![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Skoro tak nie gra - sam już nie wiem ![]() Rozumiem, że sprawdzałeś wszystkie opcje z CINCH - a także z drugim gniazdem i włączeniem tego przełącznika tak samo oznaczonego jak ono ?? Co do przedwzmacniacza - skoro raz Ci zadziałał i się dobrze przegrało (bo nie pisałeś jak z jakością itd.) - to nie wiem czy jest konieczny. Jeśli masz wieże (lub wzmacniacz itd.) to spróbuj przez nią podłączyć - jeśli będzie grać to będzie oznaczać, że może coś w komputerze z kartą dźwiękową jest nie tak (ale w to wątpię.). ro29 |
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.12.2005
![]() |
No tak mi zgralo :tu macie tylko 0:19s ale zawsze to cos( zgralo mi 1cala piosenke)wydaje mi sie ze dobrze,ale nie mam porownania za bardzo z innymi wiec ocencie sami....(nie obrabialem w zadnym progsie)!
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#33 |
Guru
![]() |
Witam !
Jakość raczej w porządku jak dla mnie - choć tak jakoś dziwnie - sam nie wiem - musieli by się wypowiedzieć lepsi specjaliści w tej dziedzinie ![]() Ale rozumiem, że to jest to co poprzednio udało się zgrać ?? Jeśli tak, to czy nadal nie udało się uruchomić ?? Pozdrawiam ro29 |
![]() |
![]() |
#34 |
Jak może to pomoże
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Ściągnąłem z elektrody schemat Twojego gramofonu.
Na jego podstawie stwierdzam że: 1. Sygnał WYJŚCIOWY pojawia się TYLKO na wyjściu MAGNETOFON (drugi DIN od prawej - prawy to wejście RADIO) na pinach 1 i 4 ( oczywiście 2 masa). 2. Żeby tam pojawił się sygnał z "igły" to musi być wybrane jako źródło GRAMOFON czyli przycisk ŚRODKOWY z tych pięciu. 3. Jakość Twojego nagrania jest jakaś taka monofoniczna - trzeba więc wybrać stereo ( te dwa kółka - czyli lewy skrajny przycisk z pięciu - jedno kółko = MONO) A jak już się wszystko uda to pobaw się jeszcze dwoma przyciskami 80Hz i 10kHz . Nie pamiętam czy one podbijają czy obniżają (raczej to drugie ) pasmo - więc żeby było całe pasmo - raczej wyciśnięte , ale sprawdź. Powodzenia |
![]() |
![]() |
#35 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Upss - z powyższego wynika, że się chyba myliłem - możliwe - po prostu kiedyś spotkałem się z magnetofonem szpulowym, który na takim gnieździe miał i wejście i wyjście - więc wydawało mi się, że tak i tu może być. Przepraszam więc za wprowadzenie w błąd ... ro29 |
|
![]() |
![]() |
#36 |
Jak może to pomoże
![]() |
ro29 nie pomyliłeś się co do gniazda bo na pinach 3 i 5 jest WEJSCIE z MAGNETOFONU.
Takie to kiedyś były czasy gdzie były wejścia i wyjścia na jednym złączu a najśmieszniejsze było to że te pary wejscia i wyjścia czasami były zamieniane i wtedy były cyrki ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Guru
![]() |
Cytat:
No tak, ale ja myslałem, że na tym gnieździe po prawej jest WYJŚCIE (które można właśnie do komputera podłączyć ...) A to co napisałeś to oczywiście prawda - pamiętam miałem kasprzaka RMS 451 (jeszcze Tato go używa) - i miał na jednym takim gnieździe (co prawda chyba więcej niż 5 DIN - z tym, że wtyczka normalna pasowała) zarówno wejście na mikrofon, magnetofon itd. jak i wyjście - na wzmacniacz. A jak się pokombinowało, to jego można było także wykorzystać jako wzmacniacz - sam tak robiłem, podłączając go do niezapomnianego Commodore 64 ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
#38 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Kurde ![]() podpiąłem tak jak mowisz.....ale nic.... ![]() Wydaje mi sie ze cos w gramoofnie musi byc popstue,mozliwe ze gniazdoDIN magnetofon sie spalilo.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#39 |
Jak może to pomoże
![]() |
Po pierwsze to sprawdź czy gramofon działa tzn czy jeżeli podepniesz kolumny na wyjście masz sygnał z płyty przy tych ustawieniach (bez podłączania do PC). Zakładam że Przycisk słuchawki masz wyłączone i jakąś głośność na suwakach wzmocnienia ustawiona.
Bo teoretycznie gniazdo "manetofone nie powinno się "spalić". Jeżeli bedzie grało to znaczy że w gramofonie wszystko OK i jedziemy dalej. Wtedy kombinuj z wtyczkami chinch. Z tego co piszesz to masz wtyczke DIN i 4 CHINCH . Należy przyjąć więc że 2 CHINCH to wejscia i 2 CHINCH to wyjścia. Żeby zobaczyć które są które to najlepij byłoby tak: 1. Din do gniazdka MAGNETOFON 2. Wybierz wejście MAGNETOFON ( 2 przycisk od prawej ) 3. kolumny podpięte - głośność na max. 4. palcami dotykaj CHINHC ale tylko tych bolców a nie pierścienia masy. 5. Przy dwóch powinien być wyraźny "burkot" w kolumnach na wyjściu - to są wejscia do DIN i tych już nie używaj. 6. Pozostałe dwa CHINCH to są interesujące Ciebie wyjścia i te podłączasz do tej przejściówki na JACK do karty. Jeżeli wszystko sprawne to powinno działać przy założeniu ze tego JACK-a podłączasz na Line IN w karcie muzycznej i masz je wybrane jako aktywne w komputerze ( czasam zaznaczone OFF w jakiejś tam aplikacji do dzwięku może zniweczyć wszystkie plany) Update: Jeszcze raz looknałem do schematu: Ustawienie suwaków wzmocnienia ( ten suwak po prawej ) ma wpływ na poziom sygnału na wyjściu więc tak 3/4 lub na początek max do góry. Ostatnio zmieniany przez Wojtek Toruń : 17.01.2006 o godz. 20:01 |
![]() |
![]() |
#40 |
Nowy na forum
![]() |
Nie sprawdze czy glosnik jest dobry,bo mam uciety kabel
![]() Teraz moze sprobuje inaczej: Chcialbym podpiac GRAMOFON pod WIEŻE a pozniej z wiezy pod PC? Ktoś wie jak tak podiać? |
![]() |
![]() |
#41 |
Nowy na forum
![]() |
nikt z was nie wie jak podlaczyc gramofon pod wieze a pozniej pod PC?
|
![]() |
![]() |
#42 | |
***1022; ***1023;
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...9&postcount=34 ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
By to zagrało, a właściwie by się nagrało potrzeba:
-normalny wzmacniacz z lat 80-tych Diora czy Kasprzak wsio ryba, ważne by posiadał wejście na gramofon tzw Phono z korekcją RIAA . O co chodzi , ano o to że sygnał z gramofonu z wkładką magnetoelektryczną słabieńki jest (2-5 mV) i musi być wzmocniony i poddany korekcji i zrobi to właśnie wzmacniacz z wej PHONO. Wzmacniacze tego typu wejście RIAA przeważnie miały na DINie i dlatego jeśli z garmofonu wychodzą Cinch'e potrzeba przejściówkę. Jeśli podłączenie gramofonu mamy rozpracowane, to do wejścia karty dźwiękowej podłączmy kabel którego drugi koniec ( również DIN) podłączamy do wzmacniacza do gniazda z napisem "magnetofon". Co to daje. Ano to że sygnał będzie miał stałą wartość niezależną od ustawienia poziomu głosności gałką wzmacniacza . I to wszyskto musi działać,. Swego czasu zgrywałem płyty winilowe, bawiłem się tym,. Jako softu używałem CoolEdita 2000 i powiem że było ok. Teraz ten program chyba inaczej sie nazywa - nie pamietam w tej chwili jak. Czyli podsumowując szukaj wzmacniacza z wejściem RIAA , na Allegoro nie wiem 30-60 zł taki wzacniacz. Powodzenia życzę. |
![]() |
![]() |
#44 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.10.2003
![]() |
Witaj!!!
Skupiliście się na gramofonie a może trzeba sprawdzić podłączenie pod PC.
Jeżeli min. jack włożyłeś do gniazda line in to sprawdź czy w ustawieniach nie jest on wyciszony. Może spróbuj podłączyć pod mikrofon i sprawdź czy też nie jest wyciszony. Sprawdzasz w akcesoria / rozrywka / regulacja głośności. Czasem trzeba wcisnąć własności żeby pokazać odpowiednie gniazda. Powodzenia |
![]() |
![]() |
#45 | |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Cytat:
![]() Jeśli sygnał nie pójdzie przez RIAA to można sobie nawet suwaczek od wejścia na kartę dźwiękową ustawić na MAX i tak to nic nie da sygnał jest zbyt słaby i zawsze będzie cicho. |
|
![]() |
![]() |
|
|