH .
Należy przyjąć więc że 2 CHINCH to wejscia i 2 CHINCH to wyjścia.
Żeby zobaczyć które są które to najlepij byłoby tak:
1. Din do gniazdka MAGNETOFON
2. Wybierz wejście MAGNETOFON ( 2 przycisk od prawej )
3. kolumny podpięte - głośność na max.
4. palcami dotykaj CHINHC ale tylko tych bolców a nie pierścienia masy.
5. Przy dwóch powinien być wyraźny "burkot" w kolumnach na wyjściu - to są wejscia do DIN i tych już nie używaj.
6. Pozostałe dwa CHINCH to są interesujące Ciebie wyjścia i te podłączasz do tej przejściówki na JACK do karty.
Jeżeli wszystko sprawne to powinno działać przy założeniu ze tego JACK-a podłączasz na Line IN w karcie muzycznej i masz je wybrane jako aktywne w komputerze ( czasam zaznaczone OFF w jakiejś tam aplikacji do dzwięku może zniweczyć wszystkie plany)

Update:
Jeszcze raz looknałem do schematu:
Ustawienie suwaków wzmocnienia ( ten suwak po prawej ) ma wpływ na poziom sygnału na wyjściu więc tak 3/4 lub na początek max do góry.

Ostatnio zmieniany przez Wojtek Toruń : 17.01.2006 o godz. 20:01
Stary 08.02.2006, 22:31   #40
stoper019
Nowy na forum

Nie sprawdze czy glosnik jest dobry,bo mam uciety kabel....

Teraz moze sprobuje inaczej:
Chcialbym podpiac GRAMOFON pod WIEŻE a pozniej z wiezy pod PC?
Ktoś wie jak tak podiać?
stoper019 jest offline  
Stary 10.02.2006, 00:53   #41
stoper019
Nowy na forum

nikt z was nie wie jak podlaczyc gramofon pod wieze a pozniej pod PC?
stoper019 jest offline  
Stary 10.02.2006, 18:29   #42
joujoujou
***1022; ***1023;
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez stoper019
nikt z was nie wie jak podlaczyc gramofon pod wieze a pozniej pod PC?
Gramofon-wieża tak:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=34
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 10.02.2006, 19:47   #43
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
By to zagrało, a właściwie by się nagrało potrzeba:

-normalny wzmacniacz z lat 80-tych Diora czy Kasprzak wsio ryba, ważne by posiadał wejście na gramofon tzw Phono z korekcją RIAA . O co chodzi , ano o to że sygnał z gramofonu z wkładką magnetoelektryczną słabieńki jest (2-5 mV) i musi być wzmocniony i poddany korekcji i zrobi to właśnie wzmacniacz z wej PHONO.
Wzmacniacze tego typu wejście RIAA przeważnie miały na DINie i dlatego jeśli z garmofonu wychodzą Cinch'e potrzeba przejściówkę.
Jeśli podłączenie gramofonu mamy rozpracowane, to do wejścia karty dźwiękowej podłączmy kabel którego drugi koniec ( również DIN) podłączamy do wzmacniacza do gniazda z napisem "magnetofon".
Co to daje. Ano to że sygnał będzie miał stałą wartość niezależną od ustawienia poziomu głosności gałką wzmacniacza . I to wszyskto musi działać,. Swego czasu zgrywałem płyty winilowe, bawiłem się tym,. Jako softu używałem CoolEdita 2000 i powiem że było ok.
Teraz ten program chyba inaczej sie nazywa - nie pamietam w tej chwili jak.

Czyli podsumowując szukaj wzmacniacza z wejściem RIAA , na Allegoro nie wiem 30-60 zł taki wzacniacz.
Powodzenia życzę.
Don Laser jest offline  
Stary 11.02.2006, 16:33   #44
NINO
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.10.2003
NINO zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witaj!!!

Skupiliście się na gramofonie a może trzeba sprawdzić podłączenie pod PC.
Jeżeli min. jack włożyłeś do gniazda line in to sprawdź czy w ustawieniach nie jest on wyciszony. Może spróbuj podłączyć pod mikrofon i sprawdź czy też nie jest wyciszony. Sprawdzasz w akcesoria / rozrywka / regulacja głośności.
Czasem trzeba wcisnąć własności żeby pokazać odpowiednie gniazda.
Powodzenia
NINO jest offline  
Stary 11.02.2006, 16:39   #45
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez NINO
Skupiliście się na gramofonie a może trzeba sprawdzić podłączenie pod PC.
Jeżeli min. jack włożyłeś do gniazda line in to sprawdź czy w ustawieniach nie jest on wyciszony.
Nie czytasz. .
Jeśli sygnał nie pójdzie przez RIAA to można sobie nawet suwaczek od wejścia na kartę dźwiękową ustawić na MAX i tak to nic nie da sygnał jest zbyt słaby i zawsze będzie cicho.
Don Laser jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: